Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 6 éve

Amit a külföldi munkavállalók alkalmazásakor tudni kell

Ilyenkor sajnos rengeteg szabálytalanságra fény derül és nem azért, mert a cég vagy a HR vezető jobbnak látta a szabálytalanságot, hanem sokszor azért, mert nincsenek megfelelő információik a kötelezettségekről.

Ez nem is csoda, hiszen a jogszabályok állandóan változnak, akár egyik napról a másikra : ezt csak az tudja követni, aki napi szinte ezzel foglalkozik, azaz egy relocation cég.

Érdemes biztosra menni, mert egy apró hiba is sokba kerülhet a vállalatnak!

Uniós állampolgárok alkalmazása

Az EU-s állampolgárok alkalmazása könnyebb, mivel nekik nem kell engedély a munkavállaláshoz.

Ugyanakkor, noha a munkaerőáramlás szabad az Unión belül, azért adminisztrációra még az ő esetükben is szükség van, mint ahogy egy magyar ember felvételekor is.

Az uniós munkavállalók esetében tehát szintén szükséges a regisztráció, valamint hosszabb idejű munkavállalás esetén tartózkodásra jogosító engedélyt is kell kérelmezni nekik, még akkor is, ha nem Magyarországról kapják a fizetésüket.

Amennyiben pedig helyi szerződéssel veszik fel őket, a szokásos TB és adókártya megszerzése is kötelező.

Unión kívüliek alkalmazása

EU-n kívüli munkavállalók esetében kicsit időigényesebb az ügyintézés.

Náluk minden esetben (akár egyetlen nap munkavégzés esetében is) kötelező a munkavállalási engedély és az ahhoz kapcsolódó Schengen tartózkodási engedély.

A munkavállalási engedély kötelezettsége alá nem tartozik az, akinek magyar házastársa van, vagy letelepedési engedéllyel rendelkezik, azonban ez az engedély mentesség csak addig áll fenn, amíg az erre jogosító status fennáll.

Az adóazonosító jel és a TB szám természetesen náluk is kötelező a beléptetéshez.

Fontos tudni, hogy a Schengeni tartózkodási engedéllyel utazgathat a schengeni övezetben, de munkát nem vállalhat, csak az adott ország saját szabályai szerint. Azaz, egy nem EU-s állampolgárnak ilyen esetben is kötelező a munkavállalási engedély, máskülönben kemény munkaügyi bírságra számíthatunk!

www.expatcenter.hu
Follow hrportal_hu on Twitter