Az adóprésről szavaz a parlament "/>
Megjelent: 14 éve

Az adóprésről szavaz a parlament

Hétfőn várhatóan megszavazza az Országgyűlés kormánypárti többsége az egyensúly-javító program adómódosításokra vonatkozó törvényeit. A FigyelőNet csokorba szedte az adóprés szorításának nem kevés elemét. Mérgelődjünk együtt!

Talán a legjelentősebb tétel, hogy az áfa középső kulcsa szeptembertől a mostani 15-ről 20 százalékra nő, ezzel drágulnak az élelmiszerek, a gáz-, víz-, távhőszolgáltatás, a közlekedés, a gyógyászati eszközök, a temetkezés, hogy csak a legfontosabbakat említsük.

A munkavállalói járulék 1-ről 1,5 százalékra, az egyéni egészségbiztosítási járulék 4-ről 6 százalékra emelkedik szeptembertől. Jelentősen megemelkedik majd a gépjárműadó jövőre, a súlyadót a teljesítmény és a gépkocsi életkora alapján megállapított sarc váltja fel.

Jön a duplajárulék-teher, vagyis a munkavállaló után legalább a minimálbér kétszeresére vetített járulékot kell befizetni. Bár ez nem lesz kötelező, a cégeknek mégis be kell jelenteniük, hogy hány alkalmazott fizetése nem éri el ezt a küszöböt.

A kormány az üdülési csekkek felhasználási feltételeiből viszont engedett, a korábbi elképzelésekhez képest kevésbé szigorodnak a csekkek felhasználási feltételei. A munkáltatók önkéntes pénztárakba való befizetései esetében is enyhült a kabinet: már a minimálbér 50 százalékának megfelelő összeget is utalhatnak dolgozóik javára adómentesen, és ezt további, a minimálbér akár 20 százalékát kitevő egészségpénztári befizetéssel is megfejelhetik. (A korábbi terv 20 százalékos korlát volt szemben a jelenlegi minimálbér 100 százalékáig terjedő adómentes támogatással).

Szja

Szélesedik a személyi jövedelemadó a 18 százalékos sávja: jövőre ez a kulcs a jelenlegi 1,55 millió forint helyett az 1,7 milliós éves jövedelemig tart, e fölött 36 százalék adót kell majd fizetni.

Egyszerűsödik az szja-kedvezményrendszer: az idén lehet utoljára igénybe venni a lakáshitelek törlesztőrészletéhez kapcsolódó kamatkedvezményt, de aki még az idén köt szerződést, még részesülhet az évi 120 ezer forintból.

Megszűnik a szellemi alkotás kedvezménye, valamint a Sulinet- és a felnőttképzési adókedvezmény. A családi adókedvezményt leszámítva összesen évi 100 ezer forint kedvezményt lehet majd érvényesíteni 2007-től, de csak azoknak, akik 3,9 millió forintnál kevesebbet keresnek.

A nyugdíjak pedig adómentesség helyett csak adóterhet nem viselnek majd.

Új elem a cégtelefonadó

A természetbeni juttatások adókulcsa a mostani 44 százalékról 54 százalékra nő. Új elemként megjelenik az úgynevezett cégtelefonadó: a céges telefonok számláját vagy szét kell bontani magán- és hivatalos hívásokra, majd a magánhívások után az 54 százalékos adót kell fizetni, vagy a teljes számla után kell 20 százalékos telefonadót fizetni.

Vállalkozások adózása

Bár az eva kulcsa csak októbertől emelkedik 15-ről 25 százalékra, a vállalkozásokat több új adó is sújtja majd szeptembertől: jön az elvárt adó, amelyet a veszteséges cégeknek is meg kell fizetniük, ennek mértéke a költségekkel csökkentett bevétel 2 százaléka. A 4 százalékos szolidaritási adó pedig alternatív társasági adó lesz, ami így összességében 20 százalékkal adóztatja a cégek eredményét.

A házipénztáradó a papíron a cégeknél lévő, valójában már elköltött összegekre vonatkozik. amelyre a kormány 20 százalékos adót vetne ki. Ennek adóalapja az új - a kormány által is támogatott - verzióban nem az átlagos napi készpénzforgalom, hanem az éves bevétel lesz. Könnyítés azonban, hogy a bevétel 0,8 százalékáig, de legfeljebb 300 ezer forintig nem kellene adózni.

Bankok adója

A bankok különadója sem szűnik meg. Az állami kamattámogatások után kell majd befizetni, de az eredeti 20 helyett csak ötszázalékos lesz. Továbbá a banki különadó szabályai némileg kedvezőbbé vállnak az állami FHB számára: az új terhet inkább a pénzintézet hiteleit közvetítő kereskedelmi bankoknak kell megfizetniük.

Szeptembertől 20 százalékos adót kell fizetni a kamat és az árfolyamnyereség után is, ezzel a háztartások betéteinek hozamát csapolja meg ötödével a kormány. Nem tartozik ide azonban az önkéntes kölcsönös pénztári hozam, és nem kell adót fizetni a pénzforgalmi bankszámlákon keletkező kamat után sem

Adóamenesztia

Lesz adóamnesztia is: év végéig pótlékmentesen bevallható és részletfizetéssel leadózható az eddig eltitkolt jövedelem, és a házipénztárban tartott "extraösszegek" kedvezményes adó mellett, részletfizetéssel kivehetők lesznek.

Szigorodik az adózás rendje

Szigorúbb lesz az adóhivatal, és ehhez eszközöket is kap. Jövőre tízezer vagyonosodási vizsgálatot ígér a kormány, ám ami ennél is fontosabb, a színlelt szerződéseket és a járulék-nemfizetést keményebben ellenőrzik majd. A fiktív cégek adószámát a hivatal felfüggesztheti, és akár meg is szüntetheti. Az APEH honlapjára felkerülnek a felfüggesztett adószámosok és a nagy adóhiányt felhalmozó cégek és magánszemélyek, valamint az evások.

  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Országos Vérellátó Szolgálat: Nem tiltjuk a szájmaszk használatát a dolgozóknak

Az Országos Vérellátó Szolgálat közleménye szerint nem tiltották dolgozóiknak a maszk használatát. Teljes cikk

NAV: Erre kell figyelnie annak, aki fizetés nélküli szabadságon van

Közleményt adott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a fizetés nélküli szabadságon lévő dolgozók számára. Teljes cikk

Így alkalmazkodnak a járvány okozta helyzethez a magyar vállalkozók

Van olyan gyár, ahol a leállás mellett döntöttek, a Pásztói piacon csak 65 éven aluliak árusíthatnak. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek