kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Az egykulcsos adóról tárgyal az NGTT

Az egykulcsos adóról tárgyal április 12-i plenáris ülésén a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT).

A Liga Szakszervezetek hétfőn az MTI-vel közölte: kezdeményezésükre - a munkavállalói oldal támogatásával -, az NGTT április 12-i plenáris ülésén napirendjére vette az egykulcsos személyi jövedelemadózás áttekintését.

A szakszervezeti tömörülés közleménye kiemelte, hogy már az egykulcsos adó bevezetése előtt is jelezték: a szolidaritási elv megszüntetése a jövedelemadózásban nem csak százmilliárd forintos lyukat üt a költségvetésen, de az elsősorban - a véleményük szerint - a gazdagoknak kedvező rendszer nem jár együtt a gazdaság felpörgésével.

Az egykulcsos személyi jövedelemadó (szja) "nyilvánvaló hátrányait kiküszöbölni hivatott" bérkompenzációs rendszer végül több bonyodalmat okozott, mint amennyi hasznot a jóváírások kivezetésétől remélt a kormány - vélekedik a Liga.

Hozzáfűzik: hasonló a helyzet a minimálbér "rendkívüli mértékű emelésével, amely a foglalkoztatás növelése helyett, munkahelyek tízezreinek megszűnésével járt".

A Liga kifejti: Magyarország hátrányos foglalkoztatási helyzetét alapvetően a szakképzetlen vagy alacsony szakképzettséggel rendelkező munkavállalók állástalansága határozza meg, körükben jelentős az európai uniós foglalkoztatási szinttől való elmaradás. Az egykulcsos adó ennek a nagy létszámú rétegnek a foglalkoztatási feltételeit tovább nehezíti, idén szinte már lehetetlenné is teszi - áll a közleményben.

Az adójóváírás kivezetésével, a kötelező minimálbér 19 százalékos emelésével, az elvárt béremelés rendszerével olyan helyzet áll elő, amely a Liga számításai szerint a munkáltatóknak körülbelül 26 százalékos béremelést jelent.

"Ennek eredményei az év eleji statisztikai adatokban tetten is érhetőek: januárban a legalább 5 munkavállalót foglalkoztató vállalatok 32 ezerrel kevesebb alkalmazottat foglalkoztattak, mint decemberben, és 30 ezerrel kevesebbet, mint egy évvel korábban" - hívja fel a figyelmet a Liga.

Kifejtik: Magyarország 2011-ben - számos gazdasági nehézsége ellenére - a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) becslése szerint - 1,7 százalékos GDP növekedést könyvelhet el. Ez kétségtelen siker, amelyet azonban árnyalni kell a Liga szerint. Egyrészt Magyarország régiós versenytársai - hasonlóan nehéz feltételek mellett - ennél nagyobb növekedést értek el. Másrészt, a gazdaság teljesítményét nagyban meghatározta az időjárásfüggő mezőgazdaság kiemelkedő teljesítménye, amely volumenben 10, értékben közel 30 százalékos növekedést hozott.

Mindezek miatt a Liga Szakszervezetek az NGTT soron következő ülésén érdemben kívánja megtárgyalni az egykulcsos rendszer eredményeit, és az esetleges korrekció lehetőségeit - olvasható a szakszervezeti közleményben.
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
"Egy kis felsőoktatás, egy kis szakképzés, egy kis magyar gazdaság, egy nagy adag innovációval leöntve"

Megújulnak az ágazati készségtanácsok, amelyekben a szakképzés és a gazdaság mellett mostantól a felsőoktatás szereplői is helyet kapnak - mondta... Teljes cikk

Békés vármegyében több mint 300 millió forint támogatás jut a nyári diákmunkaprogramra

Az idén több mint ezerötszáz 16-25 év közötti nappali tagozatos tanuló és egyetemi hallgató vállalhat nyári diákmunkát július-augusztusban... Teljes cikk