Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Az egykulcsos adóról tárgyal az NGTT

Az egykulcsos adóról tárgyal április 12-i plenáris ülésén a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT).

A Liga Szakszervezetek hétfőn az MTI-vel közölte: kezdeményezésükre - a munkavállalói oldal támogatásával -, az NGTT április 12-i plenáris ülésén napirendjére vette az egykulcsos személyi jövedelemadózás áttekintését.

A szakszervezeti tömörülés közleménye kiemelte, hogy már az egykulcsos adó bevezetése előtt is jelezték: a szolidaritási elv megszüntetése a jövedelemadózásban nem csak százmilliárd forintos lyukat üt a költségvetésen, de az elsősorban - a véleményük szerint - a gazdagoknak kedvező rendszer nem jár együtt a gazdaság felpörgésével.

Az egykulcsos személyi jövedelemadó (szja) "nyilvánvaló hátrányait kiküszöbölni hivatott" bérkompenzációs rendszer végül több bonyodalmat okozott, mint amennyi hasznot a jóváírások kivezetésétől remélt a kormány - vélekedik a Liga.

Hozzáfűzik: hasonló a helyzet a minimálbér "rendkívüli mértékű emelésével, amely a foglalkoztatás növelése helyett, munkahelyek tízezreinek megszűnésével járt".

A Liga kifejti: Magyarország hátrányos foglalkoztatási helyzetét alapvetően a szakképzetlen vagy alacsony szakképzettséggel rendelkező munkavállalók állástalansága határozza meg, körükben jelentős az európai uniós foglalkoztatási szinttől való elmaradás. Az egykulcsos adó ennek a nagy létszámú rétegnek a foglalkoztatási feltételeit tovább nehezíti, idén szinte már lehetetlenné is teszi - áll a közleményben.

Az adójóváírás kivezetésével, a kötelező minimálbér 19 százalékos emelésével, az elvárt béremelés rendszerével olyan helyzet áll elő, amely a Liga számításai szerint a munkáltatóknak körülbelül 26 százalékos béremelést jelent.

"Ennek eredményei az év eleji statisztikai adatokban tetten is érhetőek: januárban a legalább 5 munkavállalót foglalkoztató vállalatok 32 ezerrel kevesebb alkalmazottat foglalkoztattak, mint decemberben, és 30 ezerrel kevesebbet, mint egy évvel korábban" - hívja fel a figyelmet a Liga.

Kifejtik: Magyarország 2011-ben - számos gazdasági nehézsége ellenére - a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) becslése szerint - 1,7 százalékos GDP növekedést könyvelhet el. Ez kétségtelen siker, amelyet azonban árnyalni kell a Liga szerint. Egyrészt Magyarország régiós versenytársai - hasonlóan nehéz feltételek mellett - ennél nagyobb növekedést értek el. Másrészt, a gazdaság teljesítményét nagyban meghatározta az időjárásfüggő mezőgazdaság kiemelkedő teljesítménye, amely volumenben 10, értékben közel 30 százalékos növekedést hozott.

Mindezek miatt a Liga Szakszervezetek az NGTT soron következő ülésén érdemben kívánja megtárgyalni az egykulcsos rendszer eredményeit, és az esetleges korrekció lehetőségeit - olvasható a szakszervezeti közleményben.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk