Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Az elhúzódó értekezletek és a kollégák durvaságai dühítik az alkalmazottakat

Leginkább az elhúzódó értekezletek és a munkatársak modortalanságai húzzák ki a gyufát a munkavállalóknál, az így felgyülemlő feszültségeket pedig az irodai eszközök bánják - tolmácsolja a Canon Hungária és az ICM Research felmérését a Népszabadság.

images

Az Európa 18 országára kiterjedő kutatás kétezer dolgozó munkahelyi szokásait vette górcső alá, hogy kiderítse, milyen történések képesek kiváltani belőlük a stresszt, illetve hogy azt milyen módon vezetik le - így ugyanis a kutatók könnyebben azonosítani tudják azt, hogy mi minden vezethet akár a tettlegességig fajuló dühkitörésig.

A felmérés szerint a dolgozók 83 százaléka állította, hogy végignézte már kollégája dühkitörését, de ez az arány a mediterrán országokban - mint például Olaszországban - egészen 94 százalékig is felkúszott.

A dolgozók felét általában a hosszú és értelmetlen megbeszélések bosszantják, másik felét pedig a kollégák durvaságai húzzák föl. Ez utóbbiaknál különösen jellemző, hogy a főnök, illetve a munkatársak támogatása hiányzik, amin az irodai politizálások és a munkahelyi hőmérséklet állandó állítgatásai még tovább rontanak. Az alkalmazottak egyharmadát az újkori technika csodák készítik ki: az informatikai eszközökkel kapcsolatos zavarokra a megkérdezettek 30 százaléka panaszkodott.

Feszültségoldás fura módszerekkel

A felmérés szerint a munkavállalók előszeretettel püfölik az asztalt, az irodai szereket és a billentyűzeteket frusztráltságukban, a szobanövények iránt viszont békével viseltetnek.
Moravcsik László, a Canon Hungária Kft. ügyvezető igazgatója a Népszabadságnak elmondta, akad olyan partnerük, akinek kifejezetten a profiljába tartozik, hogy a nyomtatók alsó részére fém védőlemezt gyárt.

A stresszoldás lehetséges módszereivel kapcsolatban a megkérdezettek 24 százaléka úgy vélekedett, hangulatán már az is sokat segítene, ha a munkájához szükséges anyagokat gyorsabban és egyszerűbben érhetné el, sőt, 33 százalékuk szerint megbízhatóbb számítástechnikai infrastruktúra birtokában kevesebb nyomásnak lennének kitéve. További érdekesség, hogy a válaszadók hatvan százaléka az iroda nem megfelelő elrendezését okolja stressz-szintének növekedéséért.

Nagyon fontos, hogy a nagy közös terekben dolgozóknak is legyen egy intim kis zuguk - állítja Szeremleyné Nagy Melinda, fengsujszakértő, akit egyre többször hívnak segítségül irodák berendezéséhez. Sokszor akár egy paraván is megoldhatja a problémát, elvégre senki sem szeret minden nap nyolc órán keresztül egy másik ember arcába bámulni. Az is fontos, hogy az elhasznált irodai szereket mielőbb távolítsuk el, valamint, hogy a munkavégzéshez szükséges eszközöket átlátható rendszerben tároljuk - mondja a szakértő.

Stemler Mihály mentálhigiénikus mindezt kiegészítette azzal, hogy nem muszáj grandiózus változásokat eszközölnünk az irodában, apró trükkökkel is javítható az általános közérzet, úgymint a személyes élményeket megörökítő fotókból készült képernyővédő vagy a cserepes virág az asztalon. A munkaadóknak javasolni szoktuk, hogy hozzanak létre egy "csendszobát", ahol a dolgozók maguk maradhatnak a gondolataikkal, és kellemes zene mellett relaxálhatnak néhány percet - tanácsolja a szakember.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
21 kollégáját mérgezte halálra egy német munkás

A rendőrség nyomozást folytat egy férfi ellen, aki a gyanú szerint az elmúlt 18 évben több, mint húsz kollégáját mérgezhette meg - írja a 444.hu Teljes cikk

Már nem is adataid kellenek, hanem a videokártyád - a kriptovaluta és a hackerek

A kriptovaluták népszerűségével együtt az áruk is emelkedik és minden zuhanás ellenére az egyik legjövedelmezőbb befektetésnek bizonyultak az... Teljes cikk

Mit szólna ha hat órát kellene ingáznia?

Magyarországon szinte elképzelhetetlen, hogy valaki napi hat órát ingázzon a munkába. Kínában olyan magasak a fővárosban a bérleti díjak, hogy a... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár