Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Az ellenzéki pártok szerint átverés a foglalkoztatottsági sikerkommunikáció

Az LMP szerint a valóságban nem működik a kormány foglalkoztatási sikerpropagandája. A kormány sikerpropagandájától a magyar emberek még nem találnak itthon megélhetést és perspektívát. Az MSZP a kormány eddigi legnagyobb átverésének tartja a Fidesz-kormány 7 százalék alatti munkanélküliségről szóló "sikerkommunikációját".

Az LMP az elvándorlás megfékezése érdekében béremelést és valós munkahelyteremtést sürget.

Szél Bernadett társelnök szerdán közleményben reagált arra, ahogyan a munkaerőpiacért felelős államtitkár értékelte a foglalkoztatási adatokat. Czomba Sándor azt mondta: 1992 óta nem dolgoztak annyian, mint most, több mint 4 millió 200 ezren, a munkanélküliség pedig tíz éve nem volt ilyen alacsony.

Szél Bernadett ugyanakkor - mint tudatta - Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Szabolcs-Szatmár Bereg megyei országjárásán azt tapasztalta, hogy Borsodban az új munkahelyek 91 százaléka közmunkában és nem a nyílt munkaerőpiacon jön létre. Itt a bérek húsz százalékot veszítettek értékükből öt év alatt - fűzte hozzá.

Közölte azt is: a Fidesz-KDNP által kormányzott Magyarországon öt év alatt létrejött munkahelyek fele külföldön és közmunkában jött létre, de ezekben a számokban az alkalmi munka is benne van. A versenyszféra öt főnél többet foglalkoztató, így stabilabb munkahelyeiből azonban mindössze 40 ezer jött létre öt év alatt - mutatott rá.

Bírálta, hogy a kabinet több mint ezermilliárd forintot költött az évek során közmunkára, "hagyja, hogy alkalmazottakat tömegesen közmunkásokra cseréljenek és végignézi, hogy hazánkban továbbra is az unió egyik legalacsonyabb béréért dolgoznak a magyarok, mint ahogy azzal sem foglalkozik, hogy egyre nagyobb az elvándorlás hazánkból". Kifogásolta azt is, hogy mintegy 2,2 millió ember keres a létminimum alatt.

MSZP: átverés a foglalkoztatottsági sikerkommunikáció

Gúr Nándor szocialista országgyűlési képviselő fogalmazott így egy közleményében, amellyel Czomba Sándor munkaerőpiacért is felelős államtitkár napközben tett kijelentésére reagált.

A szocialista politikus szerint azonban kiábrándító képet mutatnak a statisztikák, ha a foglalkoztatottak számából levonják a közmunkások, a külföldön dolgozók és a diákmunkások százezreit, a munkanélküliekhez pedig hozzáadják azokat, akik a "kormány trükkös statisztikájában ma már nem szerepelnek".

Gúr Nándor szerint ezen művelet elvégzése után kiderülne, hogy a valódi munkahelyek száma a mai napig nem éri el a válság előtti szintet sem.

Az ellenzéki képviselő emellett megjegyzi még, "ha a fideszes reformok működnének, akkor nem menekülne tömegesen nyugatra a Balaton melletti vendéglátóegységekből a jól képzett magyar munkaerő, és nem kellene tombolával sorsolni a közmunkásokat Nyíregyházán"."Ráadásul a bérekről még nem is beszéltünk" - zárja közleményét Gúr Nándor.
  • 2021.10.28Távmunka, home-office - eltérő jogi álláspontok - eltérő munkajogi gyakorlatok. Hol hibázhatunk? Rizikók és irányok. Dr. Fodor T. Gábor elismert munkajogász, munkajogi előadó hazai és nemzetközi szinten munkajogi tárgyú cikkek szerzője. Előadásában a Covid19 járványhelyzet kapcsán felmerülő kérdések, tapasztalatok, munkajogi gyakorlatok kerülnek előtérbe, ide értve a home office és távmunka sajátosságait, különbségeit, de szóba kerülnek a veszélyhelyzetet követő időszak várható munkajogi aspektusai is. Részletek Jegyek
  • 2021.11.03A transzformatív tanulás-fejlesztés mestere – november 3-10-17. Építse fel korszerű L&D folyamatát és generáljon valódi változásokat a szervezete életében, képzésünk segítségével! Részletek Jegyek
  • 2021.11.23Folyamatmenedzsment képzés A képzés célja a folyamatfejlesztés lépéseinek és módszereinek áttekintése, az alapvető folyamatelemzési és folyamatfejlesztési technikák megismerése és konkrét feladatokon, esettanulmányokon keresztül történő begyakorlása. A folyamatmenedzsment képzési program 3 modulból áll: Folyamatmenedzsment alapképzés (Business Process Management), Folyamat teljesítménymérés, folyamatcontrolling (Business Process Control) és Folyamatfejlesztés (Business Process Improvement). A képzések egymásra épülnek, a képzések alapját a BPM képzés adja meg, erre épül rá a BPC, majd végül a BPI képzés. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Minden ötödik magyar munkát váltana

A felmérésben jellemzően a nők, az idősebbek és a diplomások számoltak be róla, hogy jól érzik magukat jelenlegi munkahelyükön. Teljes cikk

Akinek van munkahelye, ne maradjon a moratóriumban - kéri az MNB

Már csak néhány napjuk maradt az anyagilag nehéz helyzetben lévő hiteladósoknak, hogy jelentkezzenek bankjuknál a törlesztési moratórium 2022.... Teljes cikk

10 millió Ft értékű ajándék lézeres szemműtét az elismert szakmák képviselőinek

A legtapasztaltabb hazai szemészeti lézerklinika úgy döntött, hogy visszaad a társadalomnak azokból a sikerekből, amit az elmúlt 24 évben elért. 10... Teljes cikk