Megjelent: 16 éve

Az EU új tagországai (3.): Csehország

Főbb adatok

Terület: 78 886 km2
Lakosság: 10,22 millió fő
Főváros: Prága (1,18 millió lakos) - 2002-as adat
További nagyobb városok: Brno, Ostrava, Plzen, Olomouc, Liberec
Hivatalos nyelv: cseh
Nemzetiségek: cseh (90,3 százalék), morva (3,7 %), szlovák (1,9 %)

Politikai berendezkedés

Államforma: köztársaság
Alkotmány kihirdetése: 1993-ban
Törvényhozó testület: két kamarás parlament: 200 fős képviselőház, 81 fős szenátus. A parlament mandátuma 4 évre szól, legutóbb 2002-ben tartottak választásokat. Öt párt képviselteti magát a parlamentben, a kormánykoalíció vezető pártja a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD)
Államelnök: Vaclav Klaus (2003. március óta)
Miniszterelnök: Vladimir Spidla (2002. óta)

Földrajz

Természet: Két markáns részre osztható az ország földrajzi szempontból: az erdővel borított Középhegységre és a lankás, dombos Morva-vidékre. Az ország gazdag ásványi forrásokban, melyek a vulkáni tevékenység természetes maradványai. Híres a cseh fürdőkultúra is, melynek legismertebb képviselője: Karlovy Vary.
Legmagasabb pont: Snézka (a Szudétákban található, 1603 m)
A legnagyobb természetes tó: Cerné Jezero
Jelentős folyók: Elba (Labe), Vltava, Morva
Határos országok: Ausztria, Németország, Lengyelország, Szlovákia

Gazdaság

Valuta: cseh korona
Gazdasági növekedés: 2,8 százalék (2002.)
Egy főre jutó nemzeti össztermék (GDP): 7130 euró
Infláció: 2 százalék
Munkanélküliségi ráta: 10,1% (2004. febr.)
Havi átlagbér: 495 euro
A gazdaság összetétele szektorok szerint: szolgáltatás: 54,1%, ipar: 40,7%, mezőgazdaság: 5,2%
Főbb iparágak: nehézipar, textil-, bőripar, autógyártás, gépgyártás, vegyipar

A cseh munkaerőpiac jellemzői

A cseh munkaerőpiac jellemzőiről a cseh Munkaügyi és Szociális Minisztériumtól kértünk véleményt Milan Klenor, prágai kollégánk segítségével:

Munkaerőigény elsősorban az ipari szektorban tapasztalható ezen belül a képzettséggel rendelkezők körében: például az építőipari, fémipari szakmunkások, gépészmérnökök, varrónők, szabók könnyebben jutnak álláshoz. A nyári szezonban bővülnek az elhelyezkedési lehetőségek a mezőgazdaságban, szintén jók az esélyek a vagyonvédelem területén: például biztonsági őrként. A vendéglátóipar szintén sok álláshelyet kínál: elsősorban pincéreket, szakácsokat keresnek.

Ezzel szemben nagyon nehéz álláshoz jutni az adminisztratív munkára jelentkezőknek (titkárnő, adatbanki munkatárs).

A cseh munkaerő a minisztérium közlése alapján a sörgyártásban, az üveggyártásban, az egészségügyben, a gépgyártásban nyújt világszínvonalú teljesítményt, a turizmus fejlesztésében, a műemlékvédelemben szintén jelentős eredményeket ért el.

A minisztérium nem tart attól, hogy a májusi csatlakozás után a cseh munkaerő nyugat felé veszi az irányt. Szerintük a csehek más kelet-közép-európai országgal összehasonlítva nem mobilak.

Rövid történelem

Latin elnevezését - Boiohaemium - a kelta eredetű, a területre a Kr.e. 2. században érkezett bójokról kapta. A szláv, illetve cseh törzsek a népvándorlás során, az 5. századtól érkeztek meg a mai Csehország területére. Az egységes állam, a kereszténység bevezetésének szimbólumává a Przemysl dinasztia uralkodója, I. (Szent) Vencel vált, akinek szobra Prágában a történelmi Vencel téren ma is megtekinthető. A királyi címet a 13. században I. Ottokár szerezte meg és ettől kezdve a cseh király egyike lett a német választófejedelmeknek.

A cseh történelem meghatározó momentuma a Husz János által vezetett huszita felkelés a 15. században, valamint az 1618-ban kitört 30 éves háború melynek elvesztése után a csehek a Habsburg Birodalom örökös tartománya lett egészen 1918-ig, az I. Világháború végéig.

1918-ban Csehszlovák Köztársaság néven új állam született, melynek első elnöke Thomas Masaryk lett. Ezután 75 éven át történelme összeforrt Szlovákiával. 1939-ben ugyan Hitler elfoglalta Csehországot és létrehozta a Cseh-Morva Protektorátust, Szlovákia pedig rövid időre, a hitleri Németország gyámkodása alatt önállósodott, 1945 után újra helyreállt Csehszlovákia. Az önálló Csehország 1993-ban, az ország kettészakadásával jött létre.

A cseh kultúra kiemelkedő egyéniségei

Író: Karel Capek (1890-1938), Jaroslav Hasek (1883-1923) a Svejk a derék katona halhatatlan szerzője, Vaclav Havel (1936-) író, egykori köztársasági elnök.
Zeneszerző: Antonin Dvorak (1841-1904), Bedrich Smetana (1824-1884)
Tudós: Jaroslav Heyrovsky (1880-1967) kémiai Nobel-díjas 1959-ben
Sportolók, egyéb hírességek: Martina Navratilova (1956-) a női teniszsport egyik legnagyobb alakja, Emil Zatopek (1922-2000) olimpiai bajnok hosszútávfutó, beceneve a "prágai lokomotív"
A prágai német nyelvű irodalom kiemelkedő alakjai: Franz Kafka, Franz Werfel, Rainer Maria Rilke, Max Brod, Egon Ervin Kisch.

Ételek:

Krumplileves
Sertéssült, krumpligombóccal és savanyúkápsztával
Gyümölcsös túrógombóc

Sport

Jégkorong: a cseh jégkorong-válogatott világ- és olimpiai bajnok
Futball: a cseh nemzeti tizenegy Európa-bajnoki ezüstérmes (1996)
Tenisz (sok híresség az utóbbi évtizedekben: Martina Navratilova, Hana Mandlikova, Ivan Lendl)

Nyelv

A cseh nyelv a szláv nyelvcsalád része.

Nemzeti ünnep

Október 28.: a Csehszlovák Köztársaság 1918. október 28-i kikiáltásának az ünnepe

Karácsony Zoltán 2004. június 1.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Három éves csúcsra ugrott az állástalanok száma Romániában

Májusban 5,2 százalékra nőtt a román munkanélküliségi ráta, ami legutóbb három évvel ezelőtt volt ilyen magas - közölte a román országos statisztikai intézet. Teljes cikk

A zöld és a digitális gazdaságba mentené a fiatal munkanélkülieket az EU

Elfogadta az Európai Bizottság a fiatalok foglalkoztatását támogató és a készségfejlesztéssel kapcsolatos új intézkedéscsomagot. Teljes cikk

Fizetésemelésért vonultak utcára a kórházi dolgozók Franciaországban

Több ezer francia kórházi dolgozó vonult ismét utcára kedden a nagyvárosokban, mert keveslik a kormány által a közegészségügyi dolgozók... Teljes cikk