Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 15 éve

Az EU új tagországai (3.): Csehország

Főbb adatok

Terület: 78 886 km2
Lakosság: 10,22 millió fő
Főváros: Prága (1,18 millió lakos) - 2002-as adat
További nagyobb városok: Brno, Ostrava, Plzen, Olomouc, Liberec
Hivatalos nyelv: cseh
Nemzetiségek: cseh (90,3 százalék), morva (3,7 %), szlovák (1,9 %)

Politikai berendezkedés

Államforma: köztársaság
Alkotmány kihirdetése: 1993-ban
Törvényhozó testület: két kamarás parlament: 200 fős képviselőház, 81 fős szenátus. A parlament mandátuma 4 évre szól, legutóbb 2002-ben tartottak választásokat. Öt párt képviselteti magát a parlamentben, a kormánykoalíció vezető pártja a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD)
Államelnök: Vaclav Klaus (2003. március óta)
Miniszterelnök: Vladimir Spidla (2002. óta)

Földrajz

Természet: Két markáns részre osztható az ország földrajzi szempontból: az erdővel borított Középhegységre és a lankás, dombos Morva-vidékre. Az ország gazdag ásványi forrásokban, melyek a vulkáni tevékenység természetes maradványai. Híres a cseh fürdőkultúra is, melynek legismertebb képviselője: Karlovy Vary.
Legmagasabb pont: Snézka (a Szudétákban található, 1603 m)
A legnagyobb természetes tó: Cerné Jezero
Jelentős folyók: Elba (Labe), Vltava, Morva
Határos országok: Ausztria, Németország, Lengyelország, Szlovákia

Gazdaság

Valuta: cseh korona
Gazdasági növekedés: 2,8 százalék (2002.)
Egy főre jutó nemzeti össztermék (GDP): 7130 euró
Infláció: 2 százalék
Munkanélküliségi ráta: 10,1% (2004. febr.)
Havi átlagbér: 495 euro
A gazdaság összetétele szektorok szerint: szolgáltatás: 54,1%, ipar: 40,7%, mezőgazdaság: 5,2%
Főbb iparágak: nehézipar, textil-, bőripar, autógyártás, gépgyártás, vegyipar

A cseh munkaerőpiac jellemzői

A cseh munkaerőpiac jellemzőiről a cseh Munkaügyi és Szociális Minisztériumtól kértünk véleményt Milan Klenor, prágai kollégánk segítségével:

Munkaerőigény elsősorban az ipari szektorban tapasztalható ezen belül a képzettséggel rendelkezők körében: például az építőipari, fémipari szakmunkások, gépészmérnökök, varrónők, szabók könnyebben jutnak álláshoz. A nyári szezonban bővülnek az elhelyezkedési lehetőségek a mezőgazdaságban, szintén jók az esélyek a vagyonvédelem területén: például biztonsági őrként. A vendéglátóipar szintén sok álláshelyet kínál: elsősorban pincéreket, szakácsokat keresnek.

Ezzel szemben nagyon nehéz álláshoz jutni az adminisztratív munkára jelentkezőknek (titkárnő, adatbanki munkatárs).

A cseh munkaerő a minisztérium közlése alapján a sörgyártásban, az üveggyártásban, az egészségügyben, a gépgyártásban nyújt világszínvonalú teljesítményt, a turizmus fejlesztésében, a műemlékvédelemben szintén jelentős eredményeket ért el.

A minisztérium nem tart attól, hogy a májusi csatlakozás után a cseh munkaerő nyugat felé veszi az irányt. Szerintük a csehek más kelet-közép-európai országgal összehasonlítva nem mobilak.

Rövid történelem

Latin elnevezését - Boiohaemium - a kelta eredetű, a területre a Kr.e. 2. században érkezett bójokról kapta. A szláv, illetve cseh törzsek a népvándorlás során, az 5. századtól érkeztek meg a mai Csehország területére. Az egységes állam, a kereszténység bevezetésének szimbólumává a Przemysl dinasztia uralkodója, I. (Szent) Vencel vált, akinek szobra Prágában a történelmi Vencel téren ma is megtekinthető. A királyi címet a 13. században I. Ottokár szerezte meg és ettől kezdve a cseh király egyike lett a német választófejedelmeknek.

A cseh történelem meghatározó momentuma a Husz János által vezetett huszita felkelés a 15. században, valamint az 1618-ban kitört 30 éves háború melynek elvesztése után a csehek a Habsburg Birodalom örökös tartománya lett egészen 1918-ig, az I. Világháború végéig.

1918-ban Csehszlovák Köztársaság néven új állam született, melynek első elnöke Thomas Masaryk lett. Ezután 75 éven át történelme összeforrt Szlovákiával. 1939-ben ugyan Hitler elfoglalta Csehországot és létrehozta a Cseh-Morva Protektorátust, Szlovákia pedig rövid időre, a hitleri Németország gyámkodása alatt önállósodott, 1945 után újra helyreállt Csehszlovákia. Az önálló Csehország 1993-ban, az ország kettészakadásával jött létre.

A cseh kultúra kiemelkedő egyéniségei

Író: Karel Capek (1890-1938), Jaroslav Hasek (1883-1923) a Svejk a derék katona halhatatlan szerzője, Vaclav Havel (1936-) író, egykori köztársasági elnök.
Zeneszerző: Antonin Dvorak (1841-1904), Bedrich Smetana (1824-1884)
Tudós: Jaroslav Heyrovsky (1880-1967) kémiai Nobel-díjas 1959-ben
Sportolók, egyéb hírességek: Martina Navratilova (1956-) a női teniszsport egyik legnagyobb alakja, Emil Zatopek (1922-2000) olimpiai bajnok hosszútávfutó, beceneve a "prágai lokomotív"
A prágai német nyelvű irodalom kiemelkedő alakjai: Franz Kafka, Franz Werfel, Rainer Maria Rilke, Max Brod, Egon Ervin Kisch.

Ételek:

Krumplileves
Sertéssült, krumpligombóccal és savanyúkápsztával
Gyümölcsös túrógombóc

Sport

Jégkorong: a cseh jégkorong-válogatott világ- és olimpiai bajnok
Futball: a cseh nemzeti tizenegy Európa-bajnoki ezüstérmes (1996)
Tenisz (sok híresség az utóbbi évtizedekben: Martina Navratilova, Hana Mandlikova, Ivan Lendl)

Nyelv

A cseh nyelv a szláv nyelvcsalád része.

Nemzeti ünnep

Október 28.: a Csehszlovák Köztársaság 1918. október 28-i kikiáltásának az ünnepe

Karácsony Zoltán 2004. június 1.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A vártnál kevésbé nőtt a munkavégzés költsége az euróövezetben

A vártnál kisebb mértéken nőtt a munkavégzés költsége az idei első negyedévben az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az... Teljes cikk

Az EU új irányelvet fogadott el munkafeltételek átláthatóságának és kiszámíthatóságának javítása érdekében

Az Európai Unió Tanácsa a munkafeltételeket átláthatóbbá és kiszámíthatóbbá tevő irányelvet fogadott el, amely új minimumjogokat állapít meg,... Teljes cikk

Az EU új szabályokat fogadott el a vállalkozások fizetésképtelenségének elkerülése érdekében

Az Európai Unió Tanácsa a vállalkozások fizetésképtelenségének megelőzése érdekében új szabályokat fogadott el, amelyek második esélyt... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár