Megjelent: 9 éve

Az ING-nek is újra kell számolnia a reálhozamokat

Újabb pénztárnál rendelt el néhány tag vonatkozásában kifizetési tilalmat a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). A korábbi négy kassza után bizonyos körben újra kell számolnia az ING-nek is - közölte a Napi.hu.

Már az ING belső ellenőre talált az egyedi tagok hozamgarantált tőke és reálhozam számításának részletes tesztelésénél néhány átlépő tagnál kiugró tételeket.

Ennek egyik oka a jelentés szerint az volt, hogy a "más nyugdíjpénztártól kapott hiányos vagy érvénytelen adatszolgáltatások esetében, a teljes bejövő áthozott vagyon kifizetésre fog kerülni, mint reálhozam". Az 54 vizsgált esetből kilencnél fordult ez elő. A PSZÁF ezt elfogadhatatlannak találta, és az érintetteknél megtiltotta a kifizetést.

A felügyeleti határozatban hangsúlyozzák, hogy a hozamgarantált tőke feletti összeg meghatározása során a magánnyugdíj-pénztári rendszerben töltött időszak egészét kell figyelembe venni, nincs lehetőség például az átlépés előtti időszak elkülönült kezelésére. A visszalépő tagi kifizetés összegének meghatározása során kizárólag a tagdíj-kiegészítés jogcímén teljesített befizetések kezelendők külön.

A Napi érdeklődésére a felügyeletnél hangsúlyozták, hogy folyamatosan és maradéktalanul adtak felvilágosítást a pénztáraknak, így a tagdíjkiegészítések témakörének egyértelműnek kell lennie.

Mészáros Győző, az Allianz Hungária Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója írásban nyomatékosította viszont: elutasítják a részükre megküldött határozat azon pontját, amely szerint megsértették a reálhozam számításokra vonatkozó jogszabályi előírásokat. Mint rögzíti: a hatályos jogszabályok számos határidőt szabnak a kifizetésekkel, elszámolásokkal kapcsolatosan, azonban az említett esetekre nem tartalmaztak rendelkezéseket.

Még mindig nem látszik világosan mi lehet a patthelyzet feloldása. A tagdíjkiegészítésekről ugyanis nem kellett az átlépéseknél külön adatot szolgáltatni. A négy pénztár (köztük az Allianz) úgy oldotta meg a helyzetet, hogy adat híján nullának vette a tagdíjkiegészítés értékét. Az ING úgy számolt, mintha a teljes átadott összeg tagdíjkiegészítés lett volna. A határozatok alapján azonban egyik sem elfogadható eljárás.

Index/Napi.hu
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Varga Mihály: háromezer milliárd forintos járványügyi alap a 2021-es büdzsében

A munkahelyek védelméhez és újrateremtéséhez 2550 milliárd forintos gazdaságvédelmi alapot hoztak létre. Teljes cikk

A vállalkozások egyharmadának csak 1-2 hónapnyi tartaléka van

A K&H felmérést készített mikro- kis- és középvállalati ügyfeleinél, hogy miként hatott rájuk a járványhelyzet miatti leállás. Teljes cikk

Minden budaörsi óvodai és bölcsődei dolgozót leteszteltek koronavírusra

A fertőzött dolgozókat két hétre karanténba helyezték - közölte a budaörsi önkormányzat. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek