Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Az NGM szerint súlyos tévedés, hogy eltűnt 240 ezer adófizető

Magyarországon a legálisan foglalkoztatottak száma az elmúlt években nőtt - hangsúlyozza a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteki közleménye, amely szerint súlyos szakmai tévedésen alapul az a sajtóhíresztelés, amely azt sugallja, hogy "eltűnt 240 ezer adófizető".

A tárca szerint a Napi Gazdaság pénteki cikke valóban az szja-bevallások alapján közölt statisztikai adatokból indult ki, az éves adatok összehasonlításakor azonban figyelmen kívül hagyta az adott évi jogszabályi környezetet, ezáltal hibás következtetésekre jutott.

A cikk az NGM közleménye szerint tévesen hivatkozott az szja-bevallást benyújtók számára, mivel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) statisztikájából idézett adatok az összevont jövedelmet vallókra vonatkoztak. A csökkenés így nem a bevallást benyújtók számában, hanem az összevonás alá eső jövedelmet vallók számában mutatkozott a vizsgált időszakban.

Az írás megfeledkezett arról, hogy az adóterhet nem viselő járandóságok (például nyugdíj, ösztöndíj) fogalma - adójogi kategóriája - az arányos egykulcsos adóztatás bevezetésével párhuzamosan megszűnt. Ezáltal azok a magánszemélyek, akik korábban csak ilyen jogcím miatt szerepeltettek adatot bevallásukban, kikerültek az összevont jövedelmet bevallók köréből. Tehát a jogszabályváltozás következtében mintegy 150 ezer ember bevallási kötelezettsége szűnt meg, anélkül hogy a munkaerő-piaci helyzetükben változás állt volna be - emeli ki a közlemény.

A tárca szerint a cikk írója figyelmen kívül hagyta azt is, hogy 2011-től az egyszerűsített foglalkoztatottak esetében csak akkor keletkezett a magánszemélynek összevont jövedelme, ha annak éves összege meghaladta a 840 000 forintot. Ezen összeghatár alatt az ilyen foglalkoztatottnak (például az idénymunkásoknak) bevallást sem kellett benyújtaniuk. Az adatszolgáltatások alapján 2011-ben átlagosan több mint 100 ezer ember szerzett ilyen jogcímen jövedelmet.

Az NGM közleménye szerint a bemutatott összefüggések egyértelműen rávilágítanak arra, hogy a cikk következtetései minden alapot nélkülöznek.

  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A gazdaságélénkítési terv kiemelt célja, hogy mindenkinek legyen munkája

A kormány napokon belül bemutatja Magyarország történetének legnagyobb válságkezelési akciótervét, mondta Orbán Viktor. Teljes cikk

500 magyar vendégmunkás érkezett haza éjjel a tiroli vesztegzárból

A hazatérő vendégmunkásokra két hét hatóságilag elrendelt házi karantén vár. Teljes cikk

A termelők is bajban lesznek a járvány miatt

A külföldi idénymunkások elmaradása miatt a kertészet területén is munkaerőhiány alakulhat ki. Teljes cikk