Megjelent: 12 éve

Az utolsók is elhagyják a vasi autóbuszgyár süllyedő hajóját

Felszámolják a Vasi Volán Járműipari Kft.-t, mivel az üzem veszteséggel termelt. Időközben sokan távoztak a 74 alkalmazottat foglalkoztató cégtől, így május elején 26-an váltak munkanélkülivé. Bérüket viszont két hónapja nem kapták meg - értesült a Népszabadság.

A Vasi Volán Zrt.-nél évtizedek óta újítottak fel, majd gyártottak autóbuszokat. Négy-öt év alatt 250 Mercedes Sprintert alakítottak át rohammentővé. Sokak számára érthetetlen, hogy a 2006 végén kft.-vé alakított üzem tönkrement.

- Nem tudom, miből tartom el két középiskolás gyerekemet - fakad ki egy középkorú munkás. - Eddig úgy közepesen éltünk, de ennek most vége - kapcsolódik be a beszélgetésbe Bognár Antal, aki csoportvezetőként kapta meg felmondását.
Mindenkit az foglalkoztat: hogyan jutottak idáig. - Már az alapításkor látszott, hogy az autóbuszgyártásra létrehozott kft. nem tudja teljesíteni a szigethalmi fővállalkozó, az Auto Rad Controlle Kft. igényét - állítja Radnai László művezető, aki a hárommillió forinttal alapított vállalkozás tízszázalékos tulajdonosaként pénzét és munkahelyét is elveszítette. Szerinte a megrendelő csak a buszgyártásra fordított órák harmadát fizette ki.

Szanyi Tibor lakatos és Szanyi István csoportvezető a kidolgozatlan technológiát, a tervezés hibáit, az állandó módosításokat is okolja a kudarcért, akik szerint így jöhetett össze március közepéig 22 milliós hiány. Többen is úgy vélik, a pénzügyi gondokkal küzdő Vasi Volán azért hozta létre a céget, hogy ne kelljen elbocsátania dolgozókat, illetve majd ne kelljen kifizetni végkielégítésüket.

A Népszabadság megkeresésére Papp László vezérigazgató elmondta: évtizedek óta több száz autóbuszt újítottak fel saját célra és eladásra. Ebből fakadt az új buszok gyártásának ötlete, a munka azonban nem úgy haladt, ahogyan tervezték. A belső ellenőrzés már tavaly júniusban megállapította: nem dolgoznak nyereségesen és a munkát vezetési, anyagellátási és technológiai problémák is nehezítették. A vezérigazgató cáfolja, hogy tönkretették volna a kft.-t csak azért, hogy ne kelljen végkielégítést fizetni.

Kovács Péter, a regionális munkaügyi központ szakmai igazgatója azt mondja: ha a felszámoló veszteségesnek nyilvánítja a céget, a dolgozók elmaradt bérére kérelmet nyújthatnak be az állami bérgarancia-alaphoz. Ha megfelelnek a feltételeknek, a járandóságokat meg lehet igényelni.

Németh Károly, a Liga szakszervezet helyi elnöke már megalakításakor ellenezte a kft. létrehozását, ezért most jogi úton próbálnak fellépni a dolgozók érdekeinek érvényesítéséért, az elmaradt bérek és végkielégítés kifizetéséért.
Népszabadság
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Munkahelyeket hoz létre a Royal Traktor Pápán

Húsz munkahelyet hoz létre a Royal Traktor Zrt. pápai telephelyén, ahol értékesítési képzéseket is tartanak majd. Teljes cikk

Munkavállalói összefogással veszik fel a harcot a krízissel a Continental dolgozói

A Continental egyéni védőeszközök gyártásával és a a termelés átcsoportosításával reagált a járványhelyzetre. Teljes cikk

Munkahelymegtartásért jutalékemelés a kkv-knak

A Szerencsejáték Zrt. a munkahelyek megtartását kéri a támogatásért a értékesítő partnereitől. Teljes cikk