kapubanner for mobile
Szerző: HR Portal
Megjelent: 1 hónapja

A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető 2024-ben - Steininger Zsolt, MÁV-Volán Csoport

„Azt, hogy HR-es lettem egyetemi éveimhez kötöm. Közgazdásznak tanultam és egy gyakorlati órán kaptam egy szituációs feladatban olyan közvetítői feladatot, ahol a munkavállalókat és szakszervezetet képviselő csoporttársaim között kellett közvetítenem egy alku megkötése érdekében. Az alku létrejött” - mond egy rövid történetet Steininger Zsolt, a MÁV-Volán Csoport humánerőforrás vezérigazgató-helyettese arról, hogyan választotta ezt a pályát. A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető sorozatunkat vele folytatjuk.

Steininger Zsolt, MÁV-Volán Csoport-
images

A HR Portál június 6-án közölte több hónapos kutatási eredménye alapján összeállt listáját a 20 legbefolyásosabb magyar HR vezetőről. Ez 2022 után a második ilyen összeállításunk. Első alkalommal kerül be a top 20 közé Steininger Zsolt, a MÁV-Volán Csoport HR-vezérigazgatóhelyettese. Közel 54 000 munkavállalóért felel, és mindössze 400 fő körüli HR-es támogatásával látják el a feladataikat a cégcsoportban, amely évente több tízezer álláspályázatot kezel. A legtöbb vállalatnál elképzelhetetlen az a lépték, amelyben Steininger Zsolt humánerőforrás vezérigazgató-helyettesként dolgozik. 

Kérjük, mutassa be néhány szóval a HR osztályt. Milyen eredményeket ért el a HR az elmúlt évben? 

A MÁV Zrt.-nél a HR szervezete vezérigazgató-helyettesi rangban van. Ezt nem azért teszem első helyre, hogy saját pozíciómmal kérkedjek - aki ismer az tudja, hogy ez nem érdekel, de a tevékenység társaságon belüli fontosságát jellemzi, hogy hol helyezkedik el a szervezeti hierarchiában. A MÁV Zrt. HR területe egyben koordinálja a MÁV-VOLÁN-csoport valamennyi leányvállalatának HR tevékenységét, de nem avatkozik bele csak a csoport szintű elvek és irányok meghatározásának mélységéig, azon felül a vállalatspecifikus kérdésekben igyekszünk meghagyni a vállalati HR szabadságfokát, hogy tudjon alkalmazkodni a piac kihívásaihoz.

A HR szervezeten belül a közvetlen irányításom alatt 3 szervezeti egység található:

  • az Operatív HR igazgatóság
  • a Humánerőforrás gazdálkodási igazgatóság és
  • a HR innováció és működésfejlesztési szervezet.

Ezek elnevezése utal is a feladatkörükre. Az OP HR természetesen a munkavállalók teljes közvetlen kiszolgálását látja el, emellett koordinálja a toborzási, pályaorientációs és képzési tevékenységet MÁV Zrt.-n belül és csoport szinten is. A Humánerőforrás gazdálkodási szakterület a társaság és a csoport szintű humán kontrolling feladatok ellátása mellett a társaság munkaerőgazdálkodását támogatja, ezek mellett a munkaügyi kapcsolatok kezelésének vezetői döntés előkészítését és részben a munkaügyi kapcsolatok működését is támogatja. A HR innováció és működés fejlesztés a belső kommunikációtól az innováción át minden olyan kreatív feladat támogatását látja el, amely hozzájárul a munkáltatói márkánk belső és külső megújulásához. Nyilván néhány sorban nem lehet összefoglalni mi mindenhez kell értsenek a munkatársaim, de talán az érzékletes, hogy ilyen felkészült, sokrétű csapattal még soha nem dolgoztam együtt 25 éves HR vezetői pályafutásom alatt, emiatt nagyon szerencsésnek érzem magam. 

HR vezetőként milyen értékek mentén dolgozik? 

Az egyik legfontosabb dolog számomra a csillogó szem. Nem csak a saját beosztottjaim terén, de a vállalat egészére igaz az, hogy a legjobb olyan munkavállalókkal dolgozni, akik belső motivációval rendelkeznek. Az ösztönző HR szerintem kevésbé hatékony és rengeteg munkaráfordítással érhető el kedvező eredmény. A motivált munkavállalókkal sokkal jobb dolgozni. Motivált munkavállalóknál a legnagyobb nehézség a megfelelő kiválasztás, és azt követően a motiváció fenntartása. Ez a megközelítés sem jár kevesebb ráfordítással, hiszen olyan munkakörnyezetet kell kialakítani, amely egyrészt vonzó, ez megkönnyíti a megfelelő toborzást, és ezt követően ezt a fajta motiváló környezetet folyamatosan fenn is kell tartani, azaz preventív módon kell az embereket és a körülményeket kezelni. Ennek elérése a MÁV Zrt.-nél jelenleg nem egyszerű feladat, hiszen a külső megítélés megváltoztatása nagyon időigényes, és ez visszahat a belső megítélésünkre is. A munkavállalók nagy létszáma és a földrajzi tagoltság egyaránt ellenünk dolgozik, ezért a legfontosabb az, hogy a vállalaton belül minél több szövetségest találjunk, akik partnerként támogatnak minket ezen az úton.

Meg tudna osztani egy olyan tapasztalatot/élményt a karrierje során, amely jelentősen befolyásolta, hogy milyen HR vezető lett? 

Azt, hogy HR-es lettem egyetemi éveimhez kötöm. Közgazdásznak tanultam és egy gyakorlati órán kaptam egy szituációs feladatban olyan közvetítői feladatot, ahol a munkavállalókat és szakszervezetet képviselő csoporttársaim között kellett közvetítenem egy alku megkötése érdekében. Az alku létrejött bár a megfigyelőként szerepet kapó csoporttársaim hozzátették, nem kötnének rám életbiztosítást. Ma sincs ez másképp.

A vezetői gondolkodásomra jelentősen kihatott a sport. Alapvetően csapatsportokat űztem, és röplabdásként feladó poszton játszottam, aki a csapatot irányítja. A sport és az irányítói szerepkör megtanított arra, hogy figyeljem mikor, kire és mit lehet éppen rábízni, mindezt a játék iránti alázattal. Talán ez az egyik olyan ösztönösen beépült érték, ami ma meghatározza a vezetői magatartásomat is.

Milyen nagyobb HR projekten dolgoznak jelenleg, amit kiemelne? Kérem mutassa be. 

Mindig rengeteg projektünk van, néha talán túl sok is. Jelenleg a legnagyobb, hosszú ideje futó projektünk a HR tevékenység digitalizációja. Számos digitális HR támogató megoldással rendelkezünk, ugyanakkor a nagy fizikai létszámot is figyelembe véve, jelenleg nem rendelkezünk minden munkatársunkhoz közvetlen digitális kapcsolattal. Ez egyike azoknak a projekteknek, amiben a HR terület számos más szakterülettel együttműködve egy olyan megoldást készít elő, amely a munkatársaink számára ad egy felhasználói élmény fokozást, és emellett természetesen jelentősen növelhetjük saját munkánk hatékonyságát is.

Bízom benn, hogy a „Digitális állampolgár” program katalizátorként fogja gyorsítani ezt a folyamatot, nem csak nálunk, valamennyi magyar nagyvállalatnál.

Milyen kihívásokat lát a HR szakmában és a munkaerőpiacon? Hogyan alkalmazkodik a vállalatuk ehhez?

Az nagyon mainstream, ha azt mondom az AI implementálása lesz a legnagyobb HR kihívás? A munkaerő-piaci kihívások és az AI fejlődése és térnyerése teljesen újszerű gondolkodásmódot igényel. 

A MÁV-VOLÁN Csoportnál arra törekszünk, hogyőrizzük a hagyományainkat, megpróbáljuk azokat átalakítani a mai kor elvárásainak megfelelően, ezért már most kacérkodunk AI támogatott megoldások alkalmazásával. Minden technika, új módszertan, mesterséges intelligencia alkalmazása mellett az emberekre történő odafigyelés továbbra is kulcsfontosságú sikertényező marad

Hogyan tájékozódik az iparági trendekről és a legjobb HR-gyakorlatokról?

Kevés szabadidőm van, de rendszeresen olvasok, és hallgatok podcasteket. Vannak olyan HR témában gondolkodók, akiknek követem a munkásságát. Nem mindig értek velük egyet, de érdekesnek tartom a gondolataikat. Egyébkéntegy nagyvállalati HR-esnek megvan az az előnye, hogy nem mindig neki kell tájékozódnia, rengetegen keresnek azzal a céllal, hogy eladjanak nekünk újdonságokat, úgyhogy a HR trendek megtalálnak minket.

Ezen kívül egy ekkora vállalatcsoportban szerencsére egymás között is meg tudjuk osztani a kapott tapasztalatokat, ezt szolgálja például több olyan szokás és felület is ahol a HR-es kollégákkal, akár szabad időnkben is lehetőségünk nyílik egy kötetlen jó hangulatú beszélgetésre.

Milyen tanácsot adna a feltörekvő fiatal HR-eseknek, akik jelentős hatást szeretnének elérni a szervezetükben? 

Egy fiatal HR-esnek, ha csak egy tanácsot adhatok, azt tudom mondani, hogy legyen mindig őszinte. Nem ez a legegyszerűbb út, de ez az egyetlen, ami hiteles.

Névjegy

A 49 éves vezető Szatmárnémetiben született, Miskolcon diplomázott okleveles közgazdászként. Szakmai karrierjét az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt-nél illetve jogelődjénél (Borsod Volán Zrt.) kezdte 1998-ban, ahol a ranglétrát bejárta: kontrolling szakreferensből 2007-re HR igazgatói feladatokkal bízták meg, amelyet 2019-ig, a Volánbusz Zrt.-be történő beolvasztásig töltött be. Mostani pozíciójára 2020. októberben nevezték ki. Nagy tapasztalata van a munkaadók munkavállalók közötti érdekegyeztetésben. Egy szakszervezeti forrásunk azt mondta róla, hogy “felkészült, higgadt, megoldáskereső tárgyalópartner, akit a munkavállalói oldal is tisztel.”

 

Cikkünket a 20 legbefolyásosabb magyar HR vezetőről itt olvashatja.

További interjúink a 20 legbefolyásosabb magyar HR vezetővel 2024-ben: 

Németh Kinga, AUDI HUNGARIA Zrt.

Dobi Kitti, MBH Bank

  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02JOBVERSE Állásbörze Állásbörze nem csupán egy esemény, hanem egy lehetőség, ahol céged kiemelkedhet a tömegből és személyesen találkozhatsz a legígéretesebb jelentkezőkkel. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető 2024-ben: Varga Zoltán, a Magyar Suzuki Zrt.

“Hiszem, hogy ha szenvedéllyel és elkötelezettséggel végezzük a munkánkat, az előbb vagy utóbb átragad másokra is” - mondja Dr. Varga Zoltán a... Teljes cikk

A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető 2024-ben: Friedl Zsuzsanna, T-Systems International

Friedl Zsuzsanna 2024. január óta irányítja a nemzetközi nagyvállalat 450 fős HR szervezetét, amely világszerte 28 000 munkavállalóért felel.... Teljes cikk

A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető 2024-ben: András Klára, Egis Gyógyszergyár Zrt.

HR kontrollerként az Excel táblák világából látta sokáig a nagy képet. “Ma már szeretném azt hinni, hogy csakis az emberekben vagyok képes... Teljes cikk