Megjelent: 11 éve

Bajnai csökkentené az élő munka terheit

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter szerint be kell gyújtani a gazdaság motorjait, ehhez pedig csökkenteni kell a gazdaság terheit, a legfontosabb az élő munka terheinek mérséklése még az első fél évben, de mindez csak a büdzsé egyensúlyának megőrzésével lehetséges.

Magyarország legnagyobb problémája előre tekintve az, hogyan lehet ismét felzárkózó pályára állítani a gazdaságot, hogyan nőheti ki az ország az adósságát, hogyan lehet biztosítani az életszínvonal folyamatos emelkedését - jelentette ki Bajnai Gordon az MR1-Kossuth rádió szerda reggeli adásában.

Az adócsökkentés szerinte adóátrendezéssel vagy kiadáscsökkentéssel lehetséges. Az MR1-nek nyilatkozva a foglalkoztatáshoz kapcsolódó járulékok és a személyi jövedelemadó csökkentését nevezte fontosnak, nem jelölve meg, hogy ez milyen adók emelésével ellensúlyozható. Ugyanakkor megjegyezte, hogy ezzel együtt a szociális támogatások rendszerét is úgy kell módosítani, hogy az minél inkább ösztönözzön a munkavállalásra. "Nagyon kevés ember nagyon sok adót fizet ma, miközben sokan kívül vannak a rendszeren" - tette hozzá.

Csökkenteni kell a foglalkoztatást, a munkavállalást terhelő adókat, az szja-t, a tb-járulékokat, ehhez kell megtalálni az eszközöket. Összességében Magyarországon több adót kivetni értelmetlen lenne, mert az tovább rontaná a növekedési esélyt - fogalmazta meg ugyanezt a gondolatot a miniszter még hétfőn a Magyar Televízió Az Este című műsorában. (A munkáltatói terhek csökkentésének szükségességével egyetértenek az adószakértők is.)

A kérdés: miből pótolják a hiányt?

A gazdasági miniszter kedden este az InfoRádiónak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy az idei év első felében döntés születhet a munkát terhelő adók és járulékok csökkentéséről. Akkor az adóátrendezés lehetőségével kapcsolatban kijelentette: nemcsak az áfa emeléséből, hanem más forrásból is megteremthető ennek a fedezete. Több átcsoportosítást a kormány saját hatáskörben megtehet, de parlamenti jóváhagyásra is szükség lesz.

Korábbi közlés szerint az átcsoportosítás egyik oldalán az adókedvezmények szűkítése vagy megszüntetése állhat, továbbá a gazdaság kifehérítéséből származó bevétel, az általános forgalmi adó emelése és a vagyoni típusú adók bevezetése, de ez utóbbi csak hosszú távú cél lehet, mivel nincs vagyonregiszter. Részleteket a kormány adócsökkentési elképzeléseiről valószínűleg csak a rendkívüli parlamenti ülésszakon lehet majd megtudni.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter