Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Bérinflációtól fél a cseh bankelnök

A béremelési igények fellendíthetik az inflációt Csehországban - vélekedett Zdenek Tuma, a cseh jegybank elnöke annak kapcsán, hogy több mint éves csúcsot ért el az infláció a múlt hónapban, 2,8 százalékost. Tuma ezt összefüggésbe hozta a munkanélküliségi ráta több éve nem tapasztalt kis értékével, a szeptemberi 6,2 százalékkal.

A cseh gazdaság gyors ütemű, legalább éves szinten 6 százalékos növekedése egyre feszítettebbé teszi a munkaerőpiacot, ami Tuma szerint béremelési igényekkel jár majd. Ez pedig fő szerepet játszhat abban, hogy, mint sokan jósolják, a csehországi infláció jövőre a 4 százalékot is elérhet.

A béremelkedés és vele a lakossági fogyasztás növekedésének üteme sokáig elmaradt az exportorientált beruházások és a külkereskedelem bővülésének ütemétől, főleg a gyenge bérek miatt; ez volt a titka annak, hogy a GDP szerény infláció mellett nőhetett gyorsan.

Idén év elején az arányok megbomlottak, a tavalyihoz képest gyorsabb reálbér-emelkedés miatt. A lakossági fogyasztás éves összehasonlításban az első negyedévben 7,2 százalékkal, a másodikban 6,5 százalékkal nőtt, a tavalyi, 4,4 százalékos átlag után Csehországban.  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter