Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

Bérkorlátozás sújthatja a brit közszférát

Az utóbbi évek legnagyobb, országos tiltakozó kampányának meghirdetéséről fogadott el határozatot a brit szakszervezeti szövetség (TUC) hétfőn Brightonban kezdődött éves kongresszusán a közalkalmazottakat sújtó bérkorlátozások miatt.

A kongresszuson elfogadott határozat az ellen szólítja fellépésre a szervezett közalkalmazottakat, hogy a kormány 2 százalékban akarja korlátozni a közszféra éves béremelésének mértékét, az infláció elleni harc jegyében.

Nagy-Britanniában - amelynek gazdaságát, 16 évnyi szakadatlan növekedés után, egyre több előrejelzés szerint súlyos, akár egy évnél is tovább húzódó recesszió fenyegeti - a máris érződő megtorpanást hosszú évek óta nem mért, évi 4 százalék fölé tartó infláció kíséri.

Az átlagon belül a kosár egyes összetevői példátlan ütemben drágulnak. A legfrissebb kimutatások szerint az élelmiszerek egy év alatt átlagosan 21 százalékkal lettek drágábbak, de ezen belül is például egyes száraztészták ára 100 százalékkal, bizonyos húsféléké 45 százalékkal, több kenyérféléké 30 százalékkal emelkedett.

A brightoni TUC-kongresszus első napján elfogadott felhívás "akciónapokat" irányoz elő a bérkorlátozás ellen, beleértve többszázezres országos utcai megmozdulásokat.

Brendan Barber, a TUC főtitkára nyitóbeszédében a közalkalmazottak és a versenyszférabeli vállalatvezetők kirívó javadalmazási különbségeit vázolta. Barber szerint a Londoni Értéktőzsde FTSE-100-as indexét alkotó nagyvállalatok vezérigazgatói 2000-ben az országos átlagbér 39-szeresét keresték; ma több mint a százszorosát.

A TUC főtitkára szerint itt az ideje az olyan új gazdaságpolitika meghonosításának, amely "határozottan szakít az utóbbi negyedszázad neoliberális ortodoxiájával".
Hozzátette: az elmúlt évek valóban az aranykort jelentették - a gazdagok számára.

Barber e kijelentését szinte szó szerint alátámasztotta a konzervatív The Sunday Times által a brit pénzarisztokrácia felső ezréről évente kiadott vagyonlista idei összeállítása, amely megállapította, hogy a brit "szupergazdagok" exkluzív klubjának az aranykort jelentette a baloldali kormányzás eddigi 11 éve. A Munkáspárt hatalomra kerülésének esztendejében, 1997-ben a leggazdagabb ezer összvagyona "mindössze" 98,99 milliárd font volt, az idei vagyonlista szerint azonban már 412,8 milliárd font (124 ezer milliárd forint), ami 317 százalékos vagyongyarapodásnak felel meg.
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Több száz traktorral Prága belvárosába vonultak a tiltakozó gazdák

Fennakadásokat okozott a prágai közlekedésben hétfő reggel az a több száz traktor és más mezőgazdasági gép, amelyekkel a cseh gazdák vonultak be... Teljes cikk

Több ezer fős leépítésre készül a Continental

A cég 2022 végén körülbelül 200 ezer dolgozót foglalkoztatott. Teljes cikk

Felmérés: a nők majdnem fele alulfizetettnek érzi magát

A felmérés arra is rámutat, hogy az idősebb férfiak tapasztalják a legtöbb előítéletet munkahelyükön. Teljes cikk