Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

Bérkorlátozás sújthatja a brit közszférát

Az utóbbi évek legnagyobb, országos tiltakozó kampányának meghirdetéséről fogadott el határozatot a brit szakszervezeti szövetség (TUC) hétfőn Brightonban kezdődött éves kongresszusán a közalkalmazottakat sújtó bérkorlátozások miatt.

A kongresszuson elfogadott határozat az ellen szólítja fellépésre a szervezett közalkalmazottakat, hogy a kormány 2 százalékban akarja korlátozni a közszféra éves béremelésének mértékét, az infláció elleni harc jegyében.

Nagy-Britanniában - amelynek gazdaságát, 16 évnyi szakadatlan növekedés után, egyre több előrejelzés szerint súlyos, akár egy évnél is tovább húzódó recesszió fenyegeti - a máris érződő megtorpanást hosszú évek óta nem mért, évi 4 százalék fölé tartó infláció kíséri.

Az átlagon belül a kosár egyes összetevői példátlan ütemben drágulnak. A legfrissebb kimutatások szerint az élelmiszerek egy év alatt átlagosan 21 százalékkal lettek drágábbak, de ezen belül is például egyes száraztészták ára 100 százalékkal, bizonyos húsféléké 45 százalékkal, több kenyérféléké 30 százalékkal emelkedett.

A brightoni TUC-kongresszus első napján elfogadott felhívás "akciónapokat" irányoz elő a bérkorlátozás ellen, beleértve többszázezres országos utcai megmozdulásokat.

Brendan Barber, a TUC főtitkára nyitóbeszédében a közalkalmazottak és a versenyszférabeli vállalatvezetők kirívó javadalmazási különbségeit vázolta. Barber szerint a Londoni Értéktőzsde FTSE-100-as indexét alkotó nagyvállalatok vezérigazgatói 2000-ben az országos átlagbér 39-szeresét keresték; ma több mint a százszorosát.

A TUC főtitkára szerint itt az ideje az olyan új gazdaságpolitika meghonosításának, amely "határozottan szakít az utóbbi negyedszázad neoliberális ortodoxiájával".
Hozzátette: az elmúlt évek valóban az aranykort jelentették - a gazdagok számára.

Barber e kijelentését szinte szó szerint alátámasztotta a konzervatív The Sunday Times által a brit pénzarisztokrácia felső ezréről évente kiadott vagyonlista idei összeállítása, amely megállapította, hogy a brit "szupergazdagok" exkluzív klubjának az aranykort jelentette a baloldali kormányzás eddigi 11 éve. A Munkáspárt hatalomra kerülésének esztendejében, 1997-ben a leggazdagabb ezer összvagyona "mindössze" 98,99 milliárd font volt, az idei vagyonlista szerint azonban már 412,8 milliárd font (124 ezer milliárd forint), ami 317 százalékos vagyongyarapodásnak felel meg.
  • 2023.03.22recruiTECH konferencia A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét. Részletek Jegyek
  • 2023.03.30euChance KLUB Elindult az euChance program, melynek egyik kulcs eleme a networking lehetőséget biztosító euChance KLUB. Szeretettel meghívjuk a 2023-as év első eseményére. 2023. március 30. 9:00-11:00 Nem Adom Fel Kávézó 1086 Budapest, Magdolna utca 1. Részletek Jegyek
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek