Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Bértömeg csökkentés a vízügyi szolgáltatóknál

Nehezményezi a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VKDSzSz), hogy a sajtóból és a kormányszóvivői tájékoztatókból értesült az öt regionális víziközmű szolgáltató cégre is vonatkozó 15 százalékos bértömeg csökkentésről.

images

Ez barátságtalan intézkedés - fogalmazott a szakszervezet közleménye, amelyet Fürjes József, a szakszervezeti tömörülés elnöke és Halasy Károly titkár juttatott el az MTI-hezl kedden. Szerintük a munkavállalókat hátrányosan érinti a kormány bértömegcsökkentő intézkedése, miközben nem jelent közvetlen költségvetési bevételt, vagy kiadáscsökkenést.

Az érintett társaságok nem részesülnek költségvetési támogatásban, a magas üzemeltetési költségű szolgáltatási területeken meglévő közvetlen lakossági ártámogatást sem ők kapják, hanem az érintett önkormányzatok, miközben a tervezett intézkedés szerint a többségi állami tulajdonban lévő, így a víziközmű társaságoknál is érvényes lesz a bértömeg csökkentés.

A víziközmű társaságoknál már nincsenek tartalékok, és ha ezek után a bértömeget a tervezett arányban csökkentik, akkor annak súlyos következményei lesznek - vélekednek közleményükben a szakszervezeti vezetők. Úgy vélik: a személyi jellegű kiadások jelentős csökkenésére kell számítani a természetbeni juttatások, szociális kiadások területén, megszűnhet a cafeteria is, legvégső esetben létszámleépítés várható.

Azt is írják: helyzetüket, gazdasági pozícióikat rontja, hogy a vízi létesítményekben az elmúlt hetek árvizei okozta több száz millió forintos károk helyreállításának költsége is minden bizonnyal a cégekre hárul.

Úgy vélik, ez egy barátságtalan intézkedés, amellyel szemben mindenképpen meg kell fogalmazni a józan érveket, számítanak a szakma egységes fellépésére, és ha kell, közvetlenül a miniszterelnökhöz fordulnak.

  • 2023.05.31Jövő Vezetője Díj - nevezés Keressük a Jövő vezetőit, segíts megtalálni őket! A közép- és felsővezetők elismerését célzó ‘Jövő vezetője’ díj idén is kiosztásra kerül. Nevezd a vezetődet! Részletek Jegyek
  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek