Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Bírságeső a nyugdíjpénztárakra

Több nyugdíjpénztárat is megbírságolt különböző hiányosságok miatt a napokban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).

A legnagyobb bírságot az AEGON Magyarország Önkéntes és Magánnyugdíjpénztárra rótta ki a felügyelet, amelynek magánpénztári ágát 5 millió, önkéntes ágát pedig 2 millió forintra büntette, s határozatában a hiányosságokat tíz sűrűn teleírt oldalon részletezte.

A magánágat illetően egyebek között arra kötelezte az AEGON-t, hogy a még nem rendezett késedelmi pótlékok esetében mutassa ki, hogy mely foglalkoztatóknál számították fel téves jogértelmezés miatt hibásan a pótlékot, és az eltéréseket rendezzék; a jövőben ne alkalmazzanak megtartási jutalékot; a tagsági jogviszonyukat megszüntetőknél tartsák be a kifizetési határidőket; meghatározott fordulónapokra mutassák be a fedezeti tartalék választható portfóliójában lévő tagok összesített egyéni számla egyenlegeinek és a portfóliók eszközfedezetének az egyezőségét.

Az önkéntes pénztári ágazat esetében a kasszának meghatározott időpontokra biztosítania kell az egyéni számlák és a szolgáltatási tartalék összege, a fedezeti tartalék, valamint a felosztott és a felosztás előtti hozam, értékelési különbözet egyenlőségét.

A pénztárnak intézkedési tervet kell készítenie a beolvadó UNIQA és Egyesült Közszolgálati Nyugdíjpénztárral kapcsolatos migrációs feladatok ellenőrzésére, s rendeznie az adatok migrálása során feltárt problémákat.

Az ING Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár önkéntes pénztári ágazatát 1,5 millió forintos bírsággal sújtotta a felügyelet, egyben felszólította arra, hogy a jövőben a felügyelet előzetes engedélye alapján vezesse be az önkéntes pénztári ágazatban működtetett választható portfóliós rendszer módosítását, az engedély kézhezvételét követő hatállyal, ugyanis a szabályozás szerint e portfólió működtetése és módosítása felügyeleti engedélyhez kötött.

Hasonló probléma volt a Generali Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár önkéntes ágánál is, amelyet 1 millió forintra bírságolt a PSZÁF, és kötelezte arra, hogy az önkéntes pénztári ágazatban működtetett választható portfóliós rendszer módosítását a felügyelet előzetes engedélye alapján vezesse be. Kötelezte a Generalit arra is, hogy az önkéntes pénztári ágazatban bevezetett ELDORADÓ FIX elnevezésű portfólióba további tagokat kizárólag a felügyelet választható portfóliós rendszer módosítását engedélyező határozatának kézhezvételét követően vegyen fel.

Egymilliós bírságot kapott az MKB Nyugdíjpénztár önkéntes ágazata is, amelynek intézkedési tervet kell készítenie a választható portfóliós, az elszámoló egységes és az új nyilvántartó rendszerre történő átállással kapcsolatos hibák, hiányosságok rendezésére. Felszólította az MKB klasszát arra is a felügyelet, hogy tagi elszámolások során a jogszabályban előírt határidőket tartsa be.

Felügyeleti intést kapott a 3M Önkéntes Nyugdíjpénztár és az Adria Önsegélyező Pénztár is, őket azonban nem bírságolta meg a PSZÁF. A 3M-nél a határozat szerint a távozó tagokkal való elszámolások pénztári kifizetése több napot késett. A kifizetések határidejének betartása mellett arra is felszólította a kasszát a PSZÁF, hogy járjon el a vagyonkezelőnél és a letétkezelőnél a jogszabályokban foglalt előírások maradéktalan betartatása érdekében (a BÉT részvények aránya 2007 végén például meghaladta a befektetési politikában előírt arányt).

Az Adria esetében jóval hosszabb a "bűnlajstrom". A kasszát felszólítja a felügyelet egyebek között arra, hogy szolgáltatások nyújtása során a jogszabályok előírása szerint járjon el, s befektetési tevékenységét is azoknak megfelelően folytassa, az éves beszámolót főkönyvi kivonattal maradéktalanul támassza alá, tartsa be a hozamfelosztással kapcsolatos és a tagsági jogviszonyukat megszüntető tagokkal kapcsolatos jogszabályi előírásokat. A pénztárnak jogszerű működésének helyreállítására intézkedési tervet kell készítenie.  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter