Bölcsődét hoznak a bajba jutott hitelesek"/>
Megjelent: 8 éve

Bölcsődét hoznak a bajba jutott hitelesek

Fél év alatt húznának fel nyolcvan épületet az ócsai szociális lakóparkban. A bajbajutott devizahitelesek révén az állam új bölcsődével, kibővülő óvodával, vízvezetékkel és körforgalommal segíti a környéket. Fényképek a szántóföldről.

Bár még egy kapavágás sem történt a Pest megyei Ócsát Alsópakonnyal összekötő út mentén, Bukodi Károly polgármester állítja, jövő tavaszra felépül az a nyolcvan családi ház, amely a bajba jutott devizahitelesek új otthona lehet majd.

Ócsa fideszes vezetője a helyszínen azt mondta az fn.hu tudósítójának, hogy az első nyolcvan ház után további 420-nak lesz hely, ha igény is lesz. Az első ütem részeként a kormány által kijelölt beruházó vállalja az infrastruktúra kialakítását -– beleértve egy körforgalmat is az Üllőre vezető úton. Itt lakópark lesz.

A polgármester szerint a készülő lakóparkhoz legközelebb élő alsópakonyiak örülnek a beruházásnak, mert így legalább hozzájuk is eljut a csatorna és a víz. És örülnek az ócsai általános iskolákban is, mert az újonnan érkező gyerekekkel feltölthetik a hiányzó létszámokat.

Gondot legfeljebb az ovisok elhelyezése jelenthet, mert jelenleg Ócsán telt ház van, bölcsőde pedig nincs is. Igaz, némi EU-s pénz felhasználásával épülhet egy új bölcsi, míg a Baross utcai óvodát kibővítenék. Bukodi polgármester a frissen érkező munkaerőnek is örül, ám azt mondja, reményei szerint már fővárosi állással rendelkezők érkeznek nagyobb számban. Az állami tulajdonú földterületen októberben kezdődik az építkezés.

A lakosság nem ennyire optimista

A csütörtöki ócsai lakossági fórumra a Fidesz és a kormány igazi "nagyágyúkat" vonultatott fel. Az ócsaiak mégis szkeptikusak. A távirati iroda beszámolója szerint a Belügyminisztérium területrendezési és építésügyi helyettes államtitkára azt mondta: a bajba jutottaknak az új házak mellé új életmódot is kínálnak, hiszen a kertekben zöldséget termelhetnek. A kormány "önfenntartó ökológiai együttesben" gondolkodik, de számít arra is, hogy a karitatív szervezetek is részt vesznek a családok "mentorálásában" - tette hozzá Szaló Péter. A kabinet a program fontos elemének tekinti az itt élők szolidaritását. Több település is jelentkezett, de itt találták meg azokat a feltételeket, melyek minden szempontból megfelelőek.

A helyettes államtitkár azt ígérte, hogy az építkezéseket megelőzi Ócsa Alsópakony-részének jelentős infrastrukturális fejlesztése. Nemcsak a vízellátást és a szennyvízkezelést oldják meg, hanem olyan területet hoznak létre, amely vonzza a vállalkozásokat. A fórum résztvevőinek hozzáállását az egyik felszólaló így foglalta össze: "Nem vagyunk elutasítóak, de szkeptikusan fogadjuk a tervet." Bukodi Károly polgármester (Fidesz) a kételyek oszlatására a fórumon is megerősítette, hogy a fejlesztés gyakorlatilag semmibe sem kerül a városnak, csak a 80 családdal érkező iskolásokat kell befogadni, és mód nyílik a településen óvodabővítésre és bölcsődeépítésre.

A fórumon egy magát jobbikosnak nevező felszólaló azt mondta: itt csupán a kormány marketingötletéről van szó. Szaló Péter válaszában kiemelte: a mentőprogramnak ez csupán egy eleme, mely egyúttal egy önfenntartó kísérlet is.

Az ócsai képviselő-testület egyébként már a lakossági fórum előtt elfogadta a helyi építési szabályzatot és a településszerkezeti terv módosítását, amely utat nyit a Belügyminisztériumnak a komplex közbeszerzési pályázat kiírására.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter