kapubanner for mobile
Megjelent: 3 hónapja

Újabb 700 bölcsődei férőhely jöhet létre az országban

Újabb hétszáz bölcsődei férőhely jöhet létre Magyarországon - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára, Hornung Ágnes.

bölcsőde építés anya-

"A Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve keretében megvalósuló 10 milliárd forintos pályázatból 16 településen mintegy 700 új, bölcsődei ellátást biztosító férőhely létesülhet. Ma már több mint háromszor annyi településen érhető el bölcsődei ellátás, mint 2010-ben, és 90 százalékkal emelkedett a bölcsődei ellátást biztosító férőhelyek száma is 13 év alatt. Jelenleg mintegy 10 ezer bölcsődei ellátást biztosító férőhely kialakítása folyamatban van" - írta az államtitkár.

"Az otthonteremtés támogatása és az anyagi biztonság mellett cél az is, hogy a családok számára biztosítsuk a döntés szabadságát. Ez csak úgy lehetséges, ha családtámogatási rendszerünket és intézményhálózatunkat folyamatosan bővítjük. Hiszünk abban, hogy a vágyott gyermekek megszületését azzal is támogatni tudjuk, ha a szülők dönthetik el, gyermekük érkezése után mikor térnek vissza újra a munka világába. Ez csak akkor lehetséges, ha a családok számára lakhelyükhöz minél közelebb magas színvonalú bölcsődei ellátás érhető el" - fogalmazott Hornung Ágnes.

A kormány bölcsődefejlesztési programjában meghirdetett pályázatra új bölcsődét, minibölcsődét vagy családi bölcsődét tervező, háromezer lakosú vagy nagyobb települések helyi önkormányzatai, országos és helyi nemzetiségi önkormányzatai, valamint az érintett települések egyházai jelentkezhettek. 
Nemcsak új ingatlan építésére, hanem meglévő ingatlan átalakítására vagy meglévő bölcsőde bővítésére is lehetett pályázni, amennyiben a beruházással új férőhelyek jönnek létre.

A bővítés feltétele, hogy legalább egy plusz bölcsődei, minibölcsődei csoportszoba, vagy egy családi bölcsőde létesüljön. Az önerő nélküli, vissza nem térítendő támogatások összege projektenként bruttó 50 millió és 1,44 milliárd forint között alakult - ismertette az államtitkár.

"Célunk, hogy a most záruló pályázati lehetőségen felül a kormány a jövőben további forrásokat tudjon biztosítani a bölcsődefejlesztési programra. Ennek szükségét mutatja az is, hogy idén is többszörös túljelentkezés volt a meghirdetett keretösszegre" - emelte ki az államtitkár.

MTI

Fotó: unsplash.com

  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek