Megjelent: 15 éve

Bozóki András az új kulturális miniszter (részletes)

Február 7-én nevezték ki Bozóki Andrást a nemzeti kulturális örökség miniszteri posztjára. A kinevezésen elhangzott: Hiller február 13-ai távozásával Bozóki 14-én lép hivatalosan is munkába. Az ünnepély során Gyurcsány Ferenc röviden ismertette a kulturális miniszteri poszt kinevezettjének szakmai pályafutását.


  Bozóki András pályafutása a teljesség igénye nélkül:

 • Az 59-ben született Bozóki az Eötvös Lóránt Tudományos Egyetemen szerzett jogi doktorátust, majd ugyanitt 1980 és 85 között szerzett szociológusi végzettséget. 1988-89-ben a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetemen szociológiát és politikatudományt hallgatott.

 • A politikai életben 1987-től vett részt. 89-től öt éven keresztül volt Fidesz-tag és munkabizottsági tagként részt vett a Nemzeti Kerekasztal-tárgyalásokon is. 1990-92-ben először a Fidesz szóvivője és kampányának arculattervezője, később pedig a párt parlamenti képviselőcsoportjának tanácsadója volt.

 • Az 1989-92-es időszakban a Magyar Narancs egyik alapító tagjaként lapszerkesztőként dolgozott, majd 96-ig a lap főmunkatársa volt. A lap kollektívájának tagjaként részesült a Magyar Narancs részére adott Pulitzer-emlékdíjban is.

 • 1992-től egyetemi docensként dolgozott az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán. Ezzel párhuzamosan tanított az ELTE Szociológiai Intézetében, a Közgazdasági Egyetem Rajk szakkollégiumában, és a Wisconsin-California Education Abroad program keretében a Közgazdasági Egyetemen amerikai diákok számára. 1992-93-ban a Századvég Politikai Iskolán, 93 tavaszán pedig a Nottinghami Egyetemen, Angliában tanított. Oktatói munkásságát 1994-től a Közép-Európai Egyetem Politikai Tanszékén végzi.

 • 1995 óta tagja a Magyar Tudományos Akadémia köztestületének és az MTA politikatudományi szakbizottságának.

 • 1997-99 között a Felsőoktatási Tankönyv- és Könyvtámogatási Pályázat kuratóriumi tagjaként munkálkodott, valamint a Soros Alapítvány által létrehozott East-East Program tanácsadó testületének is tagja volt.

 • 2003-ban a Magyar Politikatudományi Társaság elnökévé választották, de tagja a Magyar Szociológiai Társaságnak is. A politológiai és szociológiai téren írt műveiért 91-ben Erdei Ferenc díjat kapott, 92-ben a Magyar Szociológiai Társaságtól "Az év publikációja" címet kapta meg.

  Bozóki a kutatási munkásságán túl -mely elsősorban a politikai ideológiák, a társadalmi és politikai változások, a politikai és kulturális elitek összehasonlító elemzésén alapszik- máig publikál a legtöbb magyar társadalomtudományi folyóiratban.


Az ünnepélyen a 46 éves politológus-szociológus szakember kinevezése kapcsán Gyurcsány Ferenc kormányfő így fogalmazott: "Azt várom tőle, hogy legyen a segítségünkre egy pezsgő, nyitott, lendületes kulturális élet kialakításában, nyissa ki a kulturális intézményrendszert valamennyi korosztály számára, tegye azt befogadóvá, és a kultúra által is tegye erősebbé a demokratikus Magyar Köztársaságot"
/Megjegyzés: a fentebbi önéletrajzi adatok csak átfogó, tájékoztató jellegűek./
 • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
 • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
 • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A kormány elfogadná a 10 százalékos minimálbér-emelést

Az mfor.hu kérdésére Varga Mihály, pénzügyminiszter elmondta a hatályos megállapodás alapján az ideihez hasonlóan jövőre is 8 százalékkal... Teljes cikk

Reklámügynökség és két bank nyerték Az Év Családbarát Vállalata címet

Családbarát vállalatoknak rendezett, évről évre visszatérő díjkiosztó gáláján a személyes fejlődés lehetőségét, a munkába való... Teljes cikk

Csökkentették a képviselői tiszteletdíjat Dombóváron

Harminc százalékkal csökkentette Dombóvár közgyűlése a képviselői és alacsonyabb összegben állapította meg az alpolgármesteri tiszteletdíjat -... Teljes cikk