Megjelent: 13 éve

Brazíliában gyermekmunkával jár a bioüzemanyag-termelés

Brazil és európai szakértők egyaránt az agorüzemanyagok térnyerésének gazdasági-, társadalmi- és környezeti veszélyeire hívták fel a figyelmet a Magyar Természetvédők Szövetségének november végi rendezvényén, ahol Camila Moreno, braziliai emberjogi szakértő, a Terra de Direitos munkatársa elmondta, hogy az agroüzemanyagok hatalmas mértékű térnyerése az országban együtt jár a rabszolgamunka, valamint a gyerekmunka terjedésével.

Az Európai Unió decemberben hoz döntést az EU bioüzemanyag célkitűzéseiről. Ebből az alkalomból egy európai körút keretében szervezett találkozót a Magyar Természetvédők Szövetsége hazai döntéshozókkal és politikusokkal. - írja a szervezet közleményében.

A rendezvényen Camila Moreno, braziliai emberjogi szakértő, a Terra de Direitos munkatársa elmondta, hogy az agroüzemanyagok hatalmas mértékű térnyerése az országban együtt jár a rabszolgamunka, valamint a gyerekmunka terjedésével, hatalmas mértékű erdőirtással, a biológiai sokféleség csökkenésével, valamint a cukornád ültetvények felégetése miatt üvegházhatású gázok jutnak a légkörbe. Az óriási monokultúrás ültetvények a földtulajdon még erősebb koncentrációját eredményezik, miközben a vidéki, szegény őslakos közösségeket megfosztják a földtől.


Autók vagy éhezőkÉlelmiszernövényeket autók táplálására felhasználni, miközben milliók éheznek világszerte, erkölcstelen. Az EU egyre növekvő igénye az üzemanyagként felhasznált növények iránt, az egész világon jelentős mértékben hozzájárul az élelmiszerárak emelkedéséhez, és ahhoz, hogy a mezőgazdasági területek kiszorítják az erdőket. Az agroüzemanyagok nem nyújtanak megoldást az energiaigényünkre, és az általuk okozott problémák a legtöbb esetben éghajlati szempontból rosszabbak, mint amit a kőolaj okoz - tette hozzá Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

Az európai közvéleményt azzal nyugtatták, hogy csak a fenntartható körülmények között termelt bioüzemanyagokat engedélyezik az EU-ban. Ugyanakkor viszont az úgynevezett fenntarthatósági kritériumok nem többek egyszerű zöldrefestésnél. A lehetséges veszélyekkel kapcsolatos összes figyelmeztetés ellenére az EU továbbra is az agroüzemanyagok terjedését szorgalmazza - jelentette ki Adrian Bebb, a Föld Barátai Európa élelem és biodiverzitás programvezetője.


Időzített bombaAz EU francia soros elnöksége és az Európai Bizottság a homokba dugja a fejét. Eddig figyelmen kívül hagyták számos független tudományos testület eredményét, amelyek elmondták, hogy a földhasználat megváltozásának központi szerepe van a bioüzemanyagok környezeti hatásainak tényleges megértésében. A nem megfelelő szabályozás nagy mértékben megnöveli az agroüzemanyagokba történő - jó vagy rossz - befektetéseket, és egy éghajlati időzített bombát hoznak létre egy olyan pillanatban, amikor a világnak olyan döntésekre van szüksége, amelyek garantálják a kibocsátások csökkentését - emelte ki Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

Európa hús, tej és tojás iránti étvágya az agroüzemanyagok iránti megnövekedett étvággyal együtt jelentős hatással van a fejlődő országok mezőgazdaságára. Az európai piacok igényeinek kielégítése érdekében a fejlődő országok mezőgazdasága egyre jobban terjeszkedik az erdők, a vidéki közösségek és éghajlatunk kárára - hangsúlyozta Adrian Bebb, a rendezvényen nyilvánosságra hozott új tanulmány eredményeit ismertetve, hozzátéve: "Ezért az EU döntéshozóinak el kellene vetniük az agroüzemanyagok részarányát növelő célkitűzéseket a decemberi szavazások során."
  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter