Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Charta a szabad vasárnapért

A vasárnapért, mint általános pihenőnapért harcba indul a Munkástanácsok Országos Szövetsége, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, valamint a Kereszténydemokrata Néppárt - tájékoztatták az újságírókat pénteken Budapesten a munkavállalói érdekképviseletek vezetői, valamint a KDNP részéről Harrach Péter.

Az ügyben társadalmi összefogást kezdeményeznek, ennek érdekében pénteken hárman, egy chartát írtak alá a szabad vasárnapért. A két munkavállaló érdekképviselet néhány héten belül az Alkotmánybírósághoz fordul, mert véleményük szerint az emberek alapvető jogait sérti a profitérdekből elrendelt vasárnapi munka. A KDNP is támogatja ezt a kezdeményezést, illetve ősszel a Munka törvénykönyve és a kereskedelmi törvény módosítását kezdeményezi az ügyben.

A sajtótájékoztatón Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke elmondta: kapcsolatban állnak az osztrák szakszervezetek keresztény frakciójával, hasznosítják majd az osztrák szakszervezetek tapasztalatait, mert Ausztriában közismerten igen szigorú a vasárnapi munkavégzésre vonatkozó szabályozás. Magyarországon ugyanakkor Európában az egyik legliberálisabb szabályozás van érvényben e téren. A vasárnapi munka ellehetetleníti a családi és a társas életet, ellentétes a szabad vallásgyakorlással.

Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke szólt arról: szakszervezetük régi küzdelme, hogy csak indokolt esetben tegye lehetővé a Munka törvénykönyve a vasárnapi munkavégzést. Jelenleg ez a szabályozás túl általános és megengedő. Felméréseik bizonyítják, hogy a kereskedelemben a munkáltatók többsége se ragaszkodna a vasárnapi üzemhez, de a verseny miatt csak akkor hajlandók bezárni vasárnap, ha ezt mindenki megteszi.

A szakszervezeti vezető szerint a dolgozóknak se különösen vonzó a többletkereset, amit a vasárnapi munkavégzéssel elérhetnek, s ha vasárnap nem lenne munkavégzés, ez elbocsátásokkal se járna, csak a munkáltatóknak könnyebb lenne a Munka törvénykönyvében előírtak szerint kiadni a pihenőnapokat. Az sem fogadható el érvként, hogy a vásárláshoz szükséges a vasárnapi nyitva tartás, mert a hét többi napján is megszervezhetők a vásárlások - hangsúlyozta Sáling József.

Harrach Péter figyelmeztetett rá, hogy már a IV. századtól joguk volt még a rabszolgáknak is a vasárnapi pihenőnaphoz. Csak a mai korban nem tisztelik ezt a jogot. A képviselő is rámutatott: Európában Magyarországon a legáltalánosabb a vasárnapi munkavégzés. Nemcsak a kereskedelemben, de az ipar egyes területein is általánosan rendelik el profitérdekből a vasárnapi munkavégzést és ez nem indokolható társadalmi szükséglettel.

A vasárnap a családi, baráti kapcsolatoké, ennek egy általános heti pihenőnapnak kell lenni, tiszteletben tartva az évszázados hagyományt, a szociális vívmányt. A KDNP ezért kezdeményez ősszel törvénymódosítást és számítanak arra, hogy a parlamenti pártok, más szakszervezetek, civil szervezetek is támogatják majd kezdeményezésüket.  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter