kapubanner for mobile
Megjelent: 11 éve

Csökkent az ipari termelés

2013 májusában az ipari termelés 2,1 százalékal maradt el az egy évvel korábbitól. A termelés visszaeséséhez elsősorban a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet csökkenése járult hozzá, amelyet még a járműgyártás bővülése sem tudott ellensúlyozni - derül ki a KSH legfrissebb kutatásából.

A termelés az év első öt hónapjában 1,3 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési index májusban 1,3 százalékkal csökkent.

Az ipari export az idei év első öt hónapjában 2,4, májusban 0,4 százalékkal nőtt 2012 azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóipar exportértékesítésének mintegy felét adó két alágból a majdnem egyharmad súlyú járműgyártás kivitele májusban 11,9 százalékkal emelkedett. Az előző havi exportnövekedés után a másik meghatározó alág, a feldolgozóipari exportban közel egyhatod súlyt képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene jelentősen, 19,5 százalékkal visszaesett.

Az ipar belföldi értékesítése január-májusban 3,9, májusban 3,2 százalékkal csökkent 2012 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai májusban 5,1 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2013 májusában a feldolgozóipar termelése 2,0 százalékkal, a csekély súlyú bányászaté 10,8 százalékkal visszaesett 2012 azonos időszakához viszonyítva. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 6,8 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

2013 májusában a feldolgozóipar tizenhárom ága közül mindössze négyben regisztrált a statisztikai hivatal termelésbővülést, a többi ágban 2,0 és 20,2 százalék közötti volumencsökkenést mértek. A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés majdnem egynegyedét adó járműgyártás termelése 10,1 százalékkal bővült, kizárólag a külpiaci eladások növekedésének köszönhetően. A második legnagyobb alág, a feldolgozóipari termelés közel egynyolcadát képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 2,0 százalékkkal mérséklődött az értékesítés közel kétharmadát adó hazai eladások visszaesése miatt; a kivitel azonban nőtt.

Májusban a feldolgozóipari rangsorban a harmadik helyre csúszott a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, ezek kibocsétésa számottevően, 13,3 százalékkal csökkent. Az iparágon belül - a kereslet erőteljes apadása miatt - a legjobban, 17,5 százalékkal a híradás-technikai berendezések szakágazat termelése esett vissza. Gyorsult a növekedés üteme a közepes súlyú vegyi anyag, termék gyártásában: a termelés volumene jelentősen, 13,2 százalékkal emelkedett, főként a műanyag-alapanyaggyártás szakágazatnak köszönhetően. A többi közepes súlyú alágban csökkenést regisztráltunk: a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék (6,1 százalék), a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék (6,4 százalék), valamint a gép, gépi berendezés gyártásában (2,9 százalék). A jelentős visszaesésben revízió miatti üzemleállás is szerepet játszott.

2013 májusában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 3,4 százalékkal csökkent. Az új exportrendelések 4,1 százalékkal visszaestek, míg az új belföldi rendelések 0,9 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány 10,4 százalékkal haladta meg az előző év májusát.

2013 első öt hónapjában - 2012 azonos időszakához viszonyítva - az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 1,4 százalékos csökkenése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében létszámváltozás nélkül következett be.

2013. január-májusban Magyarország területi egységei közül az ipari termelés két régióban - kiugróan Dél-Alföldön (27,3 százalék) és kismértékben Észak-Magyarországon (1,8 százalék) - nőtt az előző év azonos időszakához képest. A többi régióban 1,9 és 5,9 százalék közötti volumencsökkenést regisztráltunk.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek