Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Csoportos leépítés a Densonál: 800 dolgozót küldenek el

Megválik 800 dolgozójától a székesfehérvári Denso Gyártó Magyarország Kft. szeptember végéig. Az elbocsátás csoportos létszámleépítés keretében történik, a munkavállalók képviselőivel történt konzultációt követően - közölte az MTI-vel csütörtökön a cég humánerőforrás igazgatója.

Az elbocsátásokkal kapcsolatosan a vállalat vezetése csütörtökön konzultációt kezdeményezett a szakszervezet és a munkavállalók képviselőivel. Az elbocsátási szándékot ugyancsak csütörtökön bejelentette a munkaügyi központnak, és munkásgyűlésen ismertette a cég dolgozóival - mondta el Látos István.

Tájékoztatása szerint a létszámleépítés az "önkéntes távozás ösztönzési programjával" kezdődik a 4.100 dolgozót foglalkoztató cégnél. Azok a dolgozók, akik az önkéntes távozást választják, a törvényes juttatáson kívül két havi juttatásban részesülnek.

A lépésre az "üzleti környezetben bekövetkezett rendkívüli nehézségek" miatt kényszerült az autóipar számára alkatrészeket gyártó társaság, amely Székesfehérváron 1997-től a japán Denso leányvállalataként működik.

A munkahelyek megtartása érdekében az elmúlt időszakban több intézkedést is bevezettek a Densónál. Csökkentették a túlórákat, decembertől csökkentett műszakkal dolgozott, januárban pedig ideiglenesen négynapos munkahétre állt át a gyár, továbbá több költségcsökkentő intézkedésre is sor került.

"Mindezek ellenére, az üzleti környezetben bekövetkezett rendkívüli nehézségek miatt elkerülhetetlen a vállalat számára a létszámcsökkentés, annak érdekében, hogy megőrizzük hosszú távú működésünk feltételeit és a versenyképességünket" - hangsúlyozta Yukimasa Ohoka, a kft. elnöke az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A csoportos létszámleépítést követően októbertől ismét ötnapos munkahétben dolgozik majd az üzem - mondta el Látos István.

A hírre reagálva konkrét intézkedéseket kért a cég vezetőitől a munkahelyüket elvesztő dolgozók megsegítésére Warvasovszky Tihamér, a város szocialista polgármestere. Levelében kérte, a Denso vállalja át azoknak az anyagi terheknek egy részét, amelyek a dolgozókra hárulnak. Ezt azért tartja fontosnak, mert a megkötött tanulmányi szerződésekkel, lakáshitelekkel járó kötelezettségüknek nem tudnak eleget tenni a munkájukat elvesztők. A városvezető az elbocsátottak támogatására egy olyan, az önkormányzattal közösen létrehozott pénzügyi alap létesítésére tett javaslatot, amelybe "jelentős befizetést" várnak el a Densótól.

Levélben kérte a miniszterelnök, valamint a szociális és munkaügyi miniszter közreműködését is a kialakult helyzetben, a munkaügyi központtól pedig azt várja, hogy adjon meg minden lehetséges segítséget az elbocsátásra kerülőknek.

A város közgyűlésének polgári frakciója ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzatnak minden támogatást meg kell adnia az állásukat elvesztőknek. Cser-Palkovics András frakcióvezető közleménye szerint a képviselőcsoport javasolja, hogy a közgyűlés városstratégiai és gazdasági bizottsága már a jövő héten tűzze napirendre a kérdést, s tekintse át, milyen lépéseket kell megtennie az önkormányzatnak a kialakult helyzetben.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Lejtőn a Daimler, tízezer ember elbocsátása sem lesz elég

A korábban jelzett tízezernél nagyobb mértékű lehet a költségcsökkentő programban tervezett létszámleépítés a Daimler járműipari konszernnél... Teljes cikk

Tizenötezer embert bocsát el az Airbus

Tizenötezer munkahely megszüntetését jelentette be Európa legnagyobb közlekedési csoportja, az Airbus - írja a Portfólió. A koronavírus-válság... Teljes cikk

Új HR szolgáltató a láthatáron: indul a Nova Human Resources

Az eddig kizárólag IT tevékenységeket végző Nova Cégcsoport a HR szolgáltatással bővítette tevékenységét. A Nova Human Resources Kft. a... Teljes cikk