Megjelent: 10 éve

CSR-mérőszámokat fejleszt öt uniós tagállam

Az ENSZ Fejlesztési Programja (United Nations Development Programme - UNDP) segítséget nyújt az Európai Unió új tagállamainak ahhoz, hogy jobban kihasználhassák a felelős vállalatirányításban rejlő üzleti lehetőségeket.

A projekt Bulgária, Magyarország, Litvánia, Lengyelország és Szlovákia részvételével azt a célt tűzte ki, hogy mérje és értékelje a társadalmilag felelős (vagy más néven CSR, Corporate Social Responsibility - vállalatok társadalmi felelősségvállalása) üzleti gyakorlatokat.

A projekt segítséget nyújt a résztvevő új tagállamoknak abban, hogy társadalmilag felelősebb vállalkozásokat alakítsanak ki, valamint hozzásegíti az országokat ahhoz, hogy nagyot lépjenek az EU többi államához való felzárkózásban. Magyarországon a projekt a UNDP és a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért közös együttműködésében valósul meg 2010 folyamán.

"Legfontosabb célunk, hogy olyan, a gyakorlati tapasztatokra alapuló mérőszámokat dolgozzunk ki, melyek lehetővé teszik mind a kormányzat, mind a vállalatok számára, hogy felmérjék CSR-tevékenységük pénzügyi és nem pénzügyi hasznait." - mondta Bodroghelyi Csaba, a KÖVET Egyesület ügyvezetője.

Bodroghelyi szerint a projekt a társadalmilag felelős vállalakozások számára biztosít majd szükséges eszközöket a régióban. Jelenleg az új uniós tagállamoknak CSR tevékenységüket mérő- és ellenőrző rendszerre van szükségük, valamint olyan stratégiára, melyből világosan kiderül, hogy a jó CSR-gyakorlat versenyelőnyt jelent számukra.

Az európai szinten elterjedt CSR definíció szerint a vállalatok önkéntesen integrálnak társadalmi és környezeti elemeket működésükbe és érintettjeikkel való kapcsolataikba. Ez a fajta üzleti modell az innovatív, versenyképes és fenntartható vállalat megalkotásának útja lehet, mely egyaránt hasznos mind a gazdaság mind pedig a társadalom számára.

A projektet a helyi UNDP irodák valósítják meg, a tervezett projekttevékenységek a következők:

1. Országos szintű CSR-teljesítménymérő rendszer kialakítása a CSR-ben való kiválóság mérésére és ellenőrzésére. Ekkor kerülnek kidolgozásra a teljesítménymérő mutatószámok, a projektben résztvevő országok képviselői pedig a CSR-mutatószámok gyakorlati alkalmazásáról szóló képzésen vesznek részt.

2. A vállalatok CSR-teljesítményének mérésére alkalmas képességeiknek fejlesztése gyakorlati módszertanuk, önértékelési eszközeik és munkatársaik képzésén keresztül.

Az egyéves projekt az Európai Bizottság támogatásával valósul meg. Teljes költségvetése 204 150 euró, ebből az Európai Bizottság hozzájárulása 186 538 euró, az összeg hátralévő részét a lengyel kormány és UNDP fedezi.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Varga Mihály: háromezer milliárd forintos járványügyi alap a 2021-es büdzsében

A munkahelyek védelméhez és újrateremtéséhez 2550 milliárd forintos gazdaságvédelmi alapot hoztak létre. Teljes cikk

A vállalkozások egyharmadának csak 1-2 hónapnyi tartaléka van

A K&H felmérést készített mikro- kis- és középvállalati ügyfeleinél, hogy miként hatott rájuk a járványhelyzet miatti leállás. Teljes cikk

Minden budaörsi óvodai és bölcsődei dolgozót leteszteltek koronavírusra

A fertőzött dolgozókat két hétre karanténba helyezték - közölte a budaörsi önkormányzat. Teljes cikk