Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

Czomba nem szeretné, ha több százezer ember bennragadna a közmunkában

A versenyszférában nem lehet a foglalkoztatás tartós bővülését elérni gazdasági növekedés nélkül - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára szerdán este az M1 aktuális csatornán.

images

A foglalkoztatási politikáért felelős államtitkár az Európai Bizottság kedden közzétett prognózisára reagálva azt mondta, a foglalkoztatásban egészen biztos, hogy jobban teljesít az ország.

Czomba Sándor hangsúlyozta, minél jobban nő a gazdaság, annál nagyobb az esély arra, hogy a versenyszférás foglalkoztatás is növekedni fog. Magyarországon 2013 második felétől jelentősen bővült a foglalkoztatás, a legfrissebb adatok szerint év/év alapon 66 ezer új munkahely jött létre a versenyszférában, a munkanélküliség is 7-8 százalék már több mint hat hónapja - emlékeztetett.

Hozzátette: a munkanélküliséget tekintve Svédország, Finnország és Belgium környékén áll Magyarország, de foglalkoztatásban még jelentős a lemaradás, mert a 20-64 éves korosztály esetén ez ott 80 százalék körül van, míg Magyarországon 62-63 százalék.

Ahhoz képest azonban, hogy néhány évvel ezelőtt Magyarország 12-14 százalékos munkanélküliségi rátával Máltával versenyzett a 26-27. helyért, óriási az előrelépés - fűzte hozzá.

Sok eszközt kell azonban egyszerre összehangoltan működtetni, és nagyon jól kell a csillagoknak állniuk ahhoz, hogy a magyar gazdaság továbbra is "húzzon", és ehhez lehessen igazítani a foglalkoztatást - mondta Czomba Sándor.

Arra a kérdésre, hogy a közmunka program lehet-e megoldás a teljes foglalkoztatás elérésére, kifejtette: "eszköz igen, végső megoldás, isten őrizz" - jelentette ki, hozzátéve: nem szeretnék, ha tartósan, éveken keresztül 400-500 ezer ember bennragadna a közfoglalkoztatásban.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk