Duplájára emelkedett a munkanélküliség Kínában"/>
Megjelent: 11 éve

Duplájára emelkedett a munkanélküliség Kínában

A gazdasági nehézségek miatt legkevesebb 670 ezer kisvállalkozás szűnt meg Kínában, és a munkanélküliség a tavalyi hivatalos adatokhoz képest több mint a duplájára emelkedett.

Gazdasági szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a munkanélküliség társadalmi nyugtalansághoz vezethet, és a kínai kormány sokszáz milliárd dollárt érő gazdaságélénkítő programjai sem lesznek képesek elegendő munkahelyet teremteni.

6,7 millió új munkanélküli

Csen Csüan-seng (Chen Quansheng), a kínai államtanács egyik tanácsadója szerint a 670 ezer kisvállalkozás megszűnése 6,7 millió új munkanélkülit jelent, a hivatalos adatok szerint ősz óta az összesen elbocsátottak száma meghaladja a 8,3 milliót.

China Economic Weekly hetilapban megjelent beszámolóban a szakértő hangsúlyozta, hogy a valódi munkanélküliségi ráta a hivatalos adatoknál rosszabb, mert a hatóságok csak a regisztrált munkanélküliek számolják.

Csang Csö-vej (Zhang Chewei), a Kínai Társadalomtudományi Akadémia kutatója a városi munkanélküliség arányát az eddig még nem tapasztalt 9,4 százalékra teszi. Ez a duplája annak, amit a Munkaügyi és Társadalombiztosítási minisztérium legutóbb közzétett.

Akár 11 százalékos munkanéküliség

Elemzők szerint a munkanélküliség az év elején a 11 százalékot is elérheti, ha a vándormunkások milliói a kínai holdújév után visszatérve sem találnak munkát.

Ha a becslések helyesek, a központi vezetésnek legkevesebb 33 millió vándormunkásról, friss diplomásról és a munkapiacra frissen belépő más fiatalról kell majd gondoskodnia. Ez egyharmaddal több annál, mint amennyi munkahelyet a kormány a társadalmi stabilitás fenntartása érdekében létre kíván hozni, eddig ismert tervei szerint.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Külföldi munka

Magyarországról is nagyon sokan vállalnak munkát külföldön. Ezt az Európai Unión belül munkavállalási engedély nélkül megtehetik, akár... Teljes cikk

Nem fogadták el a bércsökkentést, kirúgták az egész szakmai stábot egy focicsapatnál

A horvát Dinamo Zagreb a járvány okozta bevételkiesés miatt csökkentette a béreket, a stáb nem fogadta el. Teljes cikk

Szükségszállást biztosítanak a kulcsfontosságú dolgozóknak Romániában

Az elkülönítés lehetőségének a megteremtésével segítenék a kulcsfontosságú dolgozókat. Teljes cikk