Durván veszteséges a magyar vendéglátás
A vendéglátást főtevékenységként végző cégek összesítve évről évre tetemes mínuszt termelnek, ugyanakkor a tíz legnagyobb árbevételű cég mindegyike nyereséget ért el 2011-ben. A bedőlési arányt nézve az ágazat a legrosszabbak közé sorolható a Bisnode üzleti információ szolgáltató cég csütörtökön ismertetett elemzése szerint.
Nem jövedelmező
A forgalommal ellentétben kiábrándító képet fest az ágazatról a jövedelmezőség alakulása, a nyereségadatokat közlő cégek összesített adózás előtti eredménye ugyanis hosszú évek óta mínuszban van. A vizsgált cégek teljes vesztesége 2011-ben 13,9 milliárd forintra rúgott, az egy cégre vetített átlagos veszteség pedig 1 millió forint fölött volt.
A tíz legnagyobb - 2011-ben összesen 76 milliárd forintos árbevételről számot adó vendéglátós cég - ugyanakkor nyereséges volt 2011-ben, összesen közel 3 milliárd forint volt a bruttó profitjuk. Ez egyben azt is jelenti, hogy az egy cégre vetített veszteség még nagyobb összeget tesz ki, ha kivesszük a tíz legnagyobb társaság nyereségadatait - áll az elemzésben.
Egyre többet késnek a kifizetések, sok a felszámolás
Keleti József, a Bisnode-csoport ügyvezető igazgatója szerint a cégek fizetési magatartása is a szektor nehéz helyzetét látszanak erősíteni. Az átlagos fizetési határidő 2010 és 2012 között 16 napról 13 napra csökkent, ami arra utal, hogy a megrendelők minél előbb szeretnének hozzájutni a pénzükhöz. A vendéglátós cégek fizetési késedelme azonban évről évre nőtt: 2010-ben még 25 nap volt, 2012-ben pedig már 30 az átlagos fizetési késedelem. Biztató ugyanakkor, hogy a határidőben fizetett számlák aránya a 2010-es 54 százalékról 2012-re 58 százalékra emelkedett.
A vendéglátás alacsony jövedelmezőségére enged következtetni a felszámolások száma is: míg 2008-ban 520 cég ellen indult felszámolási eljárás, addig 2012-re ez a szám 1454-re emelkedett. A csőd- és felszámolási eljárások cégszámhoz viszonyított hányadosából számolt bedőlési mutató a válság elmélyülése előtt 3 százalék alatt volt, 2009 már majdnem 4 százalékra nőtt, tavaly pedig már 6 százalék közelében járt. Utóbbi eredménnyel a vendéglátóipar a legcsődveszélyesebb ágazatok közé tartozott Magyarországon.
A közlemény hangsúlyozza, hogy csak a rendelkezésre álló adatok alapján állította össze kimutatását, és abban csak azok a vállalatok szerepelnek, amelyek főtevékenységként a vendéglátást tüntették fel beszámolóikban.
- 2025.11.25Pannon HR Konferencia Budapest A Pannon HR Konferencia Budapest 2025 a humánerőforrás-szakma egyik kiemelt találkozója, ahol elismert szakértők – Tari Annamária, Molnár Attila, Gácsi Anna, Dr. Sipka Péter és Sipka Bence – osztják meg tapasztalataikat a legaktuálisabb HR-trendekről és kihívásokról. Egy nap, amely inspirációt, tudást és értékes szakmai kapcsolatokat kínál minden HR-szakember számára.
Részletek
Jegyek
- 2025.12.03Humán controlling A képzés során megtanulhatja, miként támogathatja a controlling szemlélet a HR-stratégiát. Megmutatjuk, hogyan tervezze és kontrollálja a személyi jellegű ráfordításokat, elemezze a munkaerő költségeit és megtérülését, valamint, hogyan alkalmazza a teljesítménymenedzsment és a humán tőke elemzés legfontosabb módszereit a vállalati hatékonyság növelése érdekében.
Részletek
Jegyek
- 2026.01.29Bértranszparencia irányelv és diszkrimináció-tilalom Szakmai képzés a bértranszparenciáról és a diszkriminációról HR szakembereknek és vezetőknek. Készüljön fel munkajogászainkkal az EU új bérátláthatósági szabályaira!
Részletek
Jegyek
- 2026.01.31Vállalati szimuláció Valós piaci helyzetben egy-egy döntés meghozatalakor helyt kell állnia mind vezetői, mind kontrolleri képességeinknek. Mennyivel egyszerűbb lenne, hogyha mi is úgy gyakorolhatnánk, mint egy pilóta, aki éles felszállás előtt, a szimulátorban tanulja meg a vezetést, míg kellő rutinra tesz szert. Ez megvalósítható ma már az üzleti életben is.
Részletek
Jegyek
Egy új kutatás szerint az alfa generáció gyökeres változásokat vár a munka világában a szülei generációjához képest – a napi ingázás és az... Teljes cikk
November 27-ig jelentkezhetnek a fiatalok a 2025/2026-os tanév Szakma Kiváló Tanulója Versenyére (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyre... Teljes cikk
Mire a megsérült dolgozó kollégái mentőt hívtak, a férfinak leállt a légzése. Teljes cikk
- Távozik a Mohu vezetője 4 hónapja
- Van olyan település a Balatonon, ahol a szezonális munkaerő 60-70 százalékát adják a diákmunkások 5 hónapja
- A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető 2025-ben: Zahari József, E.ON Hungária 5 hónapja
- Már a pincér is mosogat: mit tehet a vendéglátóipar a munkaerőhiány ellen? 5 hónapja
- Ennyi borravalót kapnak a magyar pincérek 6 hónapja
- Nagy hajrá indul a szezonális munkaerőért – ezekre a munkákra van most a legnagyobb kereslet 6 hónapja
- Szállást is biztosíthat dolgozóinak a Lidl a nyári időszakban 8 hónapja
- Nem csak a Z, minden generáció szereti a rugalmas munkavégzést 9 hónapja
- Hogyan épül fel egy éttermi konyha? 11 hónapja
- Így szabályozza a kormány a borravaló adómentességét 13 hónapja
- Folytatódik a Marriott ingyenes képzési programja 1 éve

Mi történne, ha egy napra minden nő szabadságra menne?