Megjelent: 13 éve

Egészségesek a svédek, mégis folyton betegszabadságon vannak

Svédországban az utolsó bér 80 százalékát kapják a táppénzen vagy rokkantsági segélyen lévők, ami erősen ösztönzi a munkától való távolmaradást. A svéd kormány ezért intézkedések sorával igyekszik megállítani a jelenséget.

images

A svédek a legtöbb mérce szerint a világ egyik legegészségesebb népének számítanak, ennek dacára 13 százalék a tartósan táppénzen vagy rokkantsági segélyen lévők száma, amely a világon a legmagasabb arány.

Szakértők szerint az esetek többségében nem csalásról van szó, hanem inkább arról, hogy az apróbb, másutt ellátásra nem jogosító betegségek Svédországban elegendő alapot adnak az otthon maradáshoz, vagy akár a leszázalékoláshoz is. Emellett tömegesen jelentkeznek korábban nem tapasztalt, pszichés eredetű betegségek is.

A jelenség ellen több intézkedést akar foganatosítani a svéd kormány. Leszállítják például a folyósítható segélyek felső határát, rehabilitációs programokat indítanak, illetve adó- és járulékkedvezményekkel ösztönzik a munkaadókat az érintettek munkába állítására. Emellett az orvosi karnak is előírták a táppénzre vétel vagy a rokkanttá nyilvánítás szigorítását.

Világgazdaság
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter