Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Egy híján megegyezett a kormány a pedagógusokkal - jöhet a sztrájk?

Megállapodott az emberi erőforrások minisztere és a pedagógusok sztrájkbizottságában részt vevő három szakszervezet a pénteki tárgyalási fordulón. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azonban nem írja alá a megállapodást és kilépnek a sztrájkbizottságból.

images

A pénteki tárgyaláson megállapodott Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és a pedagógusok sztrájkbizottságában eddig részt vevő négy szakszervezet közül három tömörülés: a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet, valamint az Oktatási Vezetők Szakszervezete.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) kilép a pedagógusok sztrájkbizottságából és önálló sztrájkbizottság létrehozását kezdeményezi - jelentette be a tömörülés elnöke péntek este Budapesten, jelezve: ha nem sikerül megegyezniük, február második felére meghirdetik a sztrájkot.

Mendrey László a több mint háromórás tárgyalás után tartott külön sajtótájékoztatóján azt mondta: az a megállapodástervezet, amely a múlt hét második felében került eléjük, nem aláírható, és a sztrájkbizottság eredeti követeléseiből semmi sem teljesült. Szerinte ezt Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke is elismerte.

Kiemelte: semmi nem történt a bértábla 20 százalékos emelése ügyében, hasonlóan nem látnak előrelépést az államosítás kérdésében, és nem történtek konkrét lépések az életpályamodell átalakítására, a munkateher növelésével együtt járó béremeléssel kapcsolatban. A megállapodás csupán azt tartalmazza utóbbi kapcsán, hogy törekszik a kormány e kettő együttes életbe léptetésére. Ez azonban nem elfogadható - szögezte le az érdekvédő.

A PDSZ elnöke elmondta: azt tapasztalták, hogy a pénteki fordulón a múlt hetihez képest a dokumentum tovább gyengült, nehezebbé teszi a pedagógusok bármilyen szintű érdekérvényesítését.

Mendrey László hozzátette: nem látják azokat a garanciákat sem, amelyek a "gyengített dokumentum" megvalósítását lehetővé tennék. Kormányhatározatot ígérnek garanciaként, azonban szerinte ez most nem elég. Megjegyezte: elég, ha az államilag támogatott felsőoktatási férőhelyekre gondolnak, három nap alatt öt egymásnak ellentmondó határozat született.

Kiemelte, személyes garanciákat kell vállalni, de ezt a kormányzat részéről eddig senki nem tette meg. Az érdekvédő jelezte: a sztrájkbizottságot kezdeményező levelüket a legkésőbb jövő hétfőn eljuttatják a kormányfőnek, és figyelni fognak a határidők pontos betartására. Ha minden határidőt betartanak, és nincs megegyezés, akkor február második felére meghirdetik a sztrájkot - közölte.

Arról, hogy hányan vehetnek részt egy esetleges munkabeszüntetésben, azt mondta: a sztrájkot nem a szakszervezetek tagjainak hirdetik meg, hanem a pedagógusok, a közoktatásban dolgozók számára. Kitért arra, tudnak arról, hogy "sokan elkeseredettek", és szakszervezeti tagságtól függetlenül támogatják ezt a gondolatot.

Mendrey László elismerte, azzal, hogy a PDSZ ezzel egyedül maradt, nehezebb helyzetbe kerül, de szerinte ezt uralni tudják majd.

  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Több tízmillió forinttal tartozik a tankerület a baranyai pedagógusoknak

A hátrányos helyzetű gyerekek fejlesztését segítő tanároknak fejenként 400-500 ezer forinttal tartozik a tankerület, a Pedagógusok... Teljes cikk

Átszervezések lesznek a MÁV-nál, hogy ne útközben járjon le a vonatvezetők munkaideje

Többször is előfordult, hogy megállt a vonat, mert lejárt a mozdonyvezető munkaideje, a MÁV átszervezéssel orvosolja a problémát. Teljes cikk

Gyorstalpalóval és nyílt napokkal próbálnak rendőröket toborozni

Egyre kevesebben jelentkeznek a a rendészeti szakközépiskolákba, ráadásul sokan már az elején lemorzsolódnak. Teljes cikk