Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Együttműködés a szakképzési rendszer fejlesztésében Szegeden

Együttműködési megállapodást kötött a szegedi szakképzési rendszer fejlesztése érdekében az önkormányzat és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (CSMKIK) pénteken.

Nagyon szűk az a mozgástér, amellyel vonzóvá teheti magát egy város a befektetők számára. Ma már egy település versenyképességét alapvetően az határozza meg, milyen szakemberek élnek ott, s mely képzéseknek van meg a biztos iskolai bázisuk - mondta Botka László (MSZP) polgármester a megállapodás aláírásakor. A szegedi közgyűlés döntött arról, hogy a város 13 szakképzőiskolája helyett szeptembertől négy, szakmacsoportonként létrehozott integrált intézmény fog működni. Annak érdekében, hogy a képzési rendszer fejlesztését a gazdaság igényeihez igazítsák, az önkormányzat az intézményekkel kapcsolatos valamennyi döntés előtt kikéri a kamara véleményét - közölte a polgármester.

Botka László tudatta, a CSMKIK szakemberei részt vesznek majd az intézmények és vezetőik értékelésében, a gyakorlati képzőhelyek minősítésében. Az önkormányzat és a kamara együttműködik a különböző beruházási és fejlesztési programokban is. Nemesi Pál, a CSMKIK elnöke elmondta, a hazai szakképzési rendszer egyik legfőbb problémája, hogy a frissen végzett szakembereknek egy-másfél évet el kell tölteniük a gazdálkodó szervezeteknél, amíg önálló munkavégzésre is képesek lesznek. Ezért a kamara munkatársai részt vesznek majd a tananyag átalakításában. Annak érdekében pedig, hogy a legkorszerűbb technológiák naprakészen megjelenjenek az oktatásban, a kamara vállalja a szaktanárok továbbképzését is - tette hozzá. Az elnök szerint a végzett diákok szakmaterületenkénti megoszlása sem felel meg a gazdaság igényeinek. Csongrád megyében például hiány van kőművesből, ács-állványozóból, lakatosból, fémforgácsolóból, CNC-kezelőből, és bizonyos faipari szakmunkásokból, bizonyos területeken pedig a túlképzés jelent problémát.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Folytatódhatnak a bértárgyalások a Magyar Postánál

A bérvita a koronavírus miatt szakadt meg tavasszal, a szakszervezetek elnökeit július 1-jére hívták össze. Teljes cikk

Ennyi pénzt szán a kormány a munkahelyek megőrzésére és teremtésére

A vállalkozások számára 2416 milliárd forintnyi kedvezményes hitel- és tőkeforrást teremtenek. Teljes cikk