kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 14 éve

Elbocsátásokkal járhat a vasárnapi munka korlátozása

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) szerint a munkanélküliség növekedésével, növekvő állami kiadásokkal, csökkenő bevételekkel járhat a vasárnapi munka tilalmának bevezetése, ami egyben a gazdaság versenyképességét is visszavetheti az unió többi tagállamával szemben.

A szervezet levélben fordult Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez a december 13-án az Országgyűlés elé terjesztett, a Munka Törvénykönyvének módosítását, a vasárnapi munkavégzés korlátozását célzó törvényjavaslat ügyében.

Az MGYOSZ az MTI-vel hétfőn közölte, a munkaadók állásfoglalása szerint a törvénymódosítási javaslat nem segíti elő Magyarország versenyképességének javulását.

Az MGYOSZ a törvényjavaslattal kapcsolatos állásfoglalásában felhívta a figyelmet arra, hogy a vasárnapi munkavégzés tilalma jelentős létszámleépítéseket eredményezhet. A munkanélküliség növekedése, illetve a foglalkoztatási szint csökkenése együtt járna növekvő állami kiadásokkal és csökkenő bevételekkel.

A szervezet szerint a javaslat megszüntetné a munkaidőkereten belül a pihenőnapok összevonásának lehetőségét. Ezzel értelmét vesztené a munkaidőkeret intézménye, amely jelen pillanatban a munkaadók számára az egyetlen valóban rugalmas eszköz a munkaszervezésben Magyarországon.

A pihenőnapok munkaidőkereten belüli összevonása az európai munkaidő-irányelv alapján lehetséges, így a magyar mozgástér korlátozása további versenyhátrányba hozná a magyar gazdasági szereplőket az unió többi tagállamának vállalataival szemben.

A közlemény szerint az utóbbi években a külföldre dolgozó szolgáltató központok betelepülése volt az egyik legfontosabb új, magasan képzett munkaerőt igénylő munkahelyteremtési lehetőség Magyarországon. A vitatott jogszabályváltozás különösen hátrányos rájuk, illetve azokra a vállalkozásokra nézve, amelyek külföldi piacra termelnek-szolgáltatnak, illetve külföldi partnercégekkel, vagy külföldi tulajdonossal szorosan együttműködve tevékenykednek. A jövőben az ilyen szolgáltató központok betelepülése megállhat, illetve más országba vándorolhatnak.

A tervezet szerint, amennyiben mégis dolgozna vasárnap a munkavállaló, rendes munkabérén felül 50 százalékos bérpótlék illetné meg minden esetben. Ez újabb foglalkoztatásra rakódó pénzügyi terhet jelentene a vállalkozásoknak, ami a munkaadók számára elfogadhatatlan - tartalmazza szervezet közleménye.

A közlemény idézi Rolek Ferencet, az MGYOSZ alelnökét, aki szerint a javasolt jogszabályváltozás csökkentheti a foglalkoztatottsági szintet és veszélyezteti a vállalkozások versenyképességét, így sem a vállalkozások, sem a magyar gazdaság szempontjából nem tartják indokoltnak a vasárnapi munkavégzés korlátozását.

A közlemény szerint a munkaadók a megfelelő, felelős döntés meghozása érdekében ahogy eddig is, a jövőben is készen állnak a szakértői közreműködésre, konzultációra.

  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek