Megjelent: 9 éve

Életet menthetünk!

A szélsőséges időjárással szemben a hajléktalanok a legvédtelenebbek. Az elmúlt évek keserű tapasztalata, hogy sok esetben a kihűléses halálesettel végződő tragédiák megelőzhetőek lettek volna egy kicsit több segítséggel - olvasható a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közleményében.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium kiemelten foglalkozik a hajléktalan-ellátással, hiszen pluszforráshoz jutnak azok a szolgálatok és centrumok, amelyek heti 168 órában működnek: mindegyik 1,5 millió forintban részesül.

A szociális- és a hajléktalan-ellátórendszer szakemberei, falu- és tanyagondnokok, polgárőrök, rendőrök, a katasztrófavédelem és a települési önkormányzatok munkatársai ilyenkor még jobban figyelnek a segítségre szoruló emberekre. Emellett azonban szükség van közös felelősségvállalására. Ha az utcán járva segítségre szoruló fedél nélküli embertársunkkal találkozunk, sokat tehetünk azzal is, ha értesítjük a hajléktalan-ellátással foglalkozó, karitatív szervezetek valamelyikét - írja a minisztériumi közlemény.

E szervezetek feladatai közé tartozik például az utcai szociális gondozószolgálat működtetése hétvégén vagy meghosszabbított munkaidőben; az étkeztetés éjjeli menedékhelyen, valamint gyógyszerek, kötszerek, vitaminok biztosítása szállókon és utcákon élő hajléktalan emberek számára.

Mindezek mellett Budapesten négy, Pécsett, Szegeden, Debrecenben, Veszprémben és Miskolcon pedig egy-egy helyszínnel 24 órás egészségügyi ellátást végző, OEP finanszírozással is rendelkező egészségügyi centrum működik, amelyek hétköznap napi nyolc órában biztosítanak ambuláns háziorvosi rendelést.

A közlemény szerint a Szociális Államtitkárság lehetőségeihez mérten mindent megtesz a segítségre szoruló emberekért, és az egész évben működő hajléktalan-ellátás télen kiegészül a fent említett szolgáltatásokkal. Ezen felül kérnek mindenkit, hogy aki teheti, figyeljen a környezetében élő, veszélyeztetett embertársára.

Diszpécserszolgálatok telefonszámai:

Budapest (Budapest, Pest megye)
Menhely Alapítvány Diszpécserszolgálat, Budapest 1/338-41-86,

Tatabánya (Fejér, Komárom-Esztergom, Veszprém megye)
Utcai Szociális Segítők Egyesülete, Közép–Dunántúli Regionális Diszpécserszolgálat, 34/511-028,

Zalaegerszeg (Győr-Moson-Sopron, Vas,Zala megye)
Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezete,
Regionális Diszpécserszolgálat, 92/323-000,

Pécs (Baranya, Somogy, Tolna megye)
Támasz Alapítvány
Dél-Dunántúli Regionális Diszpécserszolgálat, 72/233-169,

Miskolc (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád megye)
Magyar Vöröskereszt
Észak-Magyarországi Regionális Diszpécserszolgálat, 46/323-260,

Nyíregyháza (Hajdú-Bihar,Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)
Periféria Egyesület
Észak-Alföldi Regionális Diszpécserszolgálat, 42/504-618,

Kecskemét (Bács-Kiskun, Csongrád, Békés megye)
Magyar Máltai Szeretetszolgálat
Dél-Alföldi Regionális Diszpécserszolgálat, 76/485-582..

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter