Megjelent: 16 éve

Elfelejtettük ünnepelni a munkát

A céges majálisoknak befellegzett, legalábbis a legtöbben már nem május 1-jén rendezik meg. Családi nappal vagy éppen juniálissal ünneplik a vállalatok a közelgő nyarat, ám a munka ünnepének mondanivalója mára elveszítette a jelentőségét.

images

A pártok, az önkormányzatok, a civilszervezetek és a múzeumok minden évben készülnek a munkaszüneti napra, ám a FigyelőNet gyors - és természetesen nem reprezentatív - felmérése alapján a magyar versenyszféra vállalatai többnyire nem szerveznek semmilyen eseményt.


Régen nagy divat voltNemcsak a rendszerváltoztatás előtt, hanem még utána is jó néhány évig megrendezte a ma már nem létező Diósgyőri Acélművek (egykori Lenin Kohászati Művek) a munkások számára a majálist. A régi miskolci kohászat területén alakult kis kft.-k közül azonban ma már egy sem ünnepli a munka ünnepén a dolgozóit - mondta Boskó Lászlóné, aki az egyik utódcég, a Boskróm Kft. ügyvezetője.

Mások is ünnepelték még nemrég: a Bosch sajtóreferensétől, Raveczky Róberttől lapunk megtudta, hogy a vállalatcsoport egyes tagjai korábban szerveztek családi napokat. Az idén azonban még nem hallott arról, hogy valahol terveztek volna ilyesmit. A szóvivő elmondta, hogy a korábbi majálist sem szigorúan május elsején tartották.

A MÁV Start és Cargo is rendezett korábban majálist - tudtuk meg Balogh-Fazekas Anita sajtószóvivőtől, ám az idén ők sem szerveznek semmit.


Megvárják a jó időtA BorsodChem Kazincbarcikán az idén is megtartja a szokásos családi napját, ahol játékokkal, sportolási lehetőséggel várják a dolgozókat május 24-én. Vécsey Renáta kommunikációs vezető hozzátette, hogy nemcsak az alkalmazottaik vehetnek részt ezen, hanem a város lakosai is.

Juniális néven gyűlik össze az Ericsson gárdája, hogy leeresszék a fáradt gőzt. A 15 éves hagyomány sportesemények rendezésével, kötetlen, családi programokkal valósul meg. Ugyanígy nevezi a vállalati összejövetelt az OTP Bank is, ők június 7-én tartják a hagyományos családi napot. Az eseményen több ezer alkalmazott és a családtagjaik egészségmegőrző, sport-, kulturális programokon, játékokon, versenyeken vehetnek részt. Az OTP mégsem megy el "szó nélkül" május elseje mellett: a bank támogatja a Kézenfogva Alapítvány majálisát, a Felvonulási téren kulturális programok várják a szervezet rendezvényén megjelenő érdeklődőket.

A Mátrai Erőműben egy évben két napon is ünneplik a munkásokat, az egyiken az erőműben dolgozók, a másikon a bányászok napját tartják. A júniusi és szeptemberi rendezvény is nyilvános, Bükkábrány (a bányászok) és Visonta (az erőmű települése) lakosait is minden évben várják.
Tűzoltómajális

A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság is a négynapos ünnepre tervezte a majálisát. Azonban nem a lánglovagok családjának szerveznek sörös-virslis időtöltést, hanem a céljuk a pálya népszerűsítése. A résztvevők megismerhetik a tűzoltóautók működését, kipróbálhatják a felszereléseket és a védőeszközöket. Május 4-én, a Városligetben veterán tűzoltóautókkal lehet kocsikázni, de egy fóliasátorban a füstben való tájékozódás is átélhető.

A munka ünnepe


A munkaszüneti napon a Beatrice által is megénekelt 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás elvének bevezetését ünneplik világszerte. Az előzmények az ipari forradalomig nyúlnak vissza, ám a konkrét dátum az 1886-os chicagói sztrájk időpontja miatt lett május első napja. A szocialista és munkásmozgalmak növekedésével együtt bővültek a munkások jogai és lehetőségei is - ennek köszönhető, hogy a munkásünnep lassan nemzeti ünneppé nőtte ki magát, és hazánkban 1945-től munkaszüneti nap.

Május 1-jén azonban nemcsak a munkások, a katolikusok is ünnepelnek, Jézus nevelőapjára, az ácsra emlékeznek. Munkás Szent József ünnepét 1955. május 1-jén rendelte el a pápa.
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Kirúgták a légiutas-kísérőt, dühében szétvert egy reptéri üzletet - videó

A stewardess átszámítva körülbelül 580 ezer forintos kárt okozott. Teljes cikk

Kiszámolták: ennyivel jár rosszabbul egy szülő egy gyerektelenhez képest

A szülők a nem szülőkhöz képest bő két és félszer több saját erőforrást áldoznak a társadalom fenntartására, a gyereknevelésre fordított... Teljes cikk

Meghirdette a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj idei pályázatát az MTA

Meghirdette Bolyai János Kutatási Ösztöndíj-pályázatát a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), a támogatást 2024-ben is 155 kiváló kutató nyerheti... Teljes cikk