Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 13 éve

Ellenőrzik a munkahelyeken az esélyegyenlőségi tervet

Az idén az egyenlő bánásmód hatóság már ellenőrizni fogja, hogy a munkahelyeken elkészítették-e az esélyegyenlőségi tervet, annak milyen a minősége, s ha kell bírságot is kiszabnak - mondta Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter, egy szakmai konferencián csütörtökön.

A munkavállaló nők hatodik alkalommal megrendezett országos konferenciáján a miniszter elmondta: az 50-nél több munkavállalót foglalkoztató állami, vagy többségi állami tulajdonú munkáltatóknak kötelező az esélyegyenlőségi terv elkészítése. A tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy ezt az elvárást nem mindenhol teljesítik, ezért fontos az ellenőrzés.

Kiss Péter hangsúlyozta: az egyenlő bánásmód törvény soron következő módosítását az érdekképviseletek bevonásával készítik elő. A miniszter szerint el kell majd dönteni, hogy a magánszférában mi jelent hatékonyabb ösztönzést az egyenlő bánásmódra, az esélyegyenlőségi terv készítése, vagy az érdekeltség erősítése.

Kiss Péter elmondta: európai összehasonlításban nem rossz a magyar nők aktivitási aránya, a jogszabályok szintjén pedig biztosított az esélyegyenlőség. A gyakorlatban viszont sokszor előfordul a nőknek fizetett alacsonyabb bér, az hogy a gyermeknevelést követően nehezebb elhelyezkedni. A miniszter ezzel kapcsolatban rámutatott: a Start-kártyát követően lehetőség lesz a Start-plusz, illetve a Start-extra kártyák kiváltására is. Ezek a kártyák egyrészt a gyermeknevelést követően ismét munkát vállalóknak, illetve az 50 év felettieknek és a hátrányos munkaerőpiaci helyzetű személyeknek ad lehetőséget a könnyebb elhelyezkedésre. Az őket alkalmazó munkáltatók ugyanis a kártya érvényességi ideje alatt jóval kevesebb társadalombiztosítási járulékot fizetnek.

A miniszter utalt az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány programjaira is, amelyek abban segítik a nőket, hogy jobban összeegyeztethessék a családi, illetve a munkavállalással, a karrierépítéssel kapcsolatos feladataikat.

Follow hrportal_hu on Twitter