Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Ellentmondásos az egykulcsos személyi jövedelemadó megítélése

A kormány szerint javult a kis- és középvállalkozások helyzete a kormányváltás óta. Az ellenzék szerint viszont csak az adófajták száma a csökkent, az adóterhek azonban növekedtek.

A kis- és középvállalkozások (kkv-k) erősítése volt a kormány célja 2010-ben a kormányváltást követően, ezt támasztotta alá több kormányzati lépés is - mondta Szatmáry Kristóf államtitkár a kkv-szektor 2009 és 2010 közötti helyzetéről szóló jelentés, és annak elfogadásáról szóló törvényjavaslat általános vitájában.

Az államtitkár ismertetése szerint ilyen lépés volt a társasági adókulcs csökkentése, az egykulcsos adó bevezetése, tíz kisadó eltörlése is. Hozzátette: a kormány felismerte, hogy a kkv-szektor - amely a nemzetgazdaság gerincét adja - rosszabbul éli meg a gazdasági válságot.

A Fidesz álláspontját ismertető Kupcsok Lajos a 2010-es kormányváltás eredményeit méltatta, amivel szerinte javult a kisvállalkozások helyzete, mivel kevesebb adót és egyszerűbb szabályozást hoztak a kabinet változtatásai. Hasonlóképpen vélekedett a KDNP-s Aradszki András is, aki úgy fogalmazott, a helyzet ugyan még nem tökéletes, de sokat javult az előző kormányok idejéhez képest.

Ezzel szemben a szocialista Tóth Csaba azt hangsúlyozta, hogy a Fidesz-kormány ígéreteivel ellentétben nem csökkentette az adóterheket, csak az adók számát mérsékelte kezdetben, az adókoncentráció mértéke ugyanakkor növekedett. Az ellenzéki politikus külön kiemelte az egykulcsos személyi jövedelemadót, amely szerinte szintén nem segítette a kkv-kat.

A jobbikos Nyikos László a bürokrácia csökkentése mellett az adóhatóság szemléletváltását sürgette. Mint mondta, arra lenne szükség, hogy az állam ne puszta adóalanyokként, hanem partnerként tekintsen a kisvállalkozásokra, amelyeket nem "megsarcolni" kellene, hanem segíteni azokat a gazdasági teljesítmény növelése érdekében.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
44 milliárd forintos autóipari beruházás Tatabányán

A tatabányai ipari parkban már több dél-koreai vállalat működik, a Lotte Aluminium Kft. a negyedik a sorban. Teljes cikk

Tíz százalékkal emelkedik a pedagógusok bére

Az intézményvezetők és helyetteseik a tanulók létszámához igazodó vezetői pótlékokat kapnak - mondta el Kásler Miklós. Teljes cikk

Hamarosan elindul a nyugdíjkötvény

Az utolsó simítások zajlanak a nyugdíjkötvényen - mondta el Varga Mihály pénzügyminiszter. Teljes cikk