Megjelent: 9 éve

"Előbb vagy utóbb a munkaadóknak is elegük lesz"

Az átlagkeresettel és az alatti fizetéssel rendelkező munkavállalóknak jelentős nettó bérveszteséget okoz az adó- és járulékemelés, ezért a LIGA Szakszervezetek elfogadhatatlannak tartja a büdzsé tervezetét. Borsik János, az autonómok vezetője szerint előbb-utóbb a munkaadóknak is elegük lesz.

A LIGA hétfői közleményében hangsúlyozza: elutasítják a kormány 2012-es terveit, mert egyrészt választási programjában a kormány azt ígérte, nem lesz adóemelés, másrészt az egykulcsos adó bevezetése utáni keresetcsökkenés után újra olyan adószabályokat állapít meg, amelyek ismét "a szegényeken és az átlagembereken csattannak", míg a több százezret keresők fizetése tovább emelkedik.

A magyar munkavállalók megélhetési költségeinek növelése, bérük csökkentése nem elfogadható a LIGA Szakszervezetek számára, "mert tovább már nem bírják azok, akik eddig munkájuk után fizetett adóikkal fenntartották az államot, és mozgásban tartották a gazdaság amúgy is nehezen teljesítő motorját" - hangsúlyozza a szakszervezet.

"Inkább a kormánytól kellene megvédeni az országot"

A költségvetési sarokszámok ismeretében azt kell mondanom, hogy inkább a kormánytól kellene megvédeni az országot − mondta a Napi Gazdaságnak Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke a pénteki kormányzati bejelentések kapcsán. Szerinte a kormány gyakorlatilag stagnáló gazdasággal számol, az intézkedésekkel pedig elismerik, hogy az eddigi gazdaságpolitika eredménytelen volt. Miből adódna akár csak 0,2 százalékos belső fogyasztásnövekedés is 2012-ben, amikor a legtöbb bejelentett lépés csökkenti a kereseteket és növeli a háztartások kiadásait. Már a kormány által 4,2 százalékosra tervezett infláció is rontja a keresetek vásárlóerejét, de Borsik szerint az áfaemelés miatt 5 százalék közelében lehet a valódi mértéke 2012-ben.

Korrekt és alapos hatástanulmány nélkül, vakon megy bele a kormány a költségvetés tervezésébe − állítja a szakszervezeti vezető. Szerinte ilyen gazdasági környezet, illetve növekedés mellett aligha bővül a foglalkoztatás, az pedig a vállalkozások ismeretének hiányára utal, ha a munkaadóktól várják, hogy ekkora jövedelemkiesést kompenzáljanak. Előbb-utóbb nekik is elegük lesz abból, hogy velük akarják megfizettetni az elhibázott adópolitikát − mondja Borsik.

Napi Gazdaság/MTI
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Országosan nem állnak át digitális munkarendre az általános iskolák és az óvodák

Csak ott rendelik el a digitális munkarendet az iskolákban és óvodákban, ahol megbetegedés történik. A kormány veszélyeztetettségi és életkori... Teljes cikk

Meglepő adatok: csökkent a munkanélküliségi ráta az euróövezetben

Tavaly novemberben 15 millió 933 ezren kerestek munkát az Európai Unióban. Teljes cikk

ÁSZ: 2020 áttörést jelentett a táv- és otthoni munkavégzés elterjedésében

Az Állami Számvevőszék az otthonról végzett munka mentálhigiénés kihívásaira is felhívta a figyelmet. Teljes cikk