Megjelent: 13 éve

Előnyben a vállalkozások- haladék és könnyítés várható

2008 júliusára tolódik a cégek társasági szerződéseinek a korábban szeptember elsejéig előírt kötelező módosítása, a társaságok a saját honlapjaikon is közzétehetik a cégjegyzékben szereplő adatok megváltoztatását, illetve olcsóbbá és gyorsabbá is válik a szerződésmintával történő cégalapítás, mint hagyományosan - egyebek mellett ezek a változások köszöntenek be szeptember 1-jétől.

A cég-, a csőd-, a gazdasági társaságokról szóló, valamint az illetéktörvény június elejei módosításának több szabálya szeptember 1-jén lép hatályba. A cégtörvény névfoglalását például ezentúl a társaság ügyvédje elektronikus úton kérheti.
Szeptembertől különválhat a cég székhelye és a központi ügyintézés helye. Amennyiben a székhely nem azonos a központi ügyintézés helyével, ezt a cégjegyzékben is jelölni kell. Új szabály, hogy cég székhelyeként ügyvédi iroda is megadható.
A cég bejegyzéséhez - illetve a változás bejegyzéséhez - szükséges aláírási címpéldányt eddig csak közjegyző készíthette, ám ezt szeptembertől ügyvéd is megteheti, de csak akkor, ha a cég létesítő okiratát - illetve annak módosítását - is ő készíti, és az a cégbírósághoz benyújtott anyag mellékletét alkotja. A cégjegyzékbe bejegyezhető az elektronikus aláírás is, a bejegyzett - és tanúsítvánnyal rendelkező elektronikus aláírás - a cégjegyzésre jogosult személy cégszerű aláírásának minősül.
A társasági törvény több olyan kötelezettséget tartalmaz, amikor a Cégközlönyben kell közzé tenni a változást A jövőben a cég választhatja azt, hogy a kötelező közleményt nem a Cégközlönyben, hanem a saját honlapján hozza nyilvánosságra. Ilyenkor viszont a cégjegyzéknek tartalmaznia kell a honlap nevét. A saját honlapon történt közzététellel egyidejűleg a közleményt - szintén elektronikusan - meg kell küldeni a társaság összes ismert hitelezőjének is. Feltétel még, hogy a cégnek folyamatosan működtetnie kell a honlapját.

Megjelenik a cégjogban az egyszerűsített cégeljárás, ilyenkor a létesítő okirat a törvény mellékletében lévő szerződésminta alapján készül, és azt elektronikusan kell beadni a cégbíróságnak. Szerződésmintával csak közkereseti, betéti, korlátolt felelősségű és zártkörű részvénytársaság alapítható. A bejegyzési kérelmet jövő év közepéig két munkanapon belül, akkortól viszont a beérkezést követő egy munkaórán belül kell elbírálni. Az elbírálást és a határozathozatalt nemcsak cégbíró, hanem akár bírósági ügyintéző is végezheti ebben az esetben.
Amennyiben a cégbíróság nem tartja be az említett egyórás határidőt, a vezetője egy napon belül intézkedik az elbírálásról, és amennyiben erre nem kerül sor, akkor másnap - a beadott tartalommal - a törvény erejénél fogva létrejön a bejegyzés.
Az egyszerűsített cégeljárás illetéke lényegesen olcsóbb lesz, mint a hagyományosé. Például amíg egy hagyományos - létesítő okirattal, nem pedig szerződésmintával alapított - zrt. vagy kft. bejegyzési illetéke 100 ezer forint, addig ugyanez szerződésmintával mindössze 15 ezer forint.

Végül a gazdasági társaságokról szóló törvény módosítása megszüntette, illetve kitolta a cégek - eredetileg ez év szeptember 1-jére előírt - alapító határozatot módosító kötelezettségét. Az eredeti szöveg azzal fenyegette a cégeket, hogy amennyiben elmulasztják a módosítások kötelező átvezetését, a cégbíróság törli őket a cégjegyzékből.
Az új szabály ezt a 2006. szeptember 1-jei határidőt kitolja 2008. július 1-jére, és egyúttal felmentést ad számos korábbi kötelező módosítás alól. Így ha egy társaság létesítő okirata szám szerint hivatkozik a korábbi társasági törvényre, azon automatikusan a 2006-ban hozott új törvényt kell érteni. A közkereseti és betéti társaságoknál a létesítő okiratban szereplő taggyűlést sem kell átírni - az új törvény terminológiája szerint - tagok gyűlésére. Amennyiben egyéb módosítanivaló nincs, akkor elég, ha a cég képviselője jövő év július 1-jéig levelet küld a cégbíróságnak, amelyben kijelenti, hogy a társasága mindenben megfelel az új társasági törvény előírásainak. Ez a bejelentés nem illetékköteles, és ügyvédi ellenjegyzés sem kell hozzá.

Népszabadság

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ezzel a javaslatcsomaggal készül a kormány a járvány második hullámára

A kormány a munkaerőpiacon is készül a járvány második hullámára, ősszel kerülhet a kormány elé a szaktárca által készített javaslatcsomag,... Teljes cikk

VOSZ: a kata szigorítása erősítheti a válsághullámot a kisvállalkozók körében

Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára szerint a büntetőadó nem oldja meg a rejtett foglalkoztatás problémáját. Teljes cikk