Megjelent: 5 hónapja

Német cégalapításon vagy osztrák cégalapításon gondolkodsz? Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat

Egy cégalapítás során számos tényezőt szükséges figyelembe venni, különösen akkor, ha egy idegen nyelvű országban szeretnénk újonnan létrehozott vállalkozásunkat elindítani. A cégalapítás gyakorlata ráadásul az egyes országokban eltérő lehet, ezért érdemes szem előtt tartani azt, hogy az általunk kiválasztott országban milyen követelményekre szükséges összpontosítani.

kulfoldi-terjeszkedes

Németország, vagy Ausztria?

Ausztria és Németország is számos előnnyel bír stabil gazdasági környezetüknek és vezető gazdasági szerepüknek köszönhetően, ezért mindkét ország kiváló lehetőséget kínál a hazai vállalkozások számára a külföldi piacra lépésre.

Mindkét országban a legkedveltebb társasági forma a GmbH. Ausztria gyorsabb és közvetlenebb hozzáférést biztosít a német nyelvű piacokhoz a magyar vállalkozások számára annak köszönhetően, hogy Magyarországgal szomszédos ország, a cégalapítás akár 1 hét alatt lebonyolítható, ráadásul a kiutazás is mindössze körülbelül 2 órát vesz csak igénybe.

Lényeges tudnivalók Ausztria esetében

Az osztrák cégalapítás amellett, hogy gyors és egyszerű folyamat, az alapítás a dokumentumok aláírását követően mindössze néhány napot vesz csak igénybe. Ausztriában több társasági forma közül választhatnak a vállalkozni kívánó személyek, azonban jellemzően a GmbH a legkedveltebb társasági forma. Az ausztriai GmbH egyik legfontosabb előnye az, hogy az alapításkor elegendő 5 ezer euró összeget befizetni.

ausztria-vallakozas

Az osztrák cégalapítás dokumentumainak elkészítéséhez az ügyvezető és valamennyi tag érvényes útlevelére, lakcímigazolására, valamint adó,- és TAJ számára van szükség, majd ezt követően kerül sor a dokumentumok közjegyző előtti aláírására és a cégbíróságra történő benyújtására. Osztrák GmbH alapítás esetében a cégbejegyzés körülbelül 7-10 napot vesz igénybe. Ezt követően van lehetőség az adószám igénylésére és a tevékenység bejelentésére.

Legyél jelen a német piacon

A német cégalapítás 1-2 héttel hosszabb folyamat, viszont a jelentős méretű és folyamatosan növekvő német gazdaság kiemelt fejlődési lehetőséget nyújt a külföldön terjeszkedni kívánó magyarországi cégek számára.

nemetorszag-terjeszkedes

A német cégalapítás folyamata részben megegyezik az osztrák cégalapítás folyamatával, azonban a német cégalapítás hosszabb időt vesz igénybe, mint az ausztriai cégalapítás. Németországban a GmbH mellett a másik legnépszerűbb társasági forma az UG vagy más néven „Mini-GmbH”, amely a GmbH egy speciális formája.  Az UG és a GmbH közötti legfőbb különbség a törzstőke mértéke. Német GmbH alapítás esetében a befizetendő törzstőke összege 25 ezer euró, az alapításkor azonban elengedő mindössze 12500 eurót befizetni. Ezzel szemben a német UG alapításakor a törzstőke mértéke csupán 1 euró. Fontos megjegyezni, hogy a német UG 12 ezer euró befizetésével bármikor GmbH-vá alakítható.

Németországban a cégdokumentumok elkészítéséhez az ügyvezető és valamennyi tag érvényes személyazonosító okmányára, valamint lakcím igazolására van szükség. Az ausztriai cégalapításhoz képest a németországi cégalapítás valamelyest több időt vesz igénybe. Ugyanis a cégbejegyzésre a dokumentumok aláírását követően inkább 2-3 héten belül kerül sor és akkor már elérhető a megalapított vállalkozás a németországi cégjegyzékben is.

  • 2022.05.26Connect Konferencia Egy szakmai fórum azoknak, akik a vállalaton belül a belső kommunikáció és kultúra fejlesztésért felelnek. Tartalom, csatorna, kultúra és engagement témában mutatja be jó gyakorlataikat és tapasztalatait 45 HR, kommunikációs és marketing vezető. Részletek Jegyek
  • 2022.05.27Lean Fórum – Digitális Transzformáció Konferencia A program kialakítás alatt. A képzésre jelentkezés a jegyek menüpont alatt, vagy a következő telefonszámon: 06-1-201-1237 Részletek Jegyek
  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Már 600 ezer felett az egyéni vállalkozók száma

A katások 90 százaléka egyéni vállalkozó. Teljes cikk

Ősszel újabb nyugdíjemelés jöhet?

A júliusi korrekcióval 8,9 százalékosra nő a nyugdíjemelés, és novemberben érkezhet a következő. Teljes cikk

A magyar férfiaknak fontosabb a szakma megbecsülése, mint a fizetés

Az 500 fő részvételével készült felmérés szerint csak a férfiak negyedének fontos, hogy otthonról is tudjon dolgozni. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek