kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

Német cégalapításon vagy osztrák cégalapításon gondolkodsz? Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat

Egy cégalapítás során számos tényezőt szükséges figyelembe venni, különösen akkor, ha egy idegen nyelvű országban szeretnénk újonnan létrehozott vállalkozásunkat elindítani. A cégalapítás gyakorlata ráadásul az egyes országokban eltérő lehet, ezért érdemes szem előtt tartani azt, hogy az általunk kiválasztott országban milyen követelményekre szükséges összpontosítani.

Németország, vagy Ausztria?

Ausztria és Németország is számos előnnyel bír stabil gazdasági környezetüknek és vezető gazdasági szerepüknek köszönhetően, ezért mindkét ország kiváló lehetőséget kínál a hazai vállalkozások számára a külföldi piacra lépésre.

Mindkét országban a legkedveltebb társasági forma a GmbH. Ausztria gyorsabb és közvetlenebb hozzáférést biztosít a német nyelvű piacokhoz a magyar vállalkozások számára annak köszönhetően, hogy Magyarországgal szomszédos ország, a cégalapítás akár 1 hét alatt lebonyolítható, ráadásul a kiutazás is mindössze körülbelül 2 órát vesz csak igénybe.

Lényeges tudnivalók Ausztria esetében

Az osztrák cégalapítás amellett, hogy gyors és egyszerű folyamat, az alapítás a dokumentumok aláírását követően mindössze néhány napot vesz csak igénybe. Ausztriában több társasági forma közül választhatnak a vállalkozni kívánó személyek, azonban jellemzően a GmbH a legkedveltebb társasági forma. Az ausztriai GmbH egyik legfontosabb előnye az, hogy az alapításkor elegendő 5 ezer euró összeget befizetni.

Az osztrák cégalapítás dokumentumainak elkészítéséhez az ügyvezető és valamennyi tag érvényes útlevelére, lakcímigazolására, valamint adó,- és TAJ számára van szükség, majd ezt követően kerül sor a dokumentumok közjegyző előtti aláírására és a cégbíróságra történő benyújtására. Osztrák GmbH alapítás esetében a cégbejegyzés körülbelül 7-10 napot vesz igénybe. Ezt követően van lehetőség az adószám igénylésére és a tevékenység bejelentésére.

Legyél jelen a német piacon

A német cégalapítás 1-2 héttel hosszabb folyamat, viszont a jelentős méretű és folyamatosan növekvő német gazdaság kiemelt fejlődési lehetőséget nyújt a külföldön terjeszkedni kívánó magyarországi cégek számára.

A német cégalapítás folyamata részben megegyezik az osztrák cégalapítás folyamatával, azonban a német cégalapítás hosszabb időt vesz igénybe, mint az ausztriai cégalapítás. Németországban a GmbH mellett a másik legnépszerűbb társasági forma az UG vagy más néven „Mini-GmbH”, amely a GmbH egy speciális formája.  Az UG és a GmbH közötti legfőbb különbség a törzstőke mértéke. Német GmbH alapítás esetében a befizetendő törzstőke összege 25 ezer euró, az alapításkor azonban elengedő mindössze 12500 eurót befizetni. Ezzel szemben a német UG alapításakor a törzstőke mértéke csupán 1 euró. Fontos megjegyezni, hogy a német UG 12 ezer euró befizetésével bármikor GmbH-vá alakítható.

Németországban a cégdokumentumok elkészítéséhez az ügyvezető és valamennyi tag érvényes személyazonosító okmányára, valamint lakcím igazolására van szükség. Az ausztriai cégalapításhoz képest a németországi cégalapítás valamelyest több időt vesz igénybe. Ugyanis a cégbejegyzésre a dokumentumok aláírását követően inkább 2-3 héten belül kerül sor és akkor már elérhető a megalapított vállalkozás a németországi cégjegyzékben is.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Csak a magyar fiatalok 20 százaléka érzi, hogy stabil a munkahelye

Kisebbségben vannak azok, akik úgy érzik, megbecsülik őket. Teljes cikk

KSH: 9.9 százalékkal nőtt a reálkereset egy év alatt

A nettó kereset mediánértéke 340 700 forint volt. Teljes cikk

Szakemberhiány miatt szünetel több vizsgálat az Oroszlányi Szakrendelőben

A rendelőben több osztályon is szünetelni fog az ellátás az átmeneti szakemberhiány miatt. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek