Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI Megjelent: 7 éve

Előnyben részesítenék a megváltozott munkaképességű dolgozók termékeit

Fontosnak tartjuk a fogyatékossággal élők támogatását, illetve a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégek termékeinek a piacra jutását; ennek érdekében a közbeszerzési törvény módosítását is tervezzük - közölte Soltész Miklós.

A kormány fontosnak tartja a fogyatékossággal élők támogatását, illetve a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégek termékeinek a piacra jutását; ennek érdekében a közbeszerzési törvény módosítását is tervezi - közölte Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális ügyekért felelős államtitkára az MTI-vel, miután átadta a Szegedi Fonalfeldolgozó Zrt. (SZEFO Zrt.) zömében megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató új telephelyét Orosházán hétfőn.

"Ezért is tartottuk fontosnak, hogy a segítő vásárlás elnevezésű kezdeményezésünk során bemutassuk, hogy milyen magas színvonalú termékeket tudnak előállítani ezeknél a cégeknél, így a most átadott orosházi üzemben dolgozók is" - mondta.

Az államtitkár szerint, ha az ilyen dolgozókat foglalkoztató cégek termékeinek piacot is szereznek, akkor a cégek később megállhatnak a saját lábukon is. Mint mondta,a SZEFO Zrt. és a másik három nagy állami cég együtt közel 10 ezer megváltozott munkaképességű embert foglalkoztat.

"Ahhoz azonban, hogy ne csak a munkaerőt, hanem a piacra jutást is segítse a kormány, a közbeszerzési törvényt kell úgy megváltoztatni, hogy akár a nagy állami vállalatok, vagy az önkormányzatok, illetve a magánszféra ilyen cégei által előállított termékeit előnyben részesítsük" - mondta.

Hozzátette: "remélhetőleg az év második felében, a közbeszerzési törvény változtatásával további segítséget tudunk nyújtani ezeknek a társaságoknak". Az esetleges uniós kifogásokra vonatkozó kérdésre válaszolva kijelentette: az uniónak is be kell látnia, hogy nagyon sok olyan termék van most a piacon, amelyet a Távol-Keletről kénytelen behozni a kereskedelem, mert már ebben a térségben nem állítják elő.

Tapasztalatai szerint ugyanezeket a termékeket akár a négy állami nagyvállalkozás, vagy a magánvállalkozások is elő tudnák állítani, de eddig nem kapták meg a lehetőséget és a támogatást.

"Az unió egészének sem jó, hogy munkanélkülieket támogatunk, magas a munkanélküliség, miközben ezeket a termékeket nyugodtan Európában is le lehet gyártani" - jelentette ki.

Dancsó József, Orosháza polgármestere (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője elmondta: az önkormányzat csekély bérleti díj fejében bocsátotta a SZEFO Zrt. rendelkezésére a korábban SZTK-rendelőként működött, használaton kívüli ingatlanját. A divatkötöttáruk előállításával és áramelosztó berendezések gyártásával foglakozó cég időközben felújította a 470 négyzetméter alapterületű ingatlant, és az idei esztendő elejétől 75 dolgozóval, akiknek majdnem kétharmada megváltozott munkaképességű, megkezdte a termelést. A tervek szerint február végig további 25 dolgozóval emelkedik a foglalkoztatottak létszáma.

A SZEFO Zrt. egyébként egy olasz és egy francia céggel kötött megállapodás alapján irányítja a termelést, és a partnercégeken keresztül kerülnek ki termékei a világpiacra. A polgármester azt is közölte: a város vezetése mindent elkövet annak érdekében, hogy mérséklődjön a munkanélküliség, illetve növelje a foglalkoztatást. Ennek egyik állomása lesz, hogy az idén tavasszal Orosházán alakul meg 148 fővel a készenléti rendőrség XI. bevetési osztálya is.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Szexuális zaklatás elleni tanfolyamot vezetnek be az amerikai képviselőházban

Ennek értelmében a képviselőház valamennyi irodai dolgozójának kötelező lesz részt venniük a tanfolyamon. A politikusokra ugyanakkor nem vonatkozik... Teljes cikk

Városi kertek és tricikli-kávézó - társadalmi startupok találkoznak Budapesten

A kelet-közép-európai régió huszonöt legígéretesebb társadalmi startupja versenyez jövő héten Budapesten. A megmérettetésre az SAP szoftvercég... Teljes cikk

Kevin Spacey botránya miatt 2000 ember veszítheti el az állását

A maryland-i Baltimore-ban közel 2000 ember munkahelye került veszélybe amiatt, hogy a Netflix kirúgta a szexuális zaklatással megvádolt Kevin Spacey-t... Teljes cikk

Romániában a munkavállalókra hárítanak minden társadalombiztosítási járulékot

lfogadta a román kormány szerdai ülésén azokat a szakszervezetek által kifogásolt járulék- és adóintézkedéseket, amelyekkel jövő év elejétől... Teljes cikk

250 óra közmunkára ítélték a ligetvédő aktivistát bántalmazó biztonsági őrt

em jogerősen kétszázötven óra közérdekű munkára ítélte a bíróság azt a biztonsági őrt, aki még tavaly júniusban bántalmazta a Városliget... Teljes cikk