Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Előnyben részesítenék a megváltozott munkaképességű dolgozók termékeit

Fontosnak tartjuk a fogyatékossággal élők támogatását, illetve a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégek termékeinek a piacra jutását; ennek érdekében a közbeszerzési törvény módosítását is tervezzük - közölte Soltész Miklós.

A kormány fontosnak tartja a fogyatékossággal élők támogatását, illetve a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégek termékeinek a piacra jutását; ennek érdekében a közbeszerzési törvény módosítását is tervezi - közölte Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális ügyekért felelős államtitkára az MTI-vel, miután átadta a Szegedi Fonalfeldolgozó Zrt. (SZEFO Zrt.) zömében megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató új telephelyét Orosházán hétfőn.

"Ezért is tartottuk fontosnak, hogy a segítő vásárlás elnevezésű kezdeményezésünk során bemutassuk, hogy milyen magas színvonalú termékeket tudnak előállítani ezeknél a cégeknél, így a most átadott orosházi üzemben dolgozók is" - mondta.

Az államtitkár szerint, ha az ilyen dolgozókat foglalkoztató cégek termékeinek piacot is szereznek, akkor a cégek később megállhatnak a saját lábukon is. Mint mondta,a SZEFO Zrt. és a másik három nagy állami cég együtt közel 10 ezer megváltozott munkaképességű embert foglalkoztat.

"Ahhoz azonban, hogy ne csak a munkaerőt, hanem a piacra jutást is segítse a kormány, a közbeszerzési törvényt kell úgy megváltoztatni, hogy akár a nagy állami vállalatok, vagy az önkormányzatok, illetve a magánszféra ilyen cégei által előállított termékeit előnyben részesítsük" - mondta.

Hozzátette: "remélhetőleg az év második felében, a közbeszerzési törvény változtatásával további segítséget tudunk nyújtani ezeknek a társaságoknak". Az esetleges uniós kifogásokra vonatkozó kérdésre válaszolva kijelentette: az uniónak is be kell látnia, hogy nagyon sok olyan termék van most a piacon, amelyet a Távol-Keletről kénytelen behozni a kereskedelem, mert már ebben a térségben nem állítják elő.

Tapasztalatai szerint ugyanezeket a termékeket akár a négy állami nagyvállalkozás, vagy a magánvállalkozások is elő tudnák állítani, de eddig nem kapták meg a lehetőséget és a támogatást.

"Az unió egészének sem jó, hogy munkanélkülieket támogatunk, magas a munkanélküliség, miközben ezeket a termékeket nyugodtan Európában is le lehet gyártani" - jelentette ki.

Dancsó József, Orosháza polgármestere (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője elmondta: az önkormányzat csekély bérleti díj fejében bocsátotta a SZEFO Zrt. rendelkezésére a korábban SZTK-rendelőként működött, használaton kívüli ingatlanját. A divatkötöttáruk előállításával és áramelosztó berendezések gyártásával foglakozó cég időközben felújította a 470 négyzetméter alapterületű ingatlant, és az idei esztendő elejétől 75 dolgozóval, akiknek majdnem kétharmada megváltozott munkaképességű, megkezdte a termelést. A tervek szerint február végig további 25 dolgozóval emelkedik a foglalkoztatottak létszáma.

A SZEFO Zrt. egyébként egy olasz és egy francia céggel kötött megállapodás alapján irányítja a termelést, és a partnercégeken keresztül kerülnek ki termékei a világpiacra. A polgármester azt is közölte: a város vezetése mindent elkövet annak érdekében, hogy mérséklődjön a munkanélküliség, illetve növelje a foglalkoztatást. Ennek egyik állomása lesz, hogy az idén tavasszal Orosházán alakul meg 148 fővel a készenléti rendőrség XI. bevetési osztálya is.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ezután önként vállalt túlmunka lesz a tanárok számára, ha kollégájukat helyettesítik

A Népszava birtokába került, egyelőre még nem nyilvános rendelettervezet szerint a tanórán kívüli oktatói feladatok közül jóval kevesebb tartozna... Teljes cikk

A feldolgozóipar és a kereskedelem a két húzóágazat Nógrád megyében

Nógrád megyében 2018-ban 2100 munkáltató társaság együttesen 16 216 embert alkalmazott. A munkavállalók 43,7 százaléka a feldolgozóiparban... Teljes cikk

Kubina Ádám lett az MKKSZ főtitkára

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöksége Kubina Ádámot nevezte ki főtitkárnak. Teljes cikk