Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI Megjelent: 8 éve

Előnyben részesítenék a megváltozott munkaképességű dolgozók termékeit

Fontosnak tartjuk a fogyatékossággal élők támogatását, illetve a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégek termékeinek a piacra jutását; ennek érdekében a közbeszerzési törvény módosítását is tervezzük - közölte Soltész Miklós.

A kormány fontosnak tartja a fogyatékossággal élők támogatását, illetve a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégek termékeinek a piacra jutását; ennek érdekében a közbeszerzési törvény módosítását is tervezi - közölte Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális ügyekért felelős államtitkára az MTI-vel, miután átadta a Szegedi Fonalfeldolgozó Zrt. (SZEFO Zrt.) zömében megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató új telephelyét Orosházán hétfőn.

"Ezért is tartottuk fontosnak, hogy a segítő vásárlás elnevezésű kezdeményezésünk során bemutassuk, hogy milyen magas színvonalú termékeket tudnak előállítani ezeknél a cégeknél, így a most átadott orosházi üzemben dolgozók is" - mondta.

Az államtitkár szerint, ha az ilyen dolgozókat foglalkoztató cégek termékeinek piacot is szereznek, akkor a cégek később megállhatnak a saját lábukon is. Mint mondta,a SZEFO Zrt. és a másik három nagy állami cég együtt közel 10 ezer megváltozott munkaképességű embert foglalkoztat.

"Ahhoz azonban, hogy ne csak a munkaerőt, hanem a piacra jutást is segítse a kormány, a közbeszerzési törvényt kell úgy megváltoztatni, hogy akár a nagy állami vállalatok, vagy az önkormányzatok, illetve a magánszféra ilyen cégei által előállított termékeit előnyben részesítsük" - mondta.

Hozzátette: "remélhetőleg az év második felében, a közbeszerzési törvény változtatásával további segítséget tudunk nyújtani ezeknek a társaságoknak". Az esetleges uniós kifogásokra vonatkozó kérdésre válaszolva kijelentette: az uniónak is be kell látnia, hogy nagyon sok olyan termék van most a piacon, amelyet a Távol-Keletről kénytelen behozni a kereskedelem, mert már ebben a térségben nem állítják elő.

Tapasztalatai szerint ugyanezeket a termékeket akár a négy állami nagyvállalkozás, vagy a magánvállalkozások is elő tudnák állítani, de eddig nem kapták meg a lehetőséget és a támogatást.

"Az unió egészének sem jó, hogy munkanélkülieket támogatunk, magas a munkanélküliség, miközben ezeket a termékeket nyugodtan Európában is le lehet gyártani" - jelentette ki.

Dancsó József, Orosháza polgármestere (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője elmondta: az önkormányzat csekély bérleti díj fejében bocsátotta a SZEFO Zrt. rendelkezésére a korábban SZTK-rendelőként működött, használaton kívüli ingatlanját. A divatkötöttáruk előállításával és áramelosztó berendezések gyártásával foglakozó cég időközben felújította a 470 négyzetméter alapterületű ingatlant, és az idei esztendő elejétől 75 dolgozóval, akiknek majdnem kétharmada megváltozott munkaképességű, megkezdte a termelést. A tervek szerint február végig további 25 dolgozóval emelkedik a foglalkoztatottak létszáma.

A SZEFO Zrt. egyébként egy olasz és egy francia céggel kötött megállapodás alapján irányítja a termelést, és a partnercégeken keresztül kerülnek ki termékei a világpiacra. A polgármester azt is közölte: a város vezetése mindent elkövet annak érdekében, hogy mérséklődjön a munkanélküliség, illetve növelje a foglalkoztatást. Ennek egyik állomása lesz, hogy az idén tavasszal Orosházán alakul meg 148 fővel a készenléti rendőrség XI. bevetési osztálya is.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Két év alatt 20 százalékkal emelné dolgozói bérét az Audi Hungaria

Két év alatt húsz százalékkal növelné minden munkavállalója bérét az Audi Hungaria Zrt. Németh Sándor, az AHFSZ elnöke arról tájékoztatta az... Teljes cikk

Egy férfi éveken keresztül vett fel jogosulatlanul családi pótlékot

Vádat emelt az ügyészség Szegeden egy szerb férfi ellen, aki három Szerbiában lakó gyermeke után több mint öt éven keresztül vett föl... Teljes cikk

Fiktív számlákat kiállító bűnszervezetet számolt fel a NAV

Fiktív számlákat kiállító bűnszervezetet számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a házkutatások során több gépfegyvert és pisztolyt is... Teljes cikk

Brexit - Elutasították a kilépés feltételeiről szóló megállapodást

A várakozásoknak megfelelően hatalmas arányban elutasította a londoni alsóház a kedd esti szavazáson a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit)... Teljes cikk

Nyolc németországi nemzetközi repülőtéren lesz sztrájk

Nyolc németországi nemzetközi repülőtéren tartanak sztrájkot kedden a biztonsági szolgálatok dolgozói, Frankfurt és Hamburg mellett Münchenben,... Teljes cikk