Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Elsősorban magyarokat várnak az osztrák cégek

images

images

Az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott kelet-közép-európai országok állampolgárai, így a magyarok is szabadon vállalhatnak munkát Ausztriában (és Németországban) 2011. május 1-jétől.

Az ausztriai központtal működő, és Magyarországon is jelen lévő Trenkwalder közel 400 osztrák vállalat részvételével végzett kutatást azért, hogy felmérje a magyar munkaerő elhelyezkedési esélyeit. Az eredmények alapján pozitívak a várakozások: a megkérdezett osztrák vállalatok közel kétharmada úgy gondolja, hogy a nyitásnak jó hatása lesz a helyi munkaerőpiacra.

A megkérdezettek 6,4 százalékának már konkrét tervei is vannak külföldi munkaerő alkalmazására, 56,4 százalékuk még nem hozott döntést, vagy jelenleg nem keres külföldi munkatársakat, ugyanakkor nyitott a lehetőségre. Több mint 40 százalékuk pedig már jelenleg is alkalmaz munkavállalókat az érintett országokból - olvasható a közleményben.

Az, hogy kutatásban részt vevő cégek Magyarországot részesítik előnyben, annak is köszönhető, hogy Magyarország és Ausztria kölcsönösen elismerik egymás szakképzéseit. A magyarokon kívül igen keresettek a szlovákok (48 százalék) és a szlovének (44 százalék) is. A felmérés szerint a legnagyobb kereslet az ipari (32,5 százalék) és kereskedelmi (28,9 százalék) szektorban várható, valamint bizonyos irodai vagy technikai területeken (18,4-18,4 százalék). Ezenkívül jelentős igény mutatkozik a magyar munkaerő iránt az építőiparban is (közel 15 százalék).

Ennek ellenére nem várható "kritikus" munkaerő kiáramlás Ausztriába - idézi a közlemény Köves Balázst, a Trenkwalder magyarországi értékesítési és marketing vezetőjét. A szakértő hozzáfűzte: az osztrák vállalkozások csupán 37 százaléka érzi úgy, hogy kellő ismerettel rendelkezik a törvényi és piaci változásokról, továbbá az Ausztriában érvényes szigorú törvényi szabályozások - például azonos bérek - miatt a magyar munkaerő nem esik kedvezőbb elbírálás alá a munkafeltételeket tekintve.

Ahhoz, hogy külföldi munkavállalót vonzzanak az osztrák cégek, az azonos bérfeltételek mellett olyan többletköltségekkel is számolniuk kell majd, mint a szállás biztosítása, vagy egyéb szervezési költségek - hívja fel a figyelmet az igazgató. Ugyanakkor az érintett munkakörökben alkalmazott bérszínvonalon a helyi munkaerő már kevésbé szívesen vállal munkát, így az egyenlő bérek ellenére is várható kereslet a magyar munkaerő iránt.

Magyar oldalon közvetetten a külföldi munkavállalás növelheti a foglalkoztatottságot, hiszen noha a kiutazó munkavállalók nem elsősorban a munkanélküli rétegből kerülnek ki, az így megüresedett álláshelyeken pótolniuk kell a munkaerőt a hazai vállalatoknak - mondta Köves Balázs.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Pluszjuttatást kapnak az egészségügyi dolgozók

A pluszjuttatást tartalmazó járványügyi alapot szombaton ismerteti majd Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Teljes cikk

Megszorítások a BKK-nál?

A Magyar Nemzet névtelen informátora leépítésekről beszélt, a BKK. cáfolja az értesülést. Teljes cikk

Az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkára: Magyarország védelem nélkül hagyja a dolgozókat

Luca Visentini főtitkár szerint egyensúlyt kéne teremteni a dolgozók és a foglalkoztatók jogai közt. Teljes cikk