Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

ELTE: részlegesen bezár a gyakorlóiskola

Részlegesen bezárja XII. kerületi gyakorlóiskoláját az ELTE. Az általános iskolai osztályok középtávon tovább működnek, viszont a középiskolai osztályok fenntartását nem tudják vállalni szeptembertől - erről a felsőoktatás intézmény szenátusa hétfői ülésén döntött.

Fábry György kommunikációs rektorhelyettes az MTI-nek elmondta: a szenátus elfogadta a szakértői bizottság előterjesztését a gyakorlóiskolai ügyében. Ennek értelmében az iskola általános iskolai osztályai középtávon továbbra is működhetnek, viszont az egyetemet érintő - az elmúlt négy évben reálértéken csaknem 50 százalékos költségvetési elvonások után a középiskolai osztályok működtetését szeptembertől nem tudják vállalni.

Egyeztetve a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal (Klik) és az önkormányzattal ezeket az osztályokat - megtartva az osztályközösséget - más kerületi iskolák veszik majd át.

A döntés mintegy kétszáz diákot és harminc pedagógust érint. Utóbbiakról azt mondta: középiskolai pedagógusokat a megmaradó iskolában nem tudnak alkalmazni. Fábry György tájékoztatása szerint a Klik fog egyeztetni, hogy a diákok mellett pedagógusokat is tudnak-e fogadni a kerületi iskolák.

A kommunikációs rektorhelyettes kitért arra is, hogy a költségvetés szempontjából a helyzet drámai, megkezdték az egyeztetéseket a szaktárcával. Megjegyezte: erre az évre mintegy négymilliárd forintos elvonással kénytelenek számolni, a kapacitásszámokról a megkérdezésük nélkül döntöttek.

Az ELTE december közepén kezdett egyeztetési folyamatot annak érdekében, hogy az általa fenntartott Kiss János altábornagy utcai, ELTE Gyakorló Általános Iskola és Középiskolában megmaradjon a középfokú oktatás. Az egyetem előzőleg azt közölte a honlapján, hogy szenátusa határozatot hozott a XII. kerületi iskola 2013-tól kezdődő működtetéséről. Ennek értelmében az egyetem a finanszírozási lehetőségek szűkülése, az állami normatíva csökkenése és a működtetési problémák ellenére továbbra is fenntartja az általános iskolát, de a középiskolai osztályok esetében erre nincs módja. Ekkor döntöttek a szakértői bizottság felállításáról is, amely megfogalmazta javaslatát.

Pokorni Zoltán (Fidesz) XII. kerületi polgármester január 11-én az MTI-nek azt mondta: azt javasolja a kerületi képviselő-testületnek, hogy az idén továbbra is ötvenmillió forinttal támogassák az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) ottani gyakorlóiskoláját.

Az ELTE a Kiss János altábornagy utcai iskolával együtt nyolc közoktatási intézmény fenntartója.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter