Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

ELTE: részlegesen bezár a gyakorlóiskola

Részlegesen bezárja XII. kerületi gyakorlóiskoláját az ELTE. Az általános iskolai osztályok középtávon tovább működnek, viszont a középiskolai osztályok fenntartását nem tudják vállalni szeptembertől - erről a felsőoktatás intézmény szenátusa hétfői ülésén döntött.

Fábry György kommunikációs rektorhelyettes az MTI-nek elmondta: a szenátus elfogadta a szakértői bizottság előterjesztését a gyakorlóiskolai ügyében. Ennek értelmében az iskola általános iskolai osztályai középtávon továbbra is működhetnek, viszont az egyetemet érintő - az elmúlt négy évben reálértéken csaknem 50 százalékos költségvetési elvonások után a középiskolai osztályok működtetését szeptembertől nem tudják vállalni.

Egyeztetve a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal (Klik) és az önkormányzattal ezeket az osztályokat - megtartva az osztályközösséget - más kerületi iskolák veszik majd át.

A döntés mintegy kétszáz diákot és harminc pedagógust érint. Utóbbiakról azt mondta: középiskolai pedagógusokat a megmaradó iskolában nem tudnak alkalmazni. Fábry György tájékoztatása szerint a Klik fog egyeztetni, hogy a diákok mellett pedagógusokat is tudnak-e fogadni a kerületi iskolák.

A kommunikációs rektorhelyettes kitért arra is, hogy a költségvetés szempontjából a helyzet drámai, megkezdték az egyeztetéseket a szaktárcával. Megjegyezte: erre az évre mintegy négymilliárd forintos elvonással kénytelenek számolni, a kapacitásszámokról a megkérdezésük nélkül döntöttek.

Az ELTE december közepén kezdett egyeztetési folyamatot annak érdekében, hogy az általa fenntartott Kiss János altábornagy utcai, ELTE Gyakorló Általános Iskola és Középiskolában megmaradjon a középfokú oktatás. Az egyetem előzőleg azt közölte a honlapján, hogy szenátusa határozatot hozott a XII. kerületi iskola 2013-tól kezdődő működtetéséről. Ennek értelmében az egyetem a finanszírozási lehetőségek szűkülése, az állami normatíva csökkenése és a működtetési problémák ellenére továbbra is fenntartja az általános iskolát, de a középiskolai osztályok esetében erre nincs módja. Ekkor döntöttek a szakértői bizottság felállításáról is, amely megfogalmazta javaslatát.

Pokorni Zoltán (Fidesz) XII. kerületi polgármester január 11-én az MTI-nek azt mondta: azt javasolja a kerületi képviselő-testületnek, hogy az idén továbbra is ötvenmillió forinttal támogassák az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) ottani gyakorlóiskoláját.

Az ELTE a Kiss János altábornagy utcai iskolával együtt nyolc közoktatási intézmény fenntartója.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter