Megjelent: 1 hónapja

Eltűnt a szállodák negyede

A koronavírus-járvány alatt bezárt a magyarországi szállodák negyede. A legnagyobb vesztes Jász-Nagykun-Szolnok megye.

2019 márciusához képest 2022 márciusára eltűnt a hazai szállodák negyede - írja a 444. A KSH számai szerint ugyanis 2019 márciusában még 945 szálloda szerepelt a statisztikákban, idén márciusban azonban már csak 719, vagyis 226 eltűnt a piacról, ami 24 százalékos lemorzsolódást jelent.

A legnagyobb vesztes Jász-Nagykun-Szolnok megye, itt 2019 márciusban még 23 szálloda közül választhattak a vendégek, most már csak 13 maradt. A  Balaton környékén és Somogy megyében 50 szállodából 31 élte túl a járványt, vagyis 38 százalékos a lemorzsolódás.

A 203 budapesti szállodából 157 maradt talpon, ami 23 százalékos csökkenés, azaz nagyjából az országos átlagnak felel meg.

Szállodabezáráshoz számos ok vezethet: átmeneti felújítás, munkaerőhiány, költségnövekedés, elegendő tőke nélkül nem bírták a pénzügyi terhek elegendő tőke nélkül. De az is egyértelmű, jegyzi meg a portál turisztikai szakemberre hivatkozva, hogy a kormányzati Covid-mentőcsomag lyukas volt.

Míg a Magyar Turisztikai Ügynökség szerint mindent megtettek annak érdekében, hogy az indulást követően mihamarabb regenerálódjon az ágazat, a valóságban az történt, hogy amíg például Ausztriában a járvány előtti bevételek 80 százalékát térítették meg a szállodáknak, addig Magyarországon a járvány miatt eleve alacsony foglaltság 80 százalékát térítette meg az állam, de csak akkor, ha senkit nem bocsátanak el. Ennek a feltételnek pedig sokan nem tudtak megfelelni.

A rengeteg bezárást azonban az infláció kompenzálta - írja a 444. A Szállodaszövetség adatai szerint ugyanis a 2022. márciusi bruttó átlag szobaár 2019-hez képest Budapesten 31 százalékkal, a Balatonnál 45,6 százalékkal volt magasabb. Ebben az is szerepet játszott, hogy 3 éve még 316 forintba, most márciusban pedig már 376 forintba került egy euró.

Fotó: unsplash.com

  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
  • 2022.10.11HR Fest BudapestHR Fest Budapest Ez az igazi, megismételhetetlen, szakmai felfrissülés, ott a helyed! Ez lesz az év legnagyobbat szóló HR-fesztiválja, amit te sem hagyhatsz ki! Részletes program, előadók és számos újdonság vár rád, stay tuned, 2022-ben minden kiderül! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter

Facebook