Megjelent: 7 éve

ENSZ: nem hasznosítják a nemzetek az idősek tudását

Friss becslés szerint tíz éven belül elérheti az egymilliárdot a világ hatvan éven felüli lakosainak száma. Az ENSZ figyelmezetése szerint nincsen hasznosítva a szépkorúak tudása és élettapasztalata.

"Ageing in the 21st Century: A Celebration and a Challenge" címmel jelentette meg az elöregedő társadalom témáját vizsgáló jelentését az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ), amelyben arra mutat rá, a nemzeteknek előre fel kell készülniük a változó korcsoport-arányok kezelésére. A jelentés szerint jelenleg kilencből egy a hatvan éven felüliek aránya. A következő tíz évben azonban világszerte 200 millió fővel nő, és így eléri az egymilliárdot, 2050-re pedig a kétmilliárdot a korcsoportba tartozók száma. Az ENSZ szerint a növekedés a táplálkozástudomány, a közegészségügy, az egészségügyi ellátás és az oktatás javulásának, valamint a gazdasági jólétnek köszönhető.

A pozitív faktorok mellett ugyanakkor az országok nem készültek fel arra, hogy társadalmuk jelenlegi és jövőbeni idős tagjait segítsék és támogassák. A jelentés szerint az idősek tudását és tapasztalatait nem használják ki a nemzetek, sok hatvan éven felüli munkaképes alulfoglalkoztatott vagy állástalan, ráadásul az élet számos pontján szembesül diszkriminációval.

A jelentés elkészítésében közreműködő HelpAge szerint olyan nyugdíjrendszerekre van szükség, amelyek biztosítják az időseknek az anyagi függetlenséget és csökkentik az időskori szegénységet. A szervezet viszont kiemeli, hogy nem elég hangzatos törvényeket elfogadni, ezek végrehajtását megfelelően meg is kell támogatni.

A jelentés egyébként Indiát említi negatív, Bolíviát pedig pozitív példaként. India esetében, ahol a lakosság kétharmada 30 éven aluli, az idősek száma pedig 100 millióra becsülhető, egyre jobban kezdi felváltani a több generáció együttélésének modelljét a nukleáris családmodell. Ez azt jelenti, hogy az társadalom idős tagjainak egyfajta társadalmi kivetettséget kell megtapasztalniuk, ráadásul, mivel 2050-ra megháromszorozódhat a hatvan éven felüliek száma, egyre többeket érinthet majd a probléma.

Bolívia ezzel szemben pozitív példaként jelentkezik: minden hatvan éven felüli állami nyugdíjban részesül, ráadásul a kirekesztés elkerüléséről is gondoskodtak. Az országot rendszeresen sújtó áradások és földcsuszamlások utáni kárelhárításba vonják be szervezetten a szépkorúakat. "Brigadas Blancas", vagyis Fehér Hajú Brigádok néven működik az a csoport, ami a vészhelyzeti felkészülésben és a segélyek elosztásában segédkezik.

ELTE Társadalomtudományi Kar Hírlevele
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter