Megjelent: 7 éve

ENSZ: nem hasznosítják a nemzetek az idősek tudását

Friss becslés szerint tíz éven belül elérheti az egymilliárdot a világ hatvan éven felüli lakosainak száma. Az ENSZ figyelmezetése szerint nincsen hasznosítva a szépkorúak tudása és élettapasztalata.

"Ageing in the 21st Century: A Celebration and a Challenge" címmel jelentette meg az elöregedő társadalom témáját vizsgáló jelentését az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ), amelyben arra mutat rá, a nemzeteknek előre fel kell készülniük a változó korcsoport-arányok kezelésére. A jelentés szerint jelenleg kilencből egy a hatvan éven felüliek aránya. A következő tíz évben azonban világszerte 200 millió fővel nő, és így eléri az egymilliárdot, 2050-re pedig a kétmilliárdot a korcsoportba tartozók száma. Az ENSZ szerint a növekedés a táplálkozástudomány, a közegészségügy, az egészségügyi ellátás és az oktatás javulásának, valamint a gazdasági jólétnek köszönhető.

A pozitív faktorok mellett ugyanakkor az országok nem készültek fel arra, hogy társadalmuk jelenlegi és jövőbeni idős tagjait segítsék és támogassák. A jelentés szerint az idősek tudását és tapasztalatait nem használják ki a nemzetek, sok hatvan éven felüli munkaképes alulfoglalkoztatott vagy állástalan, ráadásul az élet számos pontján szembesül diszkriminációval.

A jelentés elkészítésében közreműködő HelpAge szerint olyan nyugdíjrendszerekre van szükség, amelyek biztosítják az időseknek az anyagi függetlenséget és csökkentik az időskori szegénységet. A szervezet viszont kiemeli, hogy nem elég hangzatos törvényeket elfogadni, ezek végrehajtását megfelelően meg is kell támogatni.

A jelentés egyébként Indiát említi negatív, Bolíviát pedig pozitív példaként. India esetében, ahol a lakosság kétharmada 30 éven aluli, az idősek száma pedig 100 millióra becsülhető, egyre jobban kezdi felváltani a több generáció együttélésének modelljét a nukleáris családmodell. Ez azt jelenti, hogy az társadalom idős tagjainak egyfajta társadalmi kivetettséget kell megtapasztalniuk, ráadásul, mivel 2050-ra megháromszorozódhat a hatvan éven felüliek száma, egyre többeket érinthet majd a probléma.

Bolívia ezzel szemben pozitív példaként jelentkezik: minden hatvan éven felüli állami nyugdíjban részesül, ráadásul a kirekesztés elkerüléséről is gondoskodtak. Az országot rendszeresen sújtó áradások és földcsuszamlások utáni kárelhárításba vonják be szervezetten a szépkorúakat. "Brigadas Blancas", vagyis Fehér Hajú Brigádok néven működik az a csoport, ami a vészhelyzeti felkészülésben és a segélyek elosztásában segédkezik.

ELTE Társadalomtudományi Kar Hírlevele
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Nem fogadták el a bércsökkentést, kirúgták az egész szakmai stábot egy focicsapatnál

A horvát Dinamo Zagreb a járvány okozta bevételkiesés miatt csökkentette a béreket, a stáb nem fogadta el. Teljes cikk

Szükségszállást biztosítanak a kulcsfontosságú dolgozóknak Romániában

Az elkülönítés lehetőségének a megteremtésével segítenék a kulcsfontosságú dolgozókat. Teljes cikk

Szlovénia: politikusok bére le, egészségügyi dolgozóké fel!

A szlovén kormány a koronavírus-válság idejére 30 százalékkal csökkenti az állami tisztségviselők fizetését, köztük a parlamenti... Teljes cikk