Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Enyhén nőtt a biztosítási piac az első fél évben

A biztosítási piac az első fél évben 1,25 százalékkal, 441,3 milliárd forintra bővült az előző év azonos időszakához képest – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) szerdán.

A teljes díjbevétel 51,8 százalékát, 229 milliárd forintot, az életbiztosítási üzletág, míg 48,2 százalékát, 212,3 milliárd forintot, a nem-életbiztosítás adta.

A vizsgált időszakban a gépjármű-, illetve a nyugdíjbiztosítások intenzívebb növekedést mutattak.

A gépjármű-biztosítások bővülése elsősorban az új autó-értékesítések, illetve a magyarországi forgalomba helyezések volumenének növekedésével magyarázható a Mabisz szerint.

A tavalyi első fél évhez képest idén 21,4 százalékkal több, összesen 32 992 személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, a kishaszon-gépjárművek száma 7022-vel emelkedett, ami 50,8 százalékos növekedés.

A kötelező gépjárműfelelősség-biztosításokból (kgfb) származó bevétel meghaladta az 52 milliárd forintot, a casco-piaci hozam pedig 0,7 százalékkal, 33 milliárd forintra emelkedett. A kgfb-szerződések darabszáma mintegy 3,4 százalékkal, a casco-szerződéseké csaknem 7,5 ezer darabbal emelkedett.

A nem-életbiztosítási üzletág közel 4 százalékkal bővült a tavalyi évhez képest, ehhez a gépjármű-biztosítások mellett az általános felelősségbiztosítások bevételeinek növekedése járult hozzá, amely 15 százalékkal bővült egy év alatt – írja a közlemény.

Az életbiztosítási piacon az egyéni és csoportos nyugdíjbiztosítások egyaránt számottevően növekedtek az idei első hat hónapban. A díjbevételek összege 10 millió forintról közel 860 millió forintra emelkedett, miközben a szerződések száma csaknem húszszorosára nőtt.

A Mabisz a nyugdíjbiztosítási piac további bővülésére számít a januárban bevezetett adószabály-változások értelmében, mivel a nyugdíjbiztosítással rendelkezők – évi legfeljebb 130 ezer forint összegben – adókedvezményt vehetnek igénybe.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter