Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Érdekességek a vagyonnyilatkozatokban

Több országgyűlési képviselő is ritkaságnak számító tárgyakat gyűjt: három honatyának is van motorcsónakja, több tucat képviselőnek van saját több ezer kötetes könyvtára, de van aki volt miniszterelnökök leveleit gyűjti - derül ki a kedden nyilvánosságra hozott képviselői vagyonnyilatkozatokból.

A fideszes Nagy Istvánnak 100 családos méhészete van, a szintén fideszes Balogh Józsefnek pedig három lipicai lova. Ugyancsak Balogh József egyébként nyolc darab nagy értékű mezőgazdasági gépet is feltüntetett vagyonnyilatkozatában. Traktora nem csak neki van, hanem Sneider Tamásnak (Jobbik) és a Simonka Györgynek (Fidesz) is.

Összesen 23 motor van a képviselők birtokában, Közülük a legtöbb Koncz Ferencnek (Fidesz) van, ő két-két ETZ illetve Pannonia P20-as birtokosa is. Veterán Pannoniája rajta kívül Gruber Attilának (Fidesz) és Szólláth Tibor Zoltánnak (Fidesz) is van, de Kiss Sándor (Jobbik) és Nagy Csaba (Fidesz) egy-egy Simson, Tóbiás József pedig egy Tatra 125 tulajdonosai.

Ezen kívül Farkas Sándornak, Fónagy Jánosnak és Kósa Lajosnak (mindhárom Fidesz) egy-egy motorcsónak is van a nevén, sőt Fónagy János egy túrakenut is feltüntetett a vagyonnyilatkozatában.

Gőgös Zoltán (MSZP) egy 1987-es lakókocsit vásárolt 2007-ben. Kovács Zoltánnak (Fidesz) egy 126-os Polskija, Kubatov Gábornak (Fidesz) négy darab veterán Opel Kadett B-je, Vinnai Győzőnek (Fidesz) egy 1989-ben vásárolt 1300-as Ladája és egy tavaly vett veteránnak számító Renault 10-ese van. Papcsák Ferenc pedig összesen négy autóval, köztük egy Lada 1200-sel rendelkezik.

Papcsák Ferenc emellett térképgyűjteménnyel is büszkélkedhet, Nyitrai Zsolt (Fidesz) pedig Bethlen István, Andrássy Gyula és Széll Kálmán leveleit gyűjti. A fideszes Rogán Antal tulajdonában van egy Iványi-Grünwald Béla-festmény, amelyet 2009-ben vett, párttársa Kocsis Máté pedig 1982-ben kapta ajándékba Szász Endre Paragrafus című festményét.

Több országgyűlési képviselő is gyűjt festményeket, bélyegeket, képzőművészeti alkotásokat, vagy érmeket és kitüntetéseket. Vannak olyan képviselők is, akik földterületeket "gyűjtenek." Közülük a rekorder a fideszes Örvendi László József, aki vagyonnyilatkozatában 50 ingatlant - köztük házat, szántót, nádast - tüntet fel, de Kiss Sándor (Jobbik) 37, Ficsor Ádám (MSZP) pedig 29 ingatlannal, illetve földterülettel rendelkezik.

Érdekesség, hogy a jövedelmek között Kontur Pál feltüntette, hogy autószerelést végez havi 16 ezer forintért, Riz Levente (Fidesz) pedig szintén a jövedelmei között szerepelteti az Artisjustól zeneszerzésért kapott évi 10 ezer forintot.

A képviselőknek a vagyonnyilatkozatukban fel kell tüntetniük a 2010-ben kapott ajándékaikat is. A legtöbben italokat, illetve határidőnaplókat, vagy falinaptárakat jelöltek meg. Tállai András (Fidesz) ugyanakkor a 2010-ben kapott ajándékok között tüntet fel egy háromezer forint értékű karácsonyfát, valamint tíz kilogramm vadhúst is.

Az LMP-s Vágó Gábor is felsorolta a tavaly kapott ajándékokat, több esetben az ajándékozó megnevezésével együtt. A politikus megemlít egy a Jobbiktól kapott CD-t és egy a Fidesztől kapott csokit is. Emellett tavaly többek között egy szelektív hulladékgyűjtővel, 25 könyvvel, három naptárral és egy, az örmény nagykövetség által ajándékozott brandyvel lett gazdagabb.

Az MSZP-s Vadai Ágnes kitér arra, hogy ajándékba kapott egy, az egyik budapesti bevásárlóközpontban használható parkolókártyát. Az értékhez az írta: "nem tudom, nincs autóm". Salamon László (KDNP) pedig az ajándékok között "alumínium és PVC fóliát" tüntetett fel ötezer forint értékben.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter