Erősíti ügyfélszolgálatát az APEH "/>
Megjelent: 12 éve

Erősíti ügyfélszolgálatát az APEH

Szeptember közepétől modernebb eszközökkel felszerelve új helyszínen fogadják és kezelik az ügyfelek megkeresését az adóhivatal budapesti Contact Centerének munkatársai. Az európai normáknak megfelelően, a munkatársak kéréseit is figyelembe véve kialakított új "munkaállomást" kedden sajtótájékoztató keretében mutatta be Szikora János, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnöke.

Szikora János tájékoztatása szerint az adóhatóság szolgáltatói tevékenységének fontos része, segíti az adózókat abban, hogy eleget tudjanak tenni kötelezettségeiknek. A döntés, hogy az addig kevesebb mint 30 fővel, a központi hivatal keretén belül működő fővárosi CC a Közép-magyarországi Regionális Igazgatósághoz kerül át és létszáma közel megháromszorozódik, a 2007. január 1-jei szervezeti változások kapcsán, az 500 fős létszámbővítésnek köszönhetően született meg.

Mivel az APEH nem rendelkezett a megnövekedett létszámú CC ideális elhelyezésére ingatlannal, közbeszerzési eljárással, a budapesti, X. kerületi Fehér út 10. szám alatti 31. számú épületben szerzett két újabb szintet. Mint a bemutatón elhangzott az adóhatóság ügyfélközpontja technikailag nagyon hasonlatos a magánszférában működő, bankok, mobilszolgáltatók által működtetett egységekhez. Tartalmilag ugyanakkor jelentős különbségek vannak, hiszen az előbbit alapvetően meghatározza az állami adóhatóság tevékenységét rendező jogszabályi környezet.

Az APEH első Contact Centere 2004 decemberében kezdte meg működését, jelenleg 7 regionális Contact Center (CC) fogadja az adófizetők kérdéseit. Győrben, Székesfehérváron, Pécsen, Kecskeméten, Szolnokon, Miskolcon és Budapesten található egy-egy ilyen állomás. A Contact Centerek munkatársai telefonon és e-mailben is elérhetők.

Varga Katalin szakigazgató-helyettes elmondta: a munkatársak a bevallási időszakban 50-70-100 hívást fogadnak naponta, egy adózóra 4-10 perc jut. E-mail-ben 15,5 ezer megkeresés érkezett az idén, ezeket 3-5 nap alatt kell megválaszolni. Papír alapon is kérdezni lehet, ilyenkor általában bonyolultabb kérdéseket vetnek fel, egy levélben akár nyolcat-tizet is. Az ügyfelek olykor joghézagra világítanak rá, a CC-k munkatársai ilyenkor időt kérnek, hogy utána járhassanak a dolognak.

Az idén a "slágerkérdés" az elektronikus bevallás és szabályozás volt, az adónemek közül az szja, emellett sokan érdeklődtek a tb-vel kapcsolatban is a számos idei változás miatt. A CC-khez hagyományosan sok információkérés érkezik áfa-ügyekben is. Mint Varga Katalin elmondta, az APEH országos "tudásbázist" hoz létre, hogy a feltett kérdésekre egységes válaszok szülessenek a különböző régiókban.

A Contact Centerek munkatársai egyébként csak az adózással kapcsolatos általános és technikai kérdésekre válaszolnak, a törvények jelenleg ugyanis csak meghatározott ügyekben teszi lehetővé, illetve kötelezővé az elektronikus ügyintézést. Mindez azt jelenti, hogy a telefonos és internetes tájékoztató fórumok konkrét érdemi ügyek intézésére nem alkalmasak, tehát pl. folyószámla-egyeztetése, vagy hibás bevallások kijavítása ezeken keresztül jelenleg nem végezhető el.

  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Megkéseltek egy tanárt egy győri iskolában

Az 51 éves tanárnőt kórházba szállították, a 17 éves elkövetőt elfogták. Teljes cikk

Meghirdették az idei Magyar innovációs nagydíj pályázatot

Azokat a vállalkozásokat keresik, amelyek bemutatható, tényleges innovációs tevékenységet végeznek. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek