Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Ezentúl a webes adatokat is elemzi az adóhatóság

A könyvvizsgáló és adótanácsadó vállalat közleményében ismerteti: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén a legjellemzőbb csalási struktúrák feltárását tűzte ki célul, de az adóminimalizálók körét és a szervezett csalásban részt vevő, fiktív számlákat kibocsátó vállalkozásokat is szeretné beazonosítani.

Az áfát érintő belföldi összesítő jelentések továbbra is kiemelt figyelmet kapnak a fiktív számlázás, a körbetartozás és a támogatási csalások elleni fellépés érdekében. Tavaly az ellenőrzések során megállapított adóhiány 86,5 százaléka származott áfából, míg 2012-ben arányuk 83,6 százalékot tett ki.

A társasági adó területén többek között a kapcsolt vállalkozások közötti transzferár-képzés, illetve a külföldi anya- vagy leányvállalatok tőke-, illetve profitkimentése lesz a figyelem középpontjában. Utóbbit illetően főleg azokat az eseteket vizsgálja az adóhatóság, amelyekben a hazai cégeknél veszteség keletkezett.

A személyi jövedelemadó (szja) kapcsán kiemelt cél a szándékosan eltitkolt jövedelmek feltárása, ezért vizsgálat várható, ha a vállalkozás pénzforgalmi számlájáról jelentős összegű készpénzt vettek fel, de vállalkozási célú felhasználását nem igazolták.

A csőd-, felszámolási és kényszertörlési eljárás alatt álló adózók ellenőrzésével a NAV a vagyonkimentést, illetve a hitelezői érdekek sérülését szeretné megakadályozni. A csődeljárás alatt álló adózóknál vizsgálják majd azt is, hogy a hitelező által érvényesíteni kívánt követelés alapja valós, avagy fiktív jogügylet.

A kockázati kérdőív (KOCKERD) kitöltésére felkértek körének szélesítése, valamint a kérdőívek információtartalmának helyszíni ellenőrzése is várható - mutat rá a Mazars.

Az adóhatóság idén már a világhálón nyilvánosan elérhető adatokat is felhasználja a kockázatok elemzése során, aminek kiemelt jelentősége lesz az internetes értékesítések ellenőrzési célpontjainak célzott kiválasztásában.

A Mazars többek között figyelmeztet arra is, hogy NAV ellenőrzi a pénztárgépek üzemeltetésével kapcsolatos kötelezettségek teljesítését is, amelyek megszegése esetén a várható mulasztási bírság magánszemélyeknél 500 ezer, cégek esetében 1 millió forintig terjedhet.
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ideiglenesen leáll a kecskeméti Mercedes-gyár

A gyárban most ért véget a menetrendszerű termelési szünet, de a chiphiány miatt újabb leállásra kényszerülnek. Teljes cikk

Ötmilliárd forintos pályázat indul élelmiszeripari cégeknek

Az érintett cégek modern gépeket vásárolhatnak, bővíthetik telephelyüket és képezhetik munkavállalóikat. Teljes cikk

A munkaerőpiacon és az oktatásban szenvedi meg a járványt a Z generáció

A fiatal generáció munkaerő-piaci és tanulmányi esélyeit is veszélyezteti a járványhelyzet az InfoRádiónak nyilatkozó ifjúsági és generációs szakértő szerint. Teljes cikk