Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Ezer feketén dolgozó külföldinek rendeződik a helyzete Franciaországban

A Franciaországban másfél hónapja sztrájkoló több, mint ötezer külföldi illegális munkavállaló közül megközelítőleg ezer ember kaphat tartózkodási és munkavállalási engedélyt - jelentette be szerdán a francia bevándorlásügyi és nemzeti identitási miniszter.

Eric Besson a prefektusokhoz intézett körlevelében határozta meg a rendkívüli legalizálás feltételeit: a kérelmezőnek legalább öt éve Franciaországban kell élnie, és olyan szektorban kell dolgoznia, amely munkaerőhiánnyal küzd.

Az illegális munkavállalónak azt is bizonyítania kell, hogy legalább egy éve ugyanaz a cég foglalkoztatja, és be kell tudnia mutatni egy legalább egy évre szóló munkáltatói ígéretet arról, hogy legálisan alkalmaznák.

A feketén dolgozó külföldi munkavállalók sztrájkja az elmúlt napokban egyre nagyobb méreteket öltött: jelenleg negyven vállalatnál 5400-an - többségében afrikaiak - követelik munkabeszüntetéssel, hogy a kormány legalizálja helyzetüket az országban.

A tiltakozó megmozdulást öt szakszervezet és több jogvédő szervezet is támogatja. Arra hívták fel a figyelmet, hogy a külföldiek jelentős része már évek óta dolgozik olyan ágazatokban - például az építőiparban, a vendéglátásban vagy a takarítóvállalatoknál -, amelyekben nincs elegendő francia munkaerő.

A jogvédők azt is kifogásolták, hogy a prefektusok gyakran önkényesen döntik el, hogy kinek a helyzetét hajlandók legalizálni. A miniszter ezért is kívánta pontosan meghatározni az engedélyek kiadásának feltételeit, de jelezte: minden egyes esetet külön fognak megvizsgálni a hatóságok, így egyelőre csak megbecsülni lehet, hogy a legalizálás ezer embert fog érinteni.

Franciaországban 200 és 400 ezer közé tehető az országban hosszabb ideje tartózkodó úgynevezett papír nélküliek száma, akik nem rendelkeznek tartózkodási és munkavállalási engedéllyel. Többségük illegálisan dolgozik, de adózik és fizeti a járulékokat is. A miniszter közlése szerint évente átlagosan 3 ezer illegális bevándorlót legalizálnak munkavállalás címén a hatóságok, és 1-2,5 ezer embert humanitárius okokból.

Martine Aubry, az ellenzéki Szocialista Párt főtitkára a hétvégén azt kérte a kormánytól, hogy minden külföldi illegális munkavállaló helyzetét rendezze, de ezt kedden Nicolas Sarkozy államfő kizárta, mert szerinte a "tömeges legalizálás" ellentétes a köztársaság értékeivel. Xavier Darcos munkaügyi miniszter pedig bezáratással fenyegette meg a külföldieket illegálisan alkalmazó cégeket.
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
  • 2021.02.23 Adatvédelmi tisztviselő képzés Megújult blended képzésünk során a jogi háttér áttekintése mellett gyakorlati példák, megtörtént esetek és a résztvevők által hozott problémák közös elemzése segíti a szabályok értelmezését először e-learning, majd egy online konzultációs nap keretein belül. Részletek Jegyek
  • 2021.03.08 Vezetői kommunikáció és konfliktuskezelés képzés A képzés célja a szervezeten belül eredményes és hatékony kommunikáció feltételeinek és eszközeinek megismerése és begyakorlása, a résztvevők kommunikációs kultúrájának fejlesztése - A személyes és a vezetői kommunikáció hatásfokának és eredményességének javítása - A szervezeten belül eredményes és hatékony együttműködés és konfliktuskezelés alapjainak megismerése Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter