Megjelent: 6 éve

Ezt javasolja a konzul a Görögországban nyaraló magyaroknak

A görög kormány magyar idő szerint este 6 óráig dönthet a tartozás kifizetéséről.

"Mit gondol, miért vagyok itt? A nyugdíjamért." - közel a görög csőd

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök vasárnap este bejelentette, hogy egy hétig zárva maradnak a görög bankok és tőkekorlátozásokat vezetnek be. A pénzügyminisztérium 60 euróban limitálta azt az összeget, amelyet helyi kibocsátású bankkártyával naponta felvehetnek az ATM-ekből. Megtiltottak egyben minden pénzátutalást külföldre.

A Hvg.hu által idézett AP cikke szerint azonban a görög pénzügyminisztérium most azt közölte, hogy három napra 1000 bankfiókot nyitnak ki a héten, hogy azok a görög nyugdíjasok is hozzájussanak a pénzükhöz, akiknek nincs bankkártyájuk – írja az AP. De a tárca közlése szerint csak 120 eurót vehetnek ki a héten. Új információ az is, hogy már lehet, hogy szerdán kinyitnak a bankok. Az AP híre szerint dühös betétesek azt állítják, hogy Athénben néhány ATM kifogyott a 20 eurós bankjegyekből, ezért csak 50 eurót tudnak felvenni.

Kígyózó sorok a bankautomaták előtt

A bankjegykiadó automaták előtt hétfőn is hosszú sorok kígyóztak, éjszaka jellemzően a fiatalok, reggel pedig az idősek álltak sorba. Utóbbiak közül sokan úgy vélik, az utolsó nyugdíjukhoz juthatnak hozzá a rendszer összeomlása előtt. "Mit gondol, miért vagyok itt? A nyugdíjamért. Azt gondolja, talán csak a bankot nézem?" - kérdezte ingerülten egy férfi Athén központjában a Híradóban sugárzott felvételen.

Több tízezer görög tüntetett

Gantner Barnabás, az M1 Athénban tartózkodó munkatársa az aktuális csatornán elmondta: hétfő este is 10-20 ezer ember tüntetett a görög parlament épülete előtt. Beszámolója szerint a hétfői nap "a nemek napja", azért demonstrálnak, hogy Görögország utasítsa el a mentőcsomag elfogadását. Hozzátette: a görögök szomorúan látják saját jövőjüket, mind az eurózónában maradva, mind pedig a drachmára való áttérés esetén jelentős áremelkedésekre számítanak.

Békében, nyugalomban telt a hétfő

Alapjában véve békében, nyugalomban telt a hétfő Görögországban, az emberek a bizonytalanság ellenére élik tovább az életüket - vélte Pogátsa Zoltán közgazdász, szociológus, a Magyar Tudományos Akadémia kutatója, aki Athénból nyilatkozott az M1 aktuális csatorna hétfő esti Híradójának. Az M1 Athénban tartózkodó tudósítója arról számolt be, hogy több ezren tüntettek a görög parlament épülete előtt.

A közgazdász, aki szintén egy, kormánypárti tüntetés helyszínéről jelentkezett be, elmondta, hogy nem érez igazán nagy pánikot a görög fővárosban, a lakosság méltósággal tűri a helyzetet.

Pogátsa úgy tapasztalja, a görögök félnek az euróövezet elhagyásától és a megszorító politika folytatásától is. A szakértő szerint a kormányon lévő baloldali Sziriza párt azzal az ígérettel nyerte meg az előre hozott választásokat az év elején, hogy az ország tagja marad az eurózónának, ugyanakkor véget vetnek a megszorításoknak, később azonban világossá vált, hogy a kettő egyszerre nem sikerülhet.

Lehet nyaralni, csak a készpénzre és a sztrájkokra figyeljünk

Az Index egy 14 éve Görögországban élő magyart idézett összeállításában, aki utazásra buzdítja az itthoniakat. "Legyen készpénz nálatok, mert nem tudni meddig lesznek zárva a bankok, de higgyétek el, minden rendben lesz!"- írta az egyik fórumon.

Az ATM-ekben nem biztos, hogy lesz pénz, így lehet: nem sokra megyünk azzal, hogy a külföldiekre még nem érvényes a görögre vonatkozó készpénzfelvételi korlátozás - magyarázza az Index.

Az állam azt viszont mindenkinek javasolja: nézzük meg előre, hogy hol terveznek majd sztrájkolni, főleg Kilkisz és Halkidiki környékén lehet erre számítani, de ez se terjedt eddig át a nyaralózónákra. Ugyanakkor az estenkénti útlezárások érinthetik a környéken autóval közlekedő turistákat is.

"Az általános biztonsági helyzet Görögországban jó, azonban a gazdasági válság következményeként viszonylag gyakoriak a munkabeszüntetések, kisebb-nagyobb tüntetések; a közszolgáltatások leállása esetenként a magyar turistákat is érintheti, nehezedhet a ügyintézés. A sztrájkokat mindössze néhány nappal előbb jelentik be, de gyakran előfordulhatnak spontán tüntetések is. Az ebből fakadó kisebb-nagyobb fennakadásokkal továbbra is számolni lehet." - olvasható a konzuli szolgálat oldalán.

A kormány javasolja, hogy az utazásuk előkészítésekor, illetve utazás folyamán legyünk figyelemmel az esetleges közlekedési sztrájkokra. Miután a demonstrációk túlnyomórészt Athén központjára korlátozódnak, azt javasolják, hogy a fővárosban tartózkodó turisták és az ott élő magyar állampolgárok folyamatosan tájékozódjanak az aktuális hírekről, és az esetleges tömegmegmozdulások helyszínét kerüljék el.

Az aktuális lezárásokról, illetve a tömegmegmozdulásokkal és munkabeszüntetésekkel kapcsolatos legfrissebb információkról, az alábbi görög nyelvű honlapon tájékozódhatnak. (Google fordítóval lefordítható)

A gondtalan nyaralás érdekében minden esetben ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése - figyelmeztetnek.

Hvg.hu/Index/MTI
  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter