Megjelent: 6 éve

Ezt javasolja a konzul a Görögországban nyaraló magyaroknak

A görög kormány magyar idő szerint este 6 óráig dönthet a tartozás kifizetéséről.

"Mit gondol, miért vagyok itt? A nyugdíjamért." - közel a görög csőd

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök vasárnap este bejelentette, hogy egy hétig zárva maradnak a görög bankok és tőkekorlátozásokat vezetnek be. A pénzügyminisztérium 60 euróban limitálta azt az összeget, amelyet helyi kibocsátású bankkártyával naponta felvehetnek az ATM-ekből. Megtiltottak egyben minden pénzátutalást külföldre.

A Hvg.hu által idézett AP cikke szerint azonban a görög pénzügyminisztérium most azt közölte, hogy három napra 1000 bankfiókot nyitnak ki a héten, hogy azok a görög nyugdíjasok is hozzájussanak a pénzükhöz, akiknek nincs bankkártyájuk – írja az AP. De a tárca közlése szerint csak 120 eurót vehetnek ki a héten. Új információ az is, hogy már lehet, hogy szerdán kinyitnak a bankok. Az AP híre szerint dühös betétesek azt állítják, hogy Athénben néhány ATM kifogyott a 20 eurós bankjegyekből, ezért csak 50 eurót tudnak felvenni.

Kígyózó sorok a bankautomaták előtt

A bankjegykiadó automaták előtt hétfőn is hosszú sorok kígyóztak, éjszaka jellemzően a fiatalok, reggel pedig az idősek álltak sorba. Utóbbiak közül sokan úgy vélik, az utolsó nyugdíjukhoz juthatnak hozzá a rendszer összeomlása előtt. "Mit gondol, miért vagyok itt? A nyugdíjamért. Azt gondolja, talán csak a bankot nézem?" - kérdezte ingerülten egy férfi Athén központjában a Híradóban sugárzott felvételen.

Több tízezer görög tüntetett

Gantner Barnabás, az M1 Athénban tartózkodó munkatársa az aktuális csatornán elmondta: hétfő este is 10-20 ezer ember tüntetett a görög parlament épülete előtt. Beszámolója szerint a hétfői nap "a nemek napja", azért demonstrálnak, hogy Görögország utasítsa el a mentőcsomag elfogadását. Hozzátette: a görögök szomorúan látják saját jövőjüket, mind az eurózónában maradva, mind pedig a drachmára való áttérés esetén jelentős áremelkedésekre számítanak.

Békében, nyugalomban telt a hétfő

Alapjában véve békében, nyugalomban telt a hétfő Görögországban, az emberek a bizonytalanság ellenére élik tovább az életüket - vélte Pogátsa Zoltán közgazdász, szociológus, a Magyar Tudományos Akadémia kutatója, aki Athénból nyilatkozott az M1 aktuális csatorna hétfő esti Híradójának. Az M1 Athénban tartózkodó tudósítója arról számolt be, hogy több ezren tüntettek a görög parlament épülete előtt.

A közgazdász, aki szintén egy, kormánypárti tüntetés helyszínéről jelentkezett be, elmondta, hogy nem érez igazán nagy pánikot a görög fővárosban, a lakosság méltósággal tűri a helyzetet.

Pogátsa úgy tapasztalja, a görögök félnek az euróövezet elhagyásától és a megszorító politika folytatásától is. A szakértő szerint a kormányon lévő baloldali Sziriza párt azzal az ígérettel nyerte meg az előre hozott választásokat az év elején, hogy az ország tagja marad az eurózónának, ugyanakkor véget vetnek a megszorításoknak, később azonban világossá vált, hogy a kettő egyszerre nem sikerülhet.

Lehet nyaralni, csak a készpénzre és a sztrájkokra figyeljünk

Az Index egy 14 éve Görögországban élő magyart idézett összeállításában, aki utazásra buzdítja az itthoniakat. "Legyen készpénz nálatok, mert nem tudni meddig lesznek zárva a bankok, de higgyétek el, minden rendben lesz!"- írta az egyik fórumon.

Az ATM-ekben nem biztos, hogy lesz pénz, így lehet: nem sokra megyünk azzal, hogy a külföldiekre még nem érvényes a görögre vonatkozó készpénzfelvételi korlátozás - magyarázza az Index.

Az állam azt viszont mindenkinek javasolja: nézzük meg előre, hogy hol terveznek majd sztrájkolni, főleg Kilkisz és Halkidiki környékén lehet erre számítani, de ez se terjedt eddig át a nyaralózónákra. Ugyanakkor az estenkénti útlezárások érinthetik a környéken autóval közlekedő turistákat is.

"Az általános biztonsági helyzet Görögországban jó, azonban a gazdasági válság következményeként viszonylag gyakoriak a munkabeszüntetések, kisebb-nagyobb tüntetések; a közszolgáltatások leállása esetenként a magyar turistákat is érintheti, nehezedhet a ügyintézés. A sztrájkokat mindössze néhány nappal előbb jelentik be, de gyakran előfordulhatnak spontán tüntetések is. Az ebből fakadó kisebb-nagyobb fennakadásokkal továbbra is számolni lehet." - olvasható a konzuli szolgálat oldalán.

A kormány javasolja, hogy az utazásuk előkészítésekor, illetve utazás folyamán legyünk figyelemmel az esetleges közlekedési sztrájkokra. Miután a demonstrációk túlnyomórészt Athén központjára korlátozódnak, azt javasolják, hogy a fővárosban tartózkodó turisták és az ott élő magyar állampolgárok folyamatosan tájékozódjanak az aktuális hírekről, és az esetleges tömegmegmozdulások helyszínét kerüljék el.

Az aktuális lezárásokról, illetve a tömegmegmozdulásokkal és munkabeszüntetésekkel kapcsolatos legfrissebb információkról, az alábbi görög nyelvű honlapon tájékozódhatnak. (Google fordítóval lefordítható)

A gondtalan nyaralás érdekében minden esetben ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése - figyelmeztetnek.

Hvg.hu/Index/MTI
  • 2021.12.07Babér Panoráma - Online bérszámfejtési konferencia Tekintsen ki velünk a legfontosabb tb- és bérszámfejtést érintő jogszabályváltozásokra a BaBér és az Abacus szervezésében megvalósuló Panoráma 2022 Bérszámfejtési Konferencián. Az egész napos szakmai előadások során neves előadók értelmezik a 2022. évre vonatkozó szja, kötelező egészségbiztosítás, tb fedezeti rendszer és a munkáltatói járulékbevallások vonatkozó jogszabály-változásait. Részletek Jegyek
  • 2021.12.10joee tesztesemeny2 tesztesemény2 Részletek Jegyek
  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.04HAPPY NEW WORK! meetup Vajon 2022 milyen kihívásokat tartogat a számunkra, ki hogyan látja a munka(végzés) jövőjét, milyen akadályokkal szembesülhetünk és hogyan készülhetünk fel mindezekre? Ha érdekel a téma, akkor regisztrálj a KÜRT Akadémia ingyenes, online meetupjára! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ismét kötelező a PCR-teszt a Nagy-Britanniába érkező külföldieknek

A november 30-án kedden életbe lépett új szabályozás alapján ismét PCR típusú koronavírus-szűrésnek kell alávetniük magukat érkezésük után... Teljes cikk

Ukrajnában csaknem 3 ezer pedagógust függesztettek fel állásából a védőoltás hiánya miatt

Az általános és középfokú oktatási intézményekben mintegy 2800 pedagógust függesztettek fel az állásából Ukrajnában, amiért nem vette fel a... Teljes cikk

Már több mint 50-en vesztették életüket az Oroszországban történt bányaszerencsétlenségben

A baleset miatt büntetőeljárás indult a munkavédelmi követelmények gondatlanságból halált okozó megsértése címén. Teljes cikk