Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Feldarabolják Ausztria második legnagyobb építőipari vállalatát

Kudarcot vallott a második legnagyobb osztrák építőipari vállalat, az Alpine ausztriai vállalatrészének csődeljárás keretében való megmentése, így várhatóan feldarabolják azt regionális egységekre - derült ki az osztrák sajtójelentésekből hétfőn.

A hét végén folytatott megfeszített tárgyalásokat követően a hajnali órákban bejelentették, hogy nem jártak eredménnyel a társaság átmentéséről folytatott tárgyalások egy úgynevezett átvevő társaságba - amelyben mások mellett a Strabag és a Porr vett volna részt -, mert a vállalkozásnak nincs elegendő likvid pénzeszköze.

A csődeljárás kezdetekor mintegy 5,6 millió euró állt a vállalat rendelkezésére, míg a működés fenntartása egyedül a következő két hétben 40 millió eurót igényelt volna.

Ebben a helyzetben a csődeljárás keretében arra törekszenek, hogy kisebb regionális építőipari cégek vegyék át az Alpine-tól a folyamatban lévő megrendeléseket és a dolgozókat.

Az osztrák ORF közszolgálati rádió a csődbiztos közlése alapján arról számolt be, hogy a csődeljárás nem a konszern teljes 15 ezres dolgozói létszámát érinti, csak a vállalkozás ausztriai részét. Más vállalatrészek, így az Alpine Energie is, egészségesek.

Ausztriában közel ötezer alkalmazott állása kerülhet veszélybe. Az érintett osztrák ágazati szakszervezet szerint a vállalat ezerkétszáz megbízás teljesítését felfüggesztette összesen 800 millió euró értékben.

Az Alpine csődjének súlyát növeli, hogy összesen ezernégyszáz beszállítója van Ausztriában. A kormány ezért intenzíven bekapcsolódott a károk enyhítésébe. A hét végi tárgyalásokon a hitelezők, valamint a csődbiztos és a szakszervezetek mellett Rudolf Hundstorfer munkaügyi és Reinhold Mitterlehner gazdasági miniszter is részt vett. Felmerült az is, hogy befektetésösztönző programot indítanak az építőiparban.

A salzburgi székhelyű, spanyol tulajdonban lévő konszern kedden jelentette be, hogy csődeljáráson kívüli szanálására tett kísérletek kudarcot vallottak, és szerdán kezdeményezte a csődeljárás megindítását.

Osztrák sajtóértesülések szerint az Alpine-nak 400 millió euróra lett volna szüksége, de spanyol tulajdonosának, az FCC konszernnek nem állt rendelkezésére a szükséges összeg, így a cég mintegy ötven banki hitelezője sem finanszírozza tovább az Alpine-t. Az év elején még úgy tűnt, hogy sikerül átsegíteni a céget a nehézségeken. Akkor az FCC 250 millió euróval támogatta meg a céget, a bankok további 150 millió euró adósságleírással járultak hozzá az Alpine megerősítéséhez.
  • 2021.10.28Távmunka, home-office - eltérő jogi álláspontok - eltérő munkajogi gyakorlatok. Hol hibázhatunk? Rizikók és irányok. Dr. Fodor T. Gábor elismert munkajogász, munkajogi előadó hazai és nemzetközi szinten munkajogi tárgyú cikkek szerzője. Előadásában a Covid19 járványhelyzet kapcsán felmerülő kérdések, tapasztalatok, munkajogi gyakorlatok kerülnek előtérbe, ide értve a home office és távmunka sajátosságait, különbségeit, de szóba kerülnek a veszélyhelyzetet követő időszak várható munkajogi aspektusai is. Részletek Jegyek
  • 2021.11.03A transzformatív tanulás-fejlesztés mestere – november 3-10-17. Építse fel korszerű L&D folyamatát és generáljon valódi változásokat a szervezete életében, képzésünk segítségével! Részletek Jegyek
  • 2021.11.23Folyamatmenedzsment képzés A képzés célja a folyamatfejlesztés lépéseinek és módszereinek áttekintése, az alapvető folyamatelemzési és folyamatfejlesztési technikák megismerése és konkrét feladatokon, esettanulmányokon keresztül történő begyakorlása. A folyamatmenedzsment képzési program 3 modulból áll: Folyamatmenedzsment alapképzés (Business Process Management), Folyamat teljesítménymérés, folyamatcontrolling (Business Process Control) és Folyamatfejlesztés (Business Process Improvement). A képzések egymásra épülnek, a képzések alapját a BPM képzés adja meg, erre épül rá a BPC, majd végül a BPI képzés. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Hamarosan újabb 140 embert bocsát el a Continental, Lázár János tiltakozik

Év végéig további 140 ember elbocsátása várható a Continental makói üzemében. Lázár János szerint a cég "gigantikus" kormányzati... Teljes cikk

Tízezer embert venne fel a Facebook Európában, hogy felépítsék a metaverzumot

A Facebook tízezer munkavállalót venne fel az Európai Unión belül, hogy segítsenek megvalósítani a metaverzum névre keresztelt projektjüket. Ez egy... Teljes cikk

Munkavállalói résztulajdonosi programot indít az OTP Bank

Az OTP Bank rendkívüli közgyűlésen munkavállalói résztulajdonosi program létrehozásáról és támogatásáról döntött - mondta Csányi Sándor, a... Teljes cikk