Felzúdulás a nyugdíjszigorítás miatt "/>
Megjelent: 9 éve

Felzúdulás a nyugdíjszigorítás miatt

A szakszervezetek tiltakoznak az előre hozott nyugdíj megszüntetése ellen. Úgy vélik: országunk vezetői nincsenek tisztában a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíj közötti különbséggel sem.

„Zavaros nyugdíjtisztogatási elméletükkel százezrek életét kockáztatják felkészületlen, tájékozatlan döntéshozók, ezért az érdekvédelem azonnali egyeztetést követel” – áll a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) közleményében. Elképzelni sem tudják, milyen „új életpályamodellt” javasolhatnak a döntéshozók azoknak az embereknek, akik évtizedek alatt belefáradnak, kis híján belerokkannak a veszélyes, egészségre ártalmas munkába, ahonnan a korkedvezményes nyugdíj az egyetlen kivezető út.

Jövőre megszűnhet a korengedményes nyugdíj

A rendőrök, tűzoltók, katasztrófavédők is megdöbbenéssel értesültek a törvényes jogosultságaik egyoldalú megcsonkításának híréről. A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ) elfogadhatatlannak tartja, hogy a reformcsomagban kilátásba helyezték a fegyveres testületeknél dolgozók korkedvezményes nyugdíjba vonulási lehetőségének megszüntetését - áll az fn.hu-nak írt levelükben. A BRDSZ a ellenzi az intézkedés bevezetését, és tiltakoznak, hogy a kormány „ismételten riogassák” a hivatásos állományból már nyugdíjba ment kollégáikat. A szakszervezet kifogást emel az ellen, hogy kétségessé tegyék a már megszerzett és törvényekben rögzített jogokat és ezeket megcsonkítsák.

Az VDSZ elnöke, Székely Tamás szerint szakmailag értékelhetetlen, sőt veszélyes a konkrétumok nélküli ötletelés, amely 3,8 millió munkavállaló bőrére megy. A kormány új gazdasági tervének nyugdíjakkal kapcsolatos kitétele szembemegy minden józan elképzeléssel – jelentette ki. „Aggasztó, hogy miközben a magánnyugdíjpénztárak megtakarításait kell felélni, az emberek nyugdíjba vetett hite is semmibe vész a kormány zavaros nyugdíjreform elképzelési miatt. Ráadásul, az átgondolatlan kijelentések tovább növelhetik a fekete megtakarításokat, a nyugdíjasokat pedig a létminimum alá taszítják - véli az elnök” – mondta Székely.

Nem tiszták a fogalmak

A korhatár előtti nyugdíjazás eltörlése a nők 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonulási lehetőségével együtt feszültséget visz a nyugdíjrendszerbe – mondta az fn.hu-nak Simonovits András nyugdíjszakértő. Egy érettségizett 58 éves nő 40 év munkaviszonnyal elmehet nyugdíjba, míg egy 61,5 éves nő 39 éves munkaviszonnyal pedig nem – vagy ha igen, nagyon megbüntetik? Ez óriási feszültséget visz a rendszerbe, a rendszer átalakítása ebben a formában komolytalan – tette hozzá.

Ezt tervezi a kormány

A Széll Kálmán Tervben az szerepel: 2012-ben 550 milliárddal, 2013-ban és 2014-ben pedig 900 milliárddal javítják az államháztartás helyzetét. Ennek nagy hányadát a nyugdíjrendszer átalakításával akarják megtakarítani – jelentették be kedden. Kiderült: 2011. július 1-jéig felülvizsgálják a korengedményes nyugdíjakat, az év végéig pedig új nyugdíjrendszer születik, amelyben mindenki a nyugdíjkorhatárig dolgozik (azaz eltörlik a korengedményes és/vagy korkedvezményes nyugdíjakat). 2012. január 1-jén lép életbe az új, fenntartható nyugdíjrendszer.

Az érdekképviselők szerint a „szakértői” döntés-előkészítést minősíti, hogy még a kormánytagok is keverik a korkedvezményes és a korengedményes nyugdíjrendszer fogalmát, ezért nem tudni melyiket akarják eltörölni.

A korkedvezményes nyugdíj azoknak jár, akik veszélyes és egészségre ártalmas munkakörökben dolgoznak. Ám ide tartoznak többek között a fegyveres erők (katonaság, rendőrség) tagjai is.

A korengedményes nyugdíj azonban egészen mást jelent: annak, aki ezt igénybe szeretné venni, legalább 37 éves szolgálati idővel kell rendelkeznie, illetve nemsokára betölti az nyugdíjkorhatárt. Ebben az esetben a munkaadók előre, egy összegben befizetik azoknak a dolgozóknak a hátralévő járadékát, akiket létszámleépítés vagy egyéb ok miatt kénytelenek lennének elküldeni. Az előrehozott nyugdíjjal évente csaknem 10 ezer ember menekülhet meg a munkanélküliségtől. Mint arról az fn.hu már korábban beszámolt: a VDSZ ez év elején kiharcolta, hogy a nyugdíjazásnak ez a formája 2011-ben még nem szűnik meg. Ám hiába gyűjtöttek csaknem 20 ezer aláírást azért, hogy véglegesítsék, ez nem sikerült nekik.

A BRDSZ úgy ítéli meg, hogy a politikai döntéshozók egy olyan megállíthatatlan és visszafordíthatatlan folyamatot indítottak el a bejelentéssel, amelynek a következményeivel nem számoltak.

Az OÉT, OKÉT összehívását sürgetik

A vegyipari azonnali egyeztetést követel a döntéshozóktól. A VDSZ felháborítónak tartja, hogy a kormány 10 hónapja egyetlen kérdésben sem tekintette partnernek a szakszervezeteket. Székely Tamás szerint beláthatatlan következményekkel jár, ha a társadalmi párbeszéd kizárásával döntenek milliók sorsáról.

A rendőrök és belügyi dolgozók érdekképviselete is tiltakozását fejezi ki a társadalmi párbeszéd teljes kizárása, a belügyi ágazatban működő érdekegyeztető fórumok semmibe vétele, negligálása miatt. A BRDSZ felszólítja a Kormányt, hogy azonnal hívja össze a Rendvédelmi Érdekegyeztető Fórum soron kívüli ülését.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) szintén azt követeli, hogy hívják össze az Országos Érdekegyeztető Tanácsot (OÉT), illetve az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsot (OKÉT), és a kormány kezdjen tárgyalásokat a szakszervezetekkel. Elfogadhatatlannak tartják, „hogy a sajtóból szerezzenek tudomást a közszolgálat munkavállalói és az őket képviselő szakszervezetek olyan fontos változásokról, mint például a korengedményes nyugdíjak fegyveres és rendvédelmi területen történő megszüntetése, vagy a lehetséges közszolgálati életpálya modellek kidolgozása” – áll az fn.hu-nak eljuttatott közleményükben.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter